Zapekaná brokolica so zemiakmi
Jednoduché ľahkostráviteľné jedlo vhodné na obed či večeru.
Potrebujeme
500 g brokolice
4 väčšie zemiaky varný typ A
1 ks papriky bielej alebo kápie
kúsok póru
200 ml kyslej smotany
1 dcl sladkej smotany
himalájsku soľ
mleté biele korenie
majoránku
2 strúčiky cesnaku
prepustené maslo
1 PL hladkej ryžovej múky
75 ml vody alebo zeleninového vývaru
Postup
Brokolicu rozoberiem na ružičky a varíme v pare 10 minút. Papriku a pór nakrájame na menšie kúsky a chvíľu dusíme na prepustenom masle.
Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Uvarenú brokolicu vyberieme na tanierik. Do parného hrnca vložíme zemiaky a varíme približne 10-12 minút.
Sklenenú misu vhodnú do rúry vymastíme maslom. Dno vystelieme polovicou uvarených zemiakov, mierne osolíme a posypeme majoránkou. Na zemiaky uložíme udusený pór a papriku, uvarenú brokolicu, opäť jemne posolíme, pridáme pretlačený cesnak a trocha bieleho korenia. Zmes prikryjeme druhou časťou uvarených zemiakov.
Z prepusteného masla a hladkej ryžovej múky a vody alebo vývaru pripravíme bešamelovú omáčku. Pridáme do nej sladkú a kyslú smotanu. Dôkladne vymiešame (ak by sa nám zdala omáčka veľmi hustá, zriedime vývarom) a vylejeme na pripravenú zmes.
Pečieme pri 200 o C 20 – 25 minút.

