Zemiaky s krustou
Zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Mnohí z nás si jedálniček bez zemiakov nevedia ani predstaviť. V kuchyni majú široké využitie. Sú výborné varené v šupke či ošúpané, dusené, smažené, pečené, ako pyré, v podobe hranoliek, placiek a i. Zemiaky sú považované za výživnú potravinu. Obsahujú sacharidy, takmer žiadny tuk. Neradno ich však konzumovať surové, lebo obsahujú škrob, ktorý je za surova nestráviteľný. Zemiaky obsahujú vitamín C, vitamíny B1, B2, B3, B5 (kyselina pantoténová), B6. Sú výborným zdrojom vápnika, draslíka, fosforu, horčíka. Množstvo vitamínov a minerálnych látok závisí od druhu zemiakov.
Inšpiroval ma recept na prípravu zemiakov s krustou, s ktorým som sa stretla vo viacerých zdrojoch. Oslovil ma a tak som sa rozhodla vyskúšala ho...či sú pečené zemiaky so syrovou krustou také výborné ako sa opisuje. A naozaj, sú skvelé.
Potrebujeme
zemiaky
syr ementál
pesto z medvedieho cesnaku alebo pretlačený cesnak
himalájsku ružovú soľ
olivový olej
Postup
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, ak sú zemiaky menšie, stačí, ak ich len prekrojíme. Nastúhame syr (ementál, parmezán, alebo iná obľúbený syr). Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý dobre vymastíme olivovým olejom. Plech po celej ploche vysypeme strúhaným syrom, pestom z medvedieho cesnaku alebo pretlačeným cesnakom. Na syr poukladáme jednotlivé kúsky zemiakov, vrch môžeme pokvapkať olejom a posoliť. Ak použijeme slaný syr, už nesolíme. Pečieme v predhriatej rúre na 180o C – 200o C do zlata. Chutia ako samostatné jedlo, ale aj s čerstvým zeleninovým šalátom či smotanovou omáčkou.