Zeleninový nákyp
Zeleninový nákyp je ľahšou obmenou zeleninových fašírok. Môžeme ho pripraviť z rôznych druhov zeleniny. Podávame ho samotný posypaný strúhaným syrom alebo s dresingom z avokáda a smotany a pod. alebo aj s prílohou napr. pyré zo zemiakov, z batátov, kvaky, koreňovej zeleniny.
Potrebujeme (použila som)
1 ks cibuľa
6 ks paprikouhorky
1 ks biela paprika
1 ks menšia cuketa
1 ks menšia kvaka
80 g zeler
80 g suchej oranžovej malej šošovice
3 k vajíčka
himalájska soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
majoránka
Postup
Šošovicu premyjeme a varíme v čistej vode do zmäknutia. Uvarenú šošovicu precedíme, zbavíme sa tak prebytočnej vody.
Cibuľu a zeleninu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno.
Na panvicu rozhrejeme 2Pl olivového oleja a pridáme nakrájanú cibuľu.
Papriku a paprikouhorky nakrájame na malé kúsky, ostatnú zeleninu okrem cukety nastrúhame na jemno. Cuketu nastrúhame tiež, ale samostatne, pretože je potrebné ju vyžmýkať.
Nakrájanú papriku a paprikouhorky, nastrúhanú zeleninu a vyžmýkanú cuketu pridáme k cibuľke a krátko restujeme.
Orestovanú zeleninu preložíme do misky, pridáme uvarenú šošovicu, vajíčka, osolíme, ochutíme mletým korením a majoránkou a dobre premiešame.
Zeleninovú zmes vylejeme do zapekacej misky vymastenej maslom a pečieme pri 200 o C 15 minút.