Zemiakovo-cuketová placka so šampiňónmi na paprike
Potrebujeme
1000 g zemiakov trieda A
2 ks stredne veľké cukety
3 ks vajíčka
himalájsku ružovú soľ
mleté čierne korenie
majoránku
cesnak podľa chuti
masť
500 g šampiňónov
1 ks cibule
rascu
himalájsku ružovú soľ
mleté čierne korenie
mletú červenú papriku
¼ ČL kurkumy
1 PL zarovnanú hladkej ryžovej múky
olivový olej
Postup
Zemiaky a cuketu ošúpeme. Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle zvlášť a cuketu na strednom strúhadle a tiež zvlášť. Nastrúhanú cuketu trocha osolíme, aby pustila vodu a necháme stáť aspoň 30 min. Cuketu aj zemiaky vyžmýkame, aby sa zbavili vody a preložíme do jednej nádoby. Pridáme vajcia, pretlačený cesnak, mleté čierne korenie, majoránku, dosolíme a dôkladne premiešame. Na panvici zohrejeme trocha masti. Lyžicou naberáme zmes zemiakov a cukety a tvarujeme placky. Opekáme z každej strany. Masť na panvicu pridávame podľa potreby.
Šampiňóny a cibuľu očistíme. Cibuľu nakrájame na drobno, šampiňóny môžu byť nakrájané aj na väčšie kúsky. Olivový olej zohrejeme, pridáme trocha rasce a nakrájanú cibuľu a na miernom ohni pár minút restujeme. Potom do cibule pridáme mletú červenú papriku a kurkumu, premiešame a opäť restujeme 1-2 minúty, môžeme pridať trochu vody, aby paprika nezhorkla. Pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme na miernom ohni. Vodu obyčajne netreba pridávať, šampiňóny jej pustia dosť. Niekedy sa stáva, že šampiňóny sú dlhšie skladované, kedy strácajú vodu, vtedy je lepšie, ak vodu pridáme. Do udusených šampiňónov vylejeme hladkú múku rozmiešanú v troche vody, poriadne premiešame, osolíme, okoreníme, necháme prejsť varom a odstavíme.