Prívarok z cukety a kvaky
Prívarky sú veľmi vďačné ľahkostáviteľné jedlo v každom ročnom období. V lete keď potrebujeme osviežiť pripravíme si ich na studeno. Na prípravu môžeme použiť rôznu zeleninu. Ako príloha sú vhodné zemiaky, ryža či cestoviny lepkové aj bezlepkové.
Potrebujeme
1-2 ks cuketa
1 ks kvaka
1 cibuľa šalotka
2 strúčiky cesnak
himalájska ružová soľ
trocha mleté čierne korenie
1 čl tapiokový škrob
avokádový olej
1 kelímok bezlaktózová smotana alebo rastlinná smotana
kúsok masla na zjemnenie
Postup
Kvaku očistíme, cuketu umyjeme, nešúpeme a aj s kvakou nakrájame na malé kúsky.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na nadrobno.
V hrnčeku rozohrejeme avokádový olej, pridáme cibuľu a chvíľku restujeme.
K cibuli pridáme nakrájanú kvaku, cuketu a pretlačený cesnak, dusíme na miernom ohni približne 15 minút, občas premiešame. Vodu nepridávame, cuketa vodu pustí.
Hotovú zeleninu osolím okoreníme.
1 čl tapiokového škrobu rozhabarkujeme v 2 PL vody a vylejeme do zeleniny, krásne sa nám zahustí.
Takto pripravenú zeleninu zalejeme smotanou a necháme veľmi krátko prejsť varom a nakoniec zjemníme kúskom masla.