Zlaté mlieko

Zlaté mlieko

Kurkuma je korenie, ktoré pochádza z Južnej Ázie. Používa sa v mnohých indických jedlách, ktorých je nevyhnutnou súčasťou. Kurkuma sa stáva čoraz viac obľúbeným korením aj v našej kuchyni. Nevyužíva sa len ako korenie ale aj pre svoje vynikajúce zdravotné účinky na organizmus. Môžeme sa stretnúť aj s doplnkami výživy, ktorých hlavnou účinnou látkou je kurkumín. Výsledky rozborov doplnkov výživy s obsahom kurkumy/kurkumínu preukazujú, že niektoré okrem kurkumínu obsahujú látky, ktoré nie sú vhodné pre ľudské zdravie napr. oxalát, ktorý môže prispievať k vzniku obličkových kameňov. Štúdie tiež odhalili, že komerčný kurkumový prášok môže obsahovať olovo, ťažké kovy, ktoré sú toxické pre nervový systém, plnivá, ako tapiokový škrob alebo múku. Ak výrobca zriedi v doplnku alebo kurkumovom prášku kurkumu s múkou alebo škrobom, na dofarbenie použije farbivo matanil, ktoré sa často používa v Indii. Pri vysokej konzumácii kurkumového prášku s obsahom farbiva metanil, môže dôjsť k vzniku onkologického a neurologického ochorenia.

Čistá kurkuma sa považuje za bezpečnú pre väčšinu ľudí. Preto sa odporúča konzumovať kurkumu čerstvú alebo v kvalitnom prášku. Konzumovanie kurkumy/kurkumínu v rozumných dávkach nespôsobuje žiadne zdravotné problémy. Problémom môžu byť kurkumové doplnky s obsahom nežiaducich látok.

Kurkumové – Zlaté mlieko je prastarý indický nápoj, ktorý je populárny už aj krajinách západnej kultúry. Nápoj sa pripravuje zahrievaním nápoja z obilnín alebo orechov, napr. mandľového nápoja (mlieka). Vynikajúcu chuť a účinky mu pridávajú zázvor, škorica či kardamón. Zlaté mlieko sa odporúča na posilnenie imunity, odvrátenie ochorenia, pri reumatoidnej artritíde, je vynikajúcim antivírusovým a antibakteriálnym prostriedkom, je výborným antioxidantom, pôsobí protizápalovo, čistí pečeň a žlčník, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, upravuje trávenie. Kurkuma má výraznejšie účinky v spojení s čiernym korením. Čierne korenie zabezpečí lepšiu vstrebateľnosť účinných látok. 

Potrebujeme

Na 1 porciu

150 – 200 ml mandľového, kokosového, ovseného nápoja

½ ČL kurkumy v prášku alebo 1 ČL strúhanej čerstvej kurkumy 

½ ČL strúhaného zázvoru

štipku mletého  čierneho korenia

  1/4 ČL mletej škorice 

med alebo iné sladidlo, napr. ryžový, datľový, javorový sirup, surový trstinový cukor

1/2 ČL kokosového oleja alebo prepusteného masla ghí

Postup

Mandľový nápoj (najlepšie doma pripravený) alebo iný zvolený nápoj zahrejeme, prisypeme kurkumu, čierne korenie, škoricu, zázvor privedieme do varu a varíme na miernom ohni 3 až 4 minúty, aby sa všetky chute spojili. Hotové zlaté mlieko precedíme cez sitko, pridáme kokosový olej a dosladíme medom podľa chuti. Ako alternatívu môžeme pridať kardamón. Zlaté mlieko si môžeme upravovať podľa vlastnej chuti, tak ako nám vyhovuje. Zlaté mlieko je naozaj chutné, zdravé a má zamatovú konzistenciu.

 

 zlate mlieko1

 

 

zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/golden-milk-turmeric#section1 autor popisu  Ati Arnarson, PhD