Šampiňóny na paprike

Šampiňóny na paprike


Šampiňóny sú vo všeobecnosti pochutinou ale aj výbornou potravinu čo do obsahu minerálnych látok najmä horčíka, draslíka, železa, selénu, stopových prvkov medi, zinku, mangánu, fluoru, jódu, z vitamínov vitamín B1,B2, B3, B9-kyselina listová. Šampiňóny obsahujú veľa vody, majú nízku energetickú hodnotu. Aké benefity nám prinášajú okrem vitamínov a minerálov? Pôsobia antibakteriálne a antibioticky, pri pravidelnej konzumácii upravujú hladinu inzulínu, teda sú vhodné pri diabetes.

Potrebujeme

600 g hnedých šampiňónov

3 ks cibuľa šalotka

himalájska soľ

1 čl kopcovitá hladká ryžová múka

1 čl červená mletá paprika

½ čl kari korenie

ryžový olej pod cibuľu a na zahustenie

2 PL rastlinnej smotany

Postup

Šampiňóny umyjeme, cibuľu očistíme a nakrájame, cibuľu na drobno a šampiňóny na menšie kúsky.

Ryžový olej zohrejeme, pridáme cibuľu, orestujeme, pridáme pokrájané šampiňóny a na miernom ohni dusíme približne 7-10 minút. Podlievať opatrne, pretože šampiňóny obsahujú veľa vody.

Na zahustenie: 1 čl hladkej ryžovej múky speníme na ryžovom oleji, pridáme mletú červenú papriku, zalejeme 2 dl vývarom alebo prevarenou vodou, povaríme a pridáme do udusených šampiňónov. Premiešame, osolíme, zasypeme kari korením necháme prejsť varom a nakoniec pridáme rastlinnú smotanu. Hotovo.

Podávame s prílohou napr. basmati celozrnnou ryžou,  bezlepkovými cestovinami alebo zemiakovošpaldovým knedlíkom.