Špaldové zrno so zeleninou
Špalda je odroda prastarej pšenice, ktorú pred 9 tisíc rokmi poznali a používali na slané aj sladké pokrmy starí Palestínčania, Egypťania i Rimania. Z Európy sa vytratila z ekonomických dôvodov v 20. storočí a to z toho dôvodu, že špalda nemá takú výnosnosť, jej zrno je obalené dvojitou plevou a jej spracovanie je preto náročnejšie. Vytlačila ju šľachtená pšenica, ktorá je na pestovanie oveľa menej náročná. Opäť sa vrátila s rozvojom ekologického poľnohospodárstva. V súčasnosti sa dostáva do popredia vo forme zrna, múky, krupice, burgulu, vločiek, raňajkovej kaše a prirodzene vo forme múky. Múku zo špaldy, gazdinky čoraz viac obľubujú pri príprave najmä kváskového chleba, rôznych slaných ale aj sladkých koláčikov, buchtičiek, vianočiek a iných múčnikov. Špalda je veľmi výživná potravina, je bohatá na bielkoviny obsahuje až 17%, na vlákninu 8,8 %, na vitamíny skupiny B, A, E, minerálne látky fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok. Špalda je určite lepšou a zdravšou alternatívou klasickej šľachtenej pšenice.
Potrebujeme
150 g špaldového zrna
koreňovú zeleninu
1 ks cuketa
1 ks biela paprika
1 ks cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
himalájska soľ
mleté čierne korenie
¼ čl kari korenie
maslo ghee
Postup
Deň vopred si zrno namočíme, najlepšie cez noc, min na 12 hodín. Vodu zlejeme, prelejeme čistou vodou a dáme variť do dostatočného množstva vody. Varíme na miernom ohni pokiaľ nie je zrno mäkké, pozor aby sa nerozvarilo.
Koreňovú zeleninu, cuketu, papriku a cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Nemusí to byť len koreňová zelenina, môžeme použiť podľa chuti napr. karfiol, brokolicu, pór, hrášok…
Vo väčšej a hlbšej panvici rozpustíme maslo ghee, pridáme nakrájanú cibuľu a papriku, osmahneme, pridáme popučený cesnak, koreňovú zeleninu a dusíme do mäkka.
Uvarené zrno prepláchneme cez sitko čistou vodou a pridáme k udusenej zelenine, osolíme, okoreníme čiernym korením kari korením, premiešame a chvíľočku podusíme aby sa chute spojili. Odstavíme a môžeme podávať.
Prizdobila som strúhaným polotvrdým kozím syrom.