Vegetariánska paella.
Toto národné jedlo Španielov pozná azda každý, kto Španielsko navštívil. Dá sa pripravovať z rôznych surovín. Tá tradičná španielska sa pripravuje s mäsom alebo morskými plodmi. Ja som pre tento prípad zvolila vegetariánsku paellu s prípravou na panvici.
Potrebujeme
1 hrnček ryže arborio
1 hrnček suchej tmavej fazule
1 hrnček suchého cícera
1 ks paprika kápia
1 ks väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4-5 ks paradajky
4 ks ačokča
1 čl kurkuma alebo šafran
1 čl sladká paprika mletá
¼ čl mleté korenie
himalájska soľ
olivový olej
150 -200 ml zeleninový vývar alebo prevarená voda
Postup
Strukoviny je potrebné namočiť minimálne na 12 hodín. Po 12 hodinách vodu zliať, prepláchnuť čistou vodou a variť zvlášť cícer a zvlášť fazuľu do zmäknutia. Po uvarení precedíme cez sitko.
Cibuľu, kápiu, paradajky, ačokču nakrájame nadrobno. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu, kápiu, paradajky a ačokču a dusíme asi 15 minút. Pridáme pretlačený cesnak, papriku, korenie, kurkumu, zalejeme 50 ml zeleninovým vývarom a krátko podusíme.
Ryžu premyjeme aspoň 2x.
Do pripravenej zeleninovej zmesi pridáme uvarené strukoviny, prepláchnutú ryžu, zalejeme150 ml vývarom, osolíme a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou približne 20 minút. Vypneme, paellu odkryjeme, aby sa odparil prebytočný vývar a môžeme podávať.