Zapečené placky z červenej repy

Zapečené placky z červenej repy

V tomto jesennom období je pre náš organizmu červená repa, poznáme ju najčastejšie pod názvom cvikla, veľmi prospešnou zeleninou, ktorá disponuje veľkým množstvom minerálnych látok, antioxidantov, vitamínov, vlákniny a zdravotnými výhodami. Môžeme ju pripravovať na rôzne spôsoby. Ja som z nej pripravila placky.

Potrebujeme

500 g cvikle (asi dve stredne veľké)

250 g varených zemiakov v šupke (použila som violet)

50 g ovsených bezlepkových vločiek

2 vajcia

1 cibuľa šalotka

3 strúčiky cesnaku

himalájska soľ

1 čl drvená rasca

1 PL majoránka

trocha mletého čierneho korenia

orech živočíšneho tuku

Na prílohu

50 g suchého cíceru

1 batát

kravské alebo kozie maslo

himalájska soľ

rukola, strúhaný syr PECORINO

Postup

Cviklu a zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť.

Šalotku očistíme a nakrájame najemno. V panvici rozohrejeme živočíšny tuk, pridáme nakrájanú šalotku a orestujeme.

Ovsené vločky zalejeme teplu vodou, chvíľku necháme postáť aby zmäkli. Prebytočnú vodu zlejeme.

Vychladnutú cviklu a zemiaky ošúpeme, na jemnom strúhadle nastrúhame, pridáme vajíčka, orestovanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, soľ a majoránku. Všetko dostatočne premiešame aby sa suroviny spojili.

Rúru si predhrejeme na 200 o C, plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte pre istotu vymastíme , aby sa nám placky neprichytili.

Na takto pripravený plech lyžicou naberáme pripravenú zmes a vytvarujeme placky. Pečieme pri 180-200 o C (podľa toho ako pečie rúra) približne 20 min.

Príloha

Cícer necháme namočený aspoň 12 hod. najlepšie cez noc. Prepláchneme a varíme v čistej vode do zmäknutia.

Batát očistíme, nakrájame a uvaríme.

Uvarený cícer zlejeme z vody. Batát zlejeme z vody a pridáme k cíceru. Vezmeme pučidlo na zemiaky a popučíme, pridáme maslo, soľ a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka.

Placky posypeme strúhaným syrom PECORINO a ozdobíme rukolou. Pri intolerancii na laktózu môžete použiť bezlaktózovú smotanu alebo rastlinnú smotanu.

Chute tohto pokrmu sú vyvážené, čo vytvára jedinečnú chuť.