Šampiňóny na paprike
Šampiňóny sú vo všeobecnosti pochutinou ale aj výbornou potravinu čo do obsahu minerálnych látok najmä horčíka, draslíka, železa, selénu, stopových prvkov medi, zinku, mangánu, fluoru, jódu, z vitamínov vitamín B1,B2, B3, B9-kyselina listová. Šampiňóny obsahujú veľa vody, majú nízku energetickú hodnotu. Aké benefity nám prinášajú okrem vitamínov a minerálov? Pôsobia antibakteriálne a antibioticky, pri pravidelnej konzumácii upravujú hladinu inzulínu, teda sú vhodné pri diabetes.
Potrebujeme
600 g hnedých šampiňónov
3 ks cibuľa šalotka
himalájska soľ
1 čl kopcovitá hladká ryžová múka
1 čl červená mletá paprika
½ čl kari korenie
ryžový olej pod cibuľu a na zahustenie
2 PL rastlinnej smotany
Postup
Šampiňóny umyjeme, cibuľu očistíme a nakrájame, cibuľu na drobno a šampiňóny na menšie kúsky.
Ryžový olej zohrejeme, pridáme cibuľu, orestujeme, pridáme pokrájané šampiňóny a na miernom ohni dusíme približne 7-10 minút. Podlievať opatrne, pretože šampiňóny obsahujú veľa vody.
Na zahustenie: 1 čl hladkej ryžovej múky speníme na ryžovom oleji, pridáme mletú červenú papriku, zalejeme 2 dl vývarom alebo prevarenou vodou, povaríme a pridáme do udusených šampiňónov. Premiešame, osolíme, zasypeme kari korením necháme prejsť varom a nakoniec pridáme rastlinnú smotanu. Hotovo.
Podávame s prílohou napr. basmati celozrnnou ryžou, bezlepkovými cestovinami alebo zemiakovošpaldovým knedlíkom.