Fánky na zdravší spôsob

Fánky na zdravší spôsob

Symbolom fašiangov sú masky, zábava, šišky, fánky. Aj keď je už po fašiangoch, prečo si neurobiť túto sladkosť alebo koláčik alebo cukrovinku ( nazvime ju ako nám najlepšie ide do uší) jednoducho keď máme chuť.

Zvolila som zdravšiu alternatívu, bielu pšeničnú múku som nahradila zdravšou celozrnnou špaldovou, biely cukor trstinovým, droždie bezfosfátovým kypriacim práškom.

Potrebujeme:

300 g hladká celozrnná múka špaldová

70 g maslo

2 žĺtky

2 PL trstinový cukor

6 PL kyslá smotana

1 čl kypriaci prášok do pečiva (bezfosfátový)

citrónová kôra

štipka soli

olej /tuk na smaženie

vanilkový a práškový cukor na obaľovanie

Postup:

Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, kypriaci prášok, nastrúhanú kôru z dobre umytého citróna. Sypké suroviny zmiešame, pridáme maslo, žĺtka a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 30 min odpočívať. Cesto rozvaľkáme na 4-5 mm, ostrôžkou cesto nakrájame na rovnaké štvorce, ktoré rozdelíme na trojuholníčky. Trojuholníčky v strede narežeme a vyprážame v horúcom tuku.

Vypražené trojuholníčky poukladáme na servítku, ktorá vpije prebytočný tuk. Vychladnuté trojuholníčky posypeme alebo z každej strany obalíme v zmesi vanilkového a práškového brezového cukru.