Zapekané zemiaky
Zemiaky, kto by ich nemal rád. Hovorí sa im aj druhý chlieb. Obsahujú vitamín C, vitamíny sk. B, kyselinu listovú, veľa vlákniny a minerálnych látok. Najvyššiu výživovú hodnotu si zachovajú, ak ich pripravujeme aj so šupkou. Pripraviť si ich môžeme na tisíc spôsobov.
Poznáme viacero odrôd zemiakov: veľmi skoré, skoré , poloskoré a neskoré. Druhy : žlté, ružové, fialové, violet... a varné typy:
Varný typ A – zemiaky majú pevnú dužinu, vhodnú sú na šaláty, varenie v šupke
Varný typ B – zemiaky s jemnejšou dužinou, vhodné na šalát, ako príloha
Varný typ C – zemiaky múčne, sú sypké, rozvárajú sa, vhodné na kašu, pyré, lokše, placky
Potrebujeme
1 kg zemiakov typ A alebo B, použila som varný typ A , ružové (ružiaky)
1 väčšia cibuľa šalotka
maslo ghee – pod cibuľu
4 vajíčka
150 ml kyslá smotana 10% alebo rastlinná
50 g tvrdého syra na strúhanie napr. havran, volovec
maslo ghee
¼ čl kurkuma
mletá rasca
majoránka
soľ himalájska ružová
štipka mleté biele korenie
Postup
Zemiaky umyjeme, nešúpeme, uvaríme so šupkou.
Cibuľu očistíme , nakrájame na kolieska.
Ghee rozpustíme, pridáme nakrájanú cibuľu a osmahneme, pozor aby sa nespálila.
Syr nastrúhame.
V miske vyšľaháme vajíčka spolu so smotanou, kurkumou, korením a majoránkou.
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kocky alebo kolieska, ako sa nám páči.
Zapneme rúru na 180 o C a nechám rozohriať.
Zapekaciu misu vymažeme maslom a začneme vrstviť nakrájané zemiaky, osmahnutú cibuľku, poprášime mletou rascou, osolíme zľahka, zalejeme ½ rozšľahanými vajíčkami so smotanou, zasypeme nastrúhaným syrom a pokračujeme druhou vrstvou nakrájaných zemiakov. Osolíme, poprášime mletou rascou. Zalejeme zvyškom rozšľahaných vajíčok a smotany a pokvapkáme maslom ghee.
Pečieme pri 180 o C cca 25 min. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom, kyslou kapustou, pickles...