Zapečená cuketa v smotanovej omáčke
Potrebujeme
cuketu alebo bielu tekvicu
syr na strúhanie podľa vlastnej voľby (možeme nahradiť aj bezlaktózovým)
150 ml kyslej smotany
1 ks vajce
2 strúčiky cesnaku
himalájsku ružovú soľ
trochu mletého čierneho korenia
trochu kurkumy
rukolu
maslo
ryžový olej
Postup
Cuketu ošúpeme a nakrájame približne na 1,5 - 2 cm vysoké kolieska. Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme maslom. Kolieska cukety naukladáme na plech. Syr nastrúhame. V miske vymiešame smotanu, vajce, pretlačený cesnak, himalájsku soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, pokrájanä rukolu a 1/3 nastrúhaného syra. Kolieska cukety posypeme stúhaným syrom a každé jednotlivo zalejeme pripravenou smotanovou omáčkou. Napokon pokvapkáme ryžovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 o C 15 – 20 minút, podľa toho, ako nám pečie rúra.
Ako príloha sa hodia varené zemiaky alebo zeleninový šalát.