Zapečené placky z červenej repy
V tomto jesennom období je pre náš organizmu červená repa, poznáme ju najčastejšie pod názvom cvikla, veľmi prospešnou zeleninou, ktorá disponuje veľkým množstvom minerálnych látok, antioxidantov, vitamínov, vlákniny a zdravotnými výhodami. Môžeme ju pripravovať na rôzne spôsoby. Ja som z nej pripravila placky.
Potrebujeme
500 g cvikle (asi dve stredne veľké)
250 g varených zemiakov v šupke (použila som violet)
50 g ovsených bezlepkových vločiek
2 vajcia
1 cibuľa šalotka
3 strúčiky cesnaku
himalájska soľ
1 čl drvená rasca
1 PL majoránka
trocha mletého čierneho korenia
orech živočíšneho tuku
Na prílohu
50 g suchého cíceru
1 batát
kravské alebo kozie maslo
himalájska soľ
rukola, strúhaný syr PECORINO
Postup
Cviklu a zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť.
Šalotku očistíme a nakrájame najemno. V panvici rozohrejeme živočíšny tuk, pridáme nakrájanú šalotku a orestujeme.
Ovsené vločky zalejeme teplu vodou, chvíľku necháme postáť aby zmäkli. Prebytočnú vodu zlejeme.
Vychladnutú cviklu a zemiaky ošúpeme, na jemnom strúhadle nastrúhame, pridáme vajíčka, orestovanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, soľ a majoránku. Všetko dostatočne premiešame aby sa suroviny spojili.
Rúru si predhrejeme na 200 o C, plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte pre istotu vymastíme , aby sa nám placky neprichytili.
Na takto pripravený plech lyžicou naberáme pripravenú zmes a vytvarujeme placky. Pečieme pri 180-200 o C (podľa toho ako pečie rúra) približne 20 min.
Príloha
Cícer necháme namočený aspoň 12 hod. najlepšie cez noc. Prepláchneme a varíme v čistej vode do zmäknutia.
Batát očistíme, nakrájame a uvaríme.
Uvarený cícer zlejeme z vody. Batát zlejeme z vody a pridáme k cíceru. Vezmeme pučidlo na zemiaky a popučíme, pridáme maslo, soľ a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka.
Placky posypeme strúhaným syrom PECORINO a ozdobíme rukolou. Pri intolerancii na laktózu môžete použiť bezlaktózovú smotanu alebo rastlinnú smotanu.
Chute tohto pokrmu sú vyvážené, čo vytvára jedinečnú chuť.