Silvestrovské pagáče

Silvestrovské pagáče

Silvestrovské preto, lebo som ich pripravila na Silvestra. Hodia sa samozrejme aj na iné dni, dni, kedy máme chuť na takéto „zobnutie“. Pri príprave slaného pečiva používam ražný kvások. V tomto prípade som urobila výnimku, kvások som nahradila klasickým droždím.

Potrebujeme

300 g hladká celozrnná špaldová múka

200 g hrubá celozrnná špaldová múka

250 g uvarené vychladnuté zemiaky

180 g kvalitné maslo

himalájska soľ

1 vajce

2 PL plnšie rozpustená masť

½ kocky droždia

2 čl trstinový cukor na kvások

200 ml vlažné mlieko – použila som vlažnú vodu

trocha mleté čierne korenie a mletá červená paprika

1-2 žĺtky na potretie pagáčov pred pečením

celá rasca alebo sezam

Postup

Z droždia, cukru a mlieka si pripravíme kvások.

Múku preosejeme, pridáme soľ, vykysnutý kvások, vajce, rozpustenú masť a vypracujeme hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme 45-60 minút kysnúť na teplom mieste.

Vychladnuté zemiaky ošúpeme.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, nastrúhame naň zemiaky a maslo, poprášime červenou paprikou a mletým korením, preložíme z každej strany a necháme kysnúť 25 minút.

Po 25 minútach rozvaľkáme, opäť preložíme a necháme kysnúť ďalších 25 minút, proces zopakujeme ešte raz.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, urobíme nožom mriežku a formičkou vykrajujeme pagáče.

Rúru predhrejeme na 180 o C.

Pagáče ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a posypeme rascou alebo sezamom, pečieme do zlatova pri 180 o C alebo podľa toho ako nám pečie rúra. Sú výborné!