Slané cícerové lievance
Lievance alebo ak chcete miniplacky svojim zložením obsahujú nutrične bohaté suroviny cícer, bezlepkovú ovsenú múku, bio vajíčka.
Cícer poznáme aj pod pojmom „rímsky hrach“. Je bohatý na železo, polysacharidy, selén, fosfor, meď, zinok, draslík, obsahuje veľa vlákniny, zdravé tuky, z vitamínov vitamín A,C, E, K, B9-kyselinu listovú a linolovú, lysín. Cícer je považovaný za bielkovinovú bombu.
Cícer sa dá použiť v kulinárstve na mnoho spôsobov. Môžete ho použiť do polievok, do nátierok, do šalátov, zapekanej zeleniny, do zeleninového pyré. Miniplacky /lievance sa hodia ako príloha k mäsovému alebo zeleninovému soté.
Potrebujeme
200 g uvareného cíceru
2 PL ovsenej bezlepkovej múky
2 ks bio vajíčka
soľ
korenie
cesnak
majoránka
olej, ghee, masť na smaženie
Postup
Cícer namočíme aspoň na 12 hodín, najlepšie cez noc. Vodu scedíme a prepláchneme čistou vodou. Varíme v čistej vode s 1-2 ks bobkového listu do mäkka. Uvarený zlejeme z vody a necháme troška vychladnúť.
K vychladnutému cíceru pridáme vajíčka, bezlepkovú ovsenú múku, soľ, korenie, pretlačený cesnak, majoránku, všetko premiešame a vymixujeme na hladkú kašu.
Panvicu na ktorej budeme lievance pripravovať dobre vymastíme olejom a necháme rozohriať. Na rozohriatu panvicu kladieme lyžicou cícerovú kašu, vytvarujeme do lievanca a z každej strany opečieme dozlatova.
Podávame teplé so zeleninovým šalátom, môžeme posypať strúhaným syrom.