Šošovicový šalát
Poznáme veľa druhov šošovice avšak šošovica vo všeobecnosti obsahuje cenné výživné látky, ktoré náš organizmu potrebuje. Môžeme hovoriť o sacharidoch, bielkovinách, vláknine, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, kyselina listová – B9, vitamín C a E. Z minerálov vápnik, horčík, železo, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, fosfor. Hodí sa do polievok, nátierok, šalátov, fašírok, rizota, cestovín, na prípravu prívarku či v podobe klíčkov. Vegetariáni ju obľubujú ako náhradu za mäso pre vysoký obsah bielkovín.
Šalát sa hodí ako ľahká večera, ľahšie hlavné jedlo na obed alebo v rámci odľahčovacieho dňa po výdatných jedlách. Podávať môžeme s cestovinami alebo domácim kváskovým chlebíkom.
Potrebujeme
šošovica, mrkva, karfiol v rôznom pomere, červená cibuľa, soľ, korenie, ľaničníkový alebo olivový olej, prípadne bezlaktózový jogurt, petržlenová vňať
Postup
Šošovicu a karfiol uvaríme, mrkvu očistíme a nastrúhame. Cibuľu očistíme a nakrájame.
Uvarený karfiol nakrájame na drobnejšie. Nastrúhanú mrkvu, uvarenú šošovicu, karfiol, cibuľu zmiešame, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Kto má rád zalejeme bezlaktózovým jogurtom. Šalát je chutný s jogurtom aj bez jogurtu.
Najradšej ho mám s domácim kváskovým chlebíkom.