Prívarok z hlávkového kelu s karfiolom

Prívarok z hlávkového kelu s karfiolom

Kel poznáme aj pod oficiálnym názvom kapusta hlávková kelová alebo hlávkový kel. Kel vznikol skrížením bielej hlávkovej kapusty (Brassica oleracea var. capitata f. alba) s palmovým kelom (Brassica oleracea var. palmifolia). Palmový kel sa pestuje už len v Taliansku a používa sa ako listová zelenina na kuchynskú prípravu alebo ako okrasná zelenina. Čo nám hlávkový kel prináša pre organizmus? Kel je výborná listová nízkokalorická zelenina. Kel je bohatý na minerálne látky železo, selén, zinok, horčík, vápnik, draslík, sodík, fosfor, meď, mangán, z vitamínov obsahuje vitamín A, vitamíny sk. B, B9-kyselinu listovú, B5- kyselinu pantoténovú, cholín, betain, betakarotén, vitamín C, E a K a ďalšie výživné látky ako bielkoviny, vlákninu, sacharidy, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Je výborný pri problémoch s obličkami, trávením, vyprázdňovaním, pomáha pri bolestiach kĺbov, svalov, podporuje zdravé nechty, vlasy.

Karfiol, oficiálny názov má kapusta karfiolová. Podobne ako hlávkový kel je veľmi prospešnou zeleninou pre organizmus, obsahuje plno vitamínov a minerálov a ostatných nutričných látok podobne ako hlávkový kel. Výhodou je, že hlávkový kel aj karfiol je zelenina celoročne dostupná. Obe tieto zeleniny môžeme pripraviť na mnohoraké spôsoby.

Možno sa vám bude zdať kombinácia hlávkového kelu a karfiolu trocha nezvyčajná. Obyčajne kelový prívarok kombinujeme s duseným mäsom alebo sójovým mäsom. Obe zeleniny patria do skupiny kapustovité a teda môžeme ich vzájomne kombinovať. Keďže zastupujem skupinu ľudí, ktorí sú vegetariáni alebo majú rôzne intolerancie a ochorenia, vybrala som takú náhradu mäsa aby bolo jedlo vhodné pre čo najväčšiu skupinu vrátane tých ktorí nemajú žiadne zažívacie problémy a chcú zdravo žiť. Vydarilo sa, jedlo chutí výborne, je ľahko stráviteľné, bez mlieka, vajec, mäsa, lepku a je nízkohistamínové.

Potrebujeme

1 hlávka hlávkového kelu

1 menšia hlávka karfiolu

1-2 strúčiky cesnak

½ čl celá rasca

1 PL kopcovitá ryžová hladká múka

maslo ghee

vývar alebo voda podľa potreby

1PL metá červená paprika

1 ks menšia cibuľa

zemiaky na prílohu

Postup

Kel pokrájame. V hrnčeku v ktorom budeme kel dusiť rozpustíme ghee, pridáme celú rascu a kel. Premiešame a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou do mäkka. Ak sa nám zdá, že kel pustil málo vody, môžeme pridať 50 ml.

Kel treba zahustiť. Zásmažku si pripravíme z ryžovej hladkej múky, ghee, pretlčeného cesnaku a 100-150 ml vody (podľa toho koľko máme kelu) alebo vývaru. Zásmažku pridáme do kelu, premiešame a necháme prejsť varom, osolíme a odstavíme.

Karfiol rozoberieme na drobné ružičky a varíme v pare 5 min.

Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno. V panvičke rozohrejeme ghee, pridáme cibuľu, osmažíme do zlatova, oheň zmiernime, zaprášime mletou červenou paprikou, zamiešame (dávame pozor aby paprika nezostala tmavá, bola by horká), pridáme uvarený karfiol, osolíme a zľahka miešame z každej strany aby bol karfiol rovnomerne obalený v paprike. Odstavíme.

Zemiaky na prílohu ošúpeme a klasicky uvaríme, omastíme ghee a osolíme.

kel palmový hlávkový kel

                                                              kel palmový                                                    hlávkový kel

 

obr.wikipedia