Sikulská kapusta

Sikulská kapusta

Toto jedlo pochádza z Rumunska zo Sedmohradska, kde žije skupina Maďarov tzv. Sikulovia. Sikulovia pestujú kapustu vo veľkom a teda aj veľmi často ju konzumujú pripravenú na rôzne spôsoby. Jedným z nich je aj sikulská kapusta. Sikulovia toto jedlo jedia s premastenými zemiakmi alebo s domácim chlebom. Keďže som citlivá na histamín, použila som čerstvú kapustu a ako prílohu som pripravila zemiakový knedlík.

Potrebujeme

1 kg čerstvej kapusty

1 kg bravčového pliecka z bio chovu

2 ks stredne veľkej cibule

2 strúčiky cesnaku

2 ČL mletej červenej papriky

1 ČL mletej rasce

trocha mletého čierneho korenia

himalájsku ružovú soľ

trocha kurkumy

2 PL kopcovité masti

200 g kyslej smotany

150 g jogurtu

3 PL ryžovej múky

Na zemiakový knedlík potrebujeme

500 g zemiakov

250 g jemnej špaldovej krupice bielej (môžeme nahradiť detskou krupicou)

himalájsku ružovú soľ

20 – 30 g masla

2 vajcia

Postup

Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti spolu s pretlačeným cesnakom, pridáme nakrájané mäso, zasypeme mletou červenou paprikou, mletým korením, kurkumou , mletou rascou a dusíme vo vlastnej šťave na veľmi miernom ohni pod pokrievkou. Kapustu nakrájame na tenšie rezance, ktoré pridáme k dopolomäka udusenému mäsu, zalejeme 500 ml vývarom alebo vodou a dusíme pokým kapusta nezmäkne. Ryžovú múku vymiešame so smotanou a jogurtom a vylejeme do uduseného mäsa s kapustou, necháme prejsť varom, osolíme podľa chuti a odstavíme.

Postup

V šupke uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme krupicu, soľ, vajcia, rozpustené maslo a vypracujeme hladké cesto. Z cesta tvarujeme malé knedlíky, ktoré zabalíme do fólie a varíme vo vriacej vode z každej strany 5 minút.