Zemiaková polievka s krupicovými haluškami
Jednoduchá, chutná, výborná polievka v zimnom období. Na tento spôsob pripravovali výživné a husté polievky naši rodičia a prarodičia. Pridávali nielen veľa koreňovej zeleniny, cestoviny ale aj mäso. Takáto polievka často nahradila hlavné jedlo.
Potrebujeme
zemiaky
1 ks menšej cibule
vývar alebo vodu
3 PL jemnej špaldovej krupice
1 ks vajce
himalájsku ružovú soľ
masť alebo vhodný olej
štipku mletého čierneho korenia
1 ČL mletej červenej papriky
sušenú majoránku
1 PL ryžovej múky na zahustenie
Postup
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vývare alebo vode. Vývaru alebo vody pridáme podľa toho, ako chceme mať polievku hustú. V menšej miske vymiešame špaldovú krupicu s vajcom a trochou himalájskej soli a necháme niekoľko minút postáť, aby nám krupica napučala a tým aj zjemnila. Do uvarených zemiakov zavárame halušky pomocou polievkovej lyžice a noža. Keď halušky vyplávajú na povrch sú hotové, môžeme pripraviť zásmažku z masti, cibule, ryžovej múky a mletej červenej papriky. Hotovú zásmažku vylejeme do polievky, premiešame, necháme prejsť varom a nakoniec osolíme, okoreníme a pridáme majoránku. Odstavíme.