Tvarožník s jahodami
Tvaroh patrí medzi veľmi výživné potraviny. Obsahuje veľa bielkovín, zasýti nás na dlhšie, je nízkokalorický. Je bohatý na vitamíny A, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E, a minerálne látky vápnik, draslík, horčík, mangán, zinok, selén, fluorid, omega 3 a 6 mastné kyseliny. V kuchyni má široké použitie na sladko aj na slano. Chutí malým aj veľkým. Nie je však vhodný pre ľudí s intoleranciou na laktózu a ľudí alergických na mliečnu bielkovinu kazein.
Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie, hlavne u detí. Nielen krásne voňajú, výborne chutia ale sú aj zdrojom vitamínov A, B1, B2, B3, B6, C, E a minerálnych látok draslíka, mangánu, bóru, fosforu, fluoru, síry, vápnika, kobaltu. Jahody sú silným antioxidantom,pôsobia protizápalovo, upravujú hladinu cholesterolu, cukru a krvného tlaku, viažu toxické látky v črevách, pomáhajú pri plynatosti a hnačkách, posilňujú imunitný a kardiovaskulárny systém. Majú aj svoju tienistú stránku, s histamínoliberátorom, preto pri ich konzumácii by mali byť opatrní ľudia citliví na histamín.
Potrebujeme
Na cesto
300 g hladkej celozrnnej špaldove múk&
2 ks vajcia
250 g masla
½ bezfosfátového prášku do pečiva
štipku himalájskej ružovej soli
2 PL jogurtu
Plnka
500 g plnotučného tvarohu
300 g jahôd
1 BIO vanilkový cukor
Xukor -pravý brezový cukor
Poznámka: špaldovú celozrnnú múku je možné nahradiť bielou špaldovou, klasickou pšeničnou
maslo, tvaroh a jogurt bezlaktózovým. Xukor bežným cukrom alebo trstinovým. Xukor má vo väčšom množstve laxatívne účinky, na strane druhej veľmi nízky GI-7, je teda zdravou alternatívou a vhodný pre diabetikov.
Postup
Suroviny na cesto zmiešame, vypracujeme hladké cesto.
Jahody zbavíme lístkov a nakrájame na menšie kúsky.
Vypracované cesto rozdelíme na 2 diely.
Plech na ktorom budeme piecť vystelieme papierom na pečenie.
Rúru vyhrejeme na 180 oC.
Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu. Jeden diel prenesieme na plech, rukami alebo malým valčekom dotvarujeme, na vrch rovnomerne rozložíme tvaroh, posypeme vanilkovým cukrom a xukrom, poukladáme nakrájané jahody a opäť posypeme cukrom, vvaľkáme 2 diel a prenesieme na jahody, dotvarujeme, popicháme vidličkou aby sa nesfúkol. Pečieme do zlatova. Upečený môžeme posypať práškovým xukrom.


