Smotanová polievka z jarného hlávkového šalátu
Hlávkový šalát ako ho poznáme v našom zemepisnom pásme sa pýši obsahom vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B1, B2 a B9, vitamínom C a E. Obsahuje tiež dôležité minerálne látky sodík, horčík, vápnik, draslík, zinok, meď, jód a tiež vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie črevného systému. Okrem toho má vlastnosti, ktoré pozitívne ovplyvňujú náš organizmus. Výborne prečisťuje organizmus, posiluje imunitný systém, priaznivo pôsobí na nervovú sústavu a trávenie, upravuje vyprázdňovanie, ochraňuje bunky pred vplyvom voľných radikálov.
Potrebujeme
1 ks hlávkového šalátu
400 g kyslej smotany (môžeme nahradiť bezlaktózovou smotanou)
2 PL plné masla ghee
2 PL zarovnané ryžovej múky
1 ČL tapiokového škrobu
himalájsku soľ
800 - 1000 ml zeleninového vývaru alebo vody (podľa toho akú chceme mať polievku hustú)
Postup
Šalát rozoberieme na listy, umyjeme a natrháme na malé kúsky.
Ryžovú múku speníme na masle, zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 2 - 3 minúty, odstavíme. V smotane vymiešame tapiok, vylejeme do základu, osolíme, preložíme na sporák, necháme zovrieť a odstavíme. Do hotovej polievky pridáme natrhaný hlávkový šalát, už nevaríme, šalát by stratil krehkosť. Kto má rád, môže pridať pár kvapiek citrónu.
foto: pixabay