Slivkový koláč

Slivkový koláč

Slivky sú vynikajúce ovocie, bohaté na železo, vápnik, draslík, vitamíny skupiny B a vitamín A. Obsahujú veľa vlákniny, preto sa odporúčajú pri problémoch s vyprázdňovaním. Viete, že prvé sadenice slivky priviezol na naše územie Karol IV. a hovorí sa im aj „karlátka“?

Potrebujeme

220 g hladká celozrnná špaldová múka

160 g maslo

2 žĺtka

¼ čl soli

½ bal. vanilkový cukor

slivky

škorica

½ bal.vanilkový cukor

2 PL xukor

práškový xukor na posypanie

Postup

Z múky, masla, žĺtkov, soli a vanilkového cukru vypracujeme hladké cesto.

Menší plech na ktorom budeme piecť vystelieme papierom na pečenie.

Rúru predhrejeme na 250 o C.

Cesto rozdelíme na 1/3 a 2/3. 2/3 cesta roztlačíme na plech , popicháme vidličkou aby sa nám nevytvorili bubliny a dáme predpiecť na 5 min do rozohriatej rúry.

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Sliviek by malo byť dostatočné množstvo, aby bol koláč šťavnatý.

Na predpečený korpus rovnomerne naukladáme pokrájané slivky, posypeme škoricou, zvyškom vanilkového cukru a xukrom. Kto má rád sladké, použije viac cukru podľa svojej chuti a druhu cukru.

Navrch natrháme 1/3 zvyšného cesta a dáme dopiecť na 180 oC približne 10-15 min, podľa toho ako pečie rúra.

Koláč necháme troška vychladnúť a posypeme práškovým xukrom.