Zeleninový nákyp

Zeleninový nákyp

Zeleninový nákyp je ľahšou obmenou zeleninových fašírok. Môžeme ho pripraviť z rôznych druhov zeleniny. Podávame ho samotný posypaný strúhaným syrom alebo s dresingom z avokáda a smotany a pod. alebo aj s prílohou napr. pyré zo zemiakov, z batátov, kvaky, koreňovej zeleniny.

Potrebujeme (použila som)

1 ks cibuľa

6 ks paprikouhorky

1 ks biela paprika

1 ks menšia cuketa

1 ks menšia kvaka

80 g zeler

80 g suchej oranžovej malej šošovice

3 k vajíčka

himalájska soľ

mleté čierne korenie

olivový olej

majoránka

Postup

Šošovicu premyjeme a varíme v čistej vode do zmäknutia. Uvarenú šošovicu precedíme, zbavíme sa tak prebytočnej vody.

Cibuľu a zeleninu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno.

Na panvicu rozhrejeme 2Pl olivového oleja a pridáme nakrájanú cibuľu.

Papriku a paprikouhorky nakrájame na malé kúsky, ostatnú zeleninu okrem cukety nastrúhame na jemno. Cuketu nastrúhame tiež, ale samostatne, pretože je potrebné ju vyžmýkať.

Nakrájanú papriku a paprikouhorky, nastrúhanú zeleninu a vyžmýkanú cuketu pridáme k cibuľke a krátko restujeme.

Orestovanú zeleninu preložíme do misky, pridáme uvarenú šošovicu, vajíčka, osolíme, ochutíme mletým korením a majoránkou a dobre premiešame.

Zeleninovú zmes vylejeme do zapekacej misky vymastenej maslom a pečieme pri 200 o C 15 minút.