Polievka z horskej šošovice
V súčasnosti sú u nás dostupné rôzne druhy šošovice. Poznáme hnedú, zelenú, červenú, žltú, čiernu, oranžovú. Pochádza z Indie, kde sa pestuje okolo 50 druhov šošovice. Šošovica vôbec sa vyznačuje vysokou výživovou hodnotou. Je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín až 26 %, vlákniny až 14%, minerálnych látok, najmä zinku a železa, vitamínov sk. B. Hodí sa na prípravu polievok, fašírok, nátierok, prívarkov, ako príloha, do krémovej polievky, do šalátov. Horská šošovica je druh drobnozrnnej hnedočervenej šošovice s korenisto orechovou chuťou. Šošovicu by nemala chýbať v našom jedálničku.
Potrebujeme
100 g horskej šošovice
1 ks mrkva
50 g zeler
1 ks petržlen
kúsok pór
1 cibuľa
1 strúčik cesnak
1 PL ghee
himalájska soľ
štipka mleté čierne korenie
¼ čl kurkuma
Postup
Šošovica sa nemusí nemáčať, pred varením ju dobre opláchneme a varíme 20 minút v zeleninovom vývare alebo vode v pomere 1 diel šošovice a 3 diely vývaru (1:3).
Mrkvu, petržlen, zeler očistíme a nakrájame. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Pór nakrájame na kolieska.
Cibuľu nakrájame na štvrťky a varíme spolu so šošovicou.
Nakrájanú zeleninu a pór pridáme k šošovici a spolu varíme ešte 15 minút. Pred dokončením pridáme pretlačený cesnak, kurkumu, osolíme, okoreníme, zjemníme ghee a odstavíme.
Pozn: Ak chceme mať polievku menej hustú, pridáme zeleninový vývar.
Množstvo šošovice a zeleniny si môžeme upraviť podľa chuti.
Uvedené množstvo je na 2 porcie.