Trhance

Trhance

Inšpirovala som sa ospevovanými pukanskými párancami a po toľkej chvále ma lákalo vyskúšať ako naozaj chutia. Párance sú staroslovenské chutné jedlo. Nesú názov aj drevorubačské párance. Výborné sú s pečenými zemiakmi, s tvarohom, bryndzou, slaninkou, kyslou kapustou alebo na sladko s makom, orechmi, strúhankou. Pripravujú sa z polohrubej pšeničnej múky, soli a vody. Moje párance som troška upravila tak, aby boli prijateľné aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou. Miesto klasickej pšeničnej múky som použila celozrnnú špaldovú a keďže táto múka obsahuje iné zloženie lepku, cesto som nepárala ale trhala. Preto som moje párance nazvala trhancami. Trhance sa mi vydarili a môžem len potvrdiť , že toto staroslovenské jedlo chutí naozaj skvele, určite ho pripravím na viaceré spôsoby.

Potrebujeme

170 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky

morskú neupravenú soľ

vlažnú vodu cca 70 ml (podľa savosti múky)

600 g zemiakov (množstvo môžeme upraviť podľa chuti)

olivový olej

prepustené maslo ghee

tvaroh podľa chuti

Postup

Zemiaky umyjeme, nešúpeme a nakrájame na menšie kocky, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre dozlatova.

Z múky, soli a vody si pripravíme husté cesto a rukami dobre vypracujeme. Rozdelíme ho na 3 časti a každú časť rukami povyťahujeme na tenko.

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu na trhance.

Aby sa nám lepšie cesto trhalo, každé cesto zľahka posypeme múkou a prstami trháme malé kúsky. Trvá to dlhšie preto treba mať trpezlivosť, výsledok stojí za to.

Trhance uvaríme a omastíme prepusteným maslom ghee.

Upečené zemiaky popučíme a pridáme k uvareným trhancom, ak treba dosolíme a premiešame. Servírujeme s tvarohom.

Uvedené množstvo surovín stačí na 2 porcie.