Zemiaková polievka s krupicovými haluškami

Zemiaková polievka s krupicovými haluškami

Jednoduchá, chutná, výborná polievka v zimnom období. Na tento spôsob pripravovali výživné a husté polievky naši rodičia a prarodičia. Pridávali nielen veľa koreňovej zeleniny, cestoviny ale aj mäso. Takáto polievka často nahradila hlavné jedlo.

Potrebujeme

zemiaky

1 ks menšej cibule

vývar alebo vodu

3 PL jemnej špaldovej krupice

1 ks vajce

himalájsku ružovú soľ

masť alebo vhodný olej

štipku mletého čierneho korenia

1 ČL mletej červenej papriky

sušenú majoránku

1 PL ryžovej múky na zahustenie

Postup

Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vývare alebo vode. Vývaru alebo vody pridáme podľa toho, ako chceme mať polievku hustú. V menšej miske vymiešame špaldovú krupicu s vajcom a trochou himalájskej soli a necháme niekoľko minút postáť, aby nám krupica napučala a tým aj zjemnila. Do uvarených zemiakov zavárame halušky pomocou polievkovej lyžice a noža. Keď halušky vyplávajú na povrch sú hotové, môžeme pripraviť zásmažku z masti, cibule, ryžovej múky a mletej červenej papriky. Hotovú zásmažku vylejeme do polievky, premiešame, necháme prejsť varom a nakoniec osolíme, okoreníme a pridáme majoránku. Odstavíme.