Polievka z koreňovej zeleniny, maslovej tekvice a karfiolu.
Medzi koreňovú zeleninu patrí mrkva, petržlen, zeler, paštrnák, reďkovka, zázvor, kvaka, repa, chren, vodnica, kaleráb. Koreňová zelenina v našom zemepisnom pásme parí medzi najrozšírenejší druh zeleniny. Z niektorých druhov sa využívajú aj listy napr. zeler, petržlen, červená repa. Koreňová zelenina má vysokú dietetickú hodnotu a vyznačuje sa liečivými účinkami na náš organizmus. Je veľkým zdrojom minerálnych látok, vitamínov, éterických olejov, stopových prvkov a mnohých ďalších dôležitých látok pre organizmus človeka. Koreňová zelenina je z hľadiska výživy veľmi dôležitá a nenahraditeľná.
Potrebujeme
mrkva, zeler, maslová tekvica, petržlen, karfiol
1 menšia kápia pre chuť
1 menšia cibuľa
1 PL maslo ghee
1 čl kurkuma
½ čl mletá rasca
štipka bieleho mletého korenia
himalájska ružová soľ
medvedí cesnak (sušený)
Postup
Zeleninu a cibuľu očistíme, tekvicu a kápiu zbavíme jadierok, karfiol rozoberieme na menšie ružičky.
Zeleninu, tekvicu, cibuľu, kápiu nakrájame na kúsky a dáme variť spolu s karfiolom do vody tak aby bola zelenina dostatočne zaliata. Varíme najviac 20 minút, aby sa nerozvarila. Pred dokončením pridáme mletú rascu, kurkumu, soľ, biele korenie a medvedí cesnak. Necháme dovariť a odstavíme. Do hotovej polievky pridáme na zjemnenie maslo ghee.