Ružičkový kel s pohánkou
Ružičkový kel je typickou zimnou zeleninou. Hodí sa do polievok, rizota, ako príloha k mäsu. Je vynikajúcim zdrojom bielkovín, sacharidov, vitamínov A, B1, B6, B9-kyseliny listovej, C a K. Z minerálnych látok obsahuje vápnik, sodík, horčík, draslík, mangán, fosfor, železo. Svojim zložením pôsobí proti únave, okysličuje bunky, pôsobí detoxikačne, podporuje trávenie, imunitný systém, reguluje hladinu cukru v krvi, udržuje zdravé kosti.
Potrebujeme
ružičkový kel
lúpanú pohánku
1ks kápie
5 ks šampiňónov
1 ks cibule
2 - 3 strúčiky cesnaku
himalájsku ružovú soľ
mleté čierne korenie
maslo ghee
Postup
Pohánku opláchneme a domäkka uvaríme v dostatočnom množstve vody.
Na masle osmahneme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný cesnaka, kápiu a krátko orestujeme.
Ružičkový kel umyjeme a pridáme k cibuli, zalejeme trochou vody a dusíme na miernom ohni cca 5 minút.
Medzitým, čo sa nám dusí ružičkový kel si očistíme a nakrájame šampiňóny. Pridáme ich k ružičkovému kelu a dusíme ďalších 10 minút.
Do hotovej zmesi pridáme uvarenú pohánku, osolíme, okoreníme, premiešame a spolu chvíľku podusíme, aby sa chute spojili. Navrch môžeme posypať strúhaným syrom. Hotovo.