Šošovica Beluga s hlivou ustricovitou
Čierna šošovica Beluga nazývaná aj vegetariánsky kaviár je považovaná za luxusný druh šošovice a strukovín vôbec. Jej drobný guľatý tvar a čierne sfarbenie podobné kaviáru viedlo k pomenovaniu práve podľa kaviáru Beluga. Vyznačuje sa nielen príjemnou vôňou ale aj vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami, jemnou orieškovou chuťou, niekomu pripomínajúcu chuť gaštanov. Je zaujímavá aj tým, že má vnútro biele až krémovo sfarbené. Jej veľkou prednosťou je, že ju netreba máčať, nerozvára sa, nerozpadá sa a po uvarení zostane chrumkavá na zahryznutie. Šošovica beluga je považovaná za veľmi zdravú strukovinu. Je bohatá na vlákninu až 17 g/100 g, bielkoviny 26 g/100g, vitamíny skupiny B a neobsahuje takmer žiadny tuk. Hodí sa do zeleninových a cestovinových šalátov, ako prívarok, príloha k mäsu či zelenine, do nátierok, fašírok, k hubám, zemiakom, ryži, hubám. Chutí naozaj skvele.
Ako pripraviť šošovicu Beluga?
1. pred varením šošovicu prepláchneme v čistej vode
2. šošovicu varíme vo vode v pomere 1:2 to zn. 1 diel šošovice a 2 diely vody
3. šošovicu privedieme do varu, oheň zmiernime a v uzavretom hrnci varíme 25 – 30 minút
4. uvarená šošovica nesmie byť rozvarená a skus je chrumkavá
5. uvarenú šošovicu môžeme omastiť prepusteným maslom
6. uvarenú šošovicu solíme až nakoniec
7. vychladnutú použijeme do šalátu
Šošovicu Beluga kupujeme v Bio kvalite, v kamenných obchodoch so zdravou výživou, overených ehopoch. Strukoviny môžeme skladovať dlho, najlepšie v sklenenej nádobe s uzáverom. Nádoba, v ktorej ich uchovávame musí byť dobre uzatvorená a uskladnená na tmavom mieste. Nikdy nemiešajte staršiu šošovicu s čerstvo zakúpenou.
Potrebujeme
100 g suchej šošovice Beluga
1 ks cibule
trocha celej rasce
trocha kurkumy alebo kari korenia
1 ks papriky kápie
1 menší trs hlivy ustricovitej
1 ks mrkvy
1 čl tapiokového škrobu
olivový olej
himalájsku ružovú soľ
mleté čierne korenie
Postup
Šošovicu prepláchneme a varíme podľa návodu.
Ošúpanú a nakrájanú cibuľu speníme na olivovom oleji, pridáme celú rascu, kurkumu alebo kari korenie, očistenú a nakrájanú mrkvu, papriku kápiu a chvíľku orestujeme. Nakoniec pridáme nakrájanú hlivu ustricovitú, podlejeme trochou vody tak, aby suroviny boli ľahko ponorené a dusíme do zmäknutia. Hotovú zmes osolíme, okoreníme, pridáme uvarenú šošovicu Beluga zalejeme tapiokovým škrobom rozmiešaným v troške vody. Všetko zľahka premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme. Ako príloha sa hodí ryža, zemiaky alebo cestoviny.
Poznámka: Množstvo surovín si môžeme upraviť.