Zapekané kapustové fašírky
V tomto ťažkom období pandémie nákazy COVID-19 , teda neviem ako vy, ale ja mám celkom problém si zabezpečiť skutočnú zeleninu jednak z dôvodu, že sa chcem vyhnúť nákaze a tiež z dôvodu, že zdroje, z ktorých som bežne nakupovala nemám v súčasnej dobe k dispozícii. Príprava jedla je teraz pre mňa ťažká už len z toho dôvodu, že mám stravovacie obmedzenia. Ozaj musím jedlo pripravovať z toho čo mám a ešte pozerať na to, aby jedlo spĺňalo ako tak výživné hodnoty a aj zodpovedalo stravovacím obmedzeniam. Čo navariť, keď mám doma len kapustu, koreňovú zeleninu, červenú papriku, kúsok uhorky a pár žltých rajčín, zbytok syra? Z týchto surovín vznikli kapustové fašírky.
Potrebujeme
250 g bielej kapusty
100 g jemných ovsených vločiek
70 g mrkvy
1 ks cibule šalotky
2 vajcia
himalájsku ružovú soľ
mleté čierne korenie
trocha kurkumy
melú rascu
strúhaný syr (nemusí byť)
Postup
Kapustu a mrkvu nastrúhame na jemno a dusíme na pare do zmäknutia. Ovsené vločky zalejeme teplou vodou a necháme pár minút odpočívať. Do vychladnutej zeleniny pridáme prebytočnej vody zbavené vločky, nadrobno nakrájanú šalotku, vajcia, mleté čierne korenie, drvenú rascu, kurkumu, soľ a dobre premiešame. Vznikne zmes hustejšej konzistencie.
Rúru predhrejeme na 200 o C. Plech vystelieme papierom na pečenie, môžeme ho vytrieť trochou masla alebo iného vhodného tuku. Lyžicou naberáme zmes a ukladáme kôpky na pripravený plech. Pečieme pri 200 o C približne 15 minút. 5 minút pred dopečením fašírky posypeme strúhaným syrom.
Môžeme podávať samostatne so zeleninovým šalátom alebo so zemiakmi.