Sikulská kapusta
Toto jedlo pochádza z Rumunska zo Sedmohradska, kde žije skupina Maďarov tzv. Sikulovia. Sikulovia pestujú kapustu vo veľkom a teda aj veľmi často ju konzumujú pripravenú na rôzne spôsoby. Jedným z nich je aj sikulská kapusta. Sikulovia toto jedlo jedia s premastenými zemiakmi alebo s domácim chlebom. Keďže som citlivá na histamín, použila som čerstvú kapustu a ako prílohu som pripravila zemiakový knedlík.
Potrebujeme
1 kg čerstvej kapusty
1 kg bravčového pliecka z bio chovu
2 ks stredne veľkej cibule
2 strúčiky cesnaku
2 ČL mletej červenej papriky
1 ČL mletej rasce
trocha mletého čierneho korenia
himalájsku ružovú soľ
trocha kurkumy
2 PL kopcovité masti
200 g kyslej smotany
150 g jogurtu
3 PL ryžovej múky
Na zemiakový knedlík potrebujeme
500 g zemiakov
250 g jemnej špaldovej krupice bielej (môžeme nahradiť detskou krupicou)
himalájsku ružovú soľ
20 – 30 g masla
2 vajcia
Postup
Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti spolu s pretlačeným cesnakom, pridáme nakrájané mäso, zasypeme mletou červenou paprikou, mletým korením, kurkumou , mletou rascou a dusíme vo vlastnej šťave na veľmi miernom ohni pod pokrievkou. Kapustu nakrájame na tenšie rezance, ktoré pridáme k dopolomäka udusenému mäsu, zalejeme 500 ml vývarom alebo vodou a dusíme pokým kapusta nezmäkne. Ryžovú múku vymiešame so smotanou a jogurtom a vylejeme do uduseného mäsa s kapustou, necháme prejsť varom, osolíme podľa chuti a odstavíme.
Postup
V šupke uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme krupicu, soľ, vajcia, rozpustené maslo a vypracujeme hladké cesto. Z cesta tvarujeme malé knedlíky, ktoré zabalíme do fólie a varíme vo vriacej vode z každej strany 5 minút.