Včelí chlieb - Perga

Včelí chlieb - Perga

Perga , poznáme ju aj pod názvom Včelí chlieb, označovaný aj ako pokrm Bohov. Pergu nie je možné vyrobiť laboratórne, vyrobiť ju dokážu len včielky, a to tak, že čerstvo nazbieraný peľ spracujú a nechajú kysnúť-fermentovať dovtedy, pokým nevznikne včelí chlieb. Perga je vynikajúca potravina s obsahom mnohých prospešných zdravotných benefitov.

Včelí chlieb je kombinácia peľu, medu a iných látok. Ako včely vyrábajú pergu? Včely peľ pozbierajú a prinesú do úľa do plastov, včely robotnice peľ zmiešajú s medom a rôznymi enzýmami. Vplyvom viacerých faktorov, ako mikrobiálnej flóry, vlhkosti v úli a požadovanej teploty sa zmes dostane do štádia fermentácie. V tomto štádiu prechádza peľ sériou biochemických postupov. Po troch mesiacoch fermentácie dostáva peľ podobu včelieho chleba.

Zdravotné prínosy včelieho chleba

Včelí chlieb má neuveriteľne pozitívne vlastnosti pre zdravie človeka vďaka vysokému obsahu bielkovín, minerálnych látok, ako magnézia, železa, vápnika, sodíka, zinku, draslíka, fosforu, jódu, medi, chrómu, kobaltu, kremíka, nikla, molybdénu, síry, chlóru. Včelí chlieb je jedna z najbohatších prírodných potravín s obsahom selénu. Z vitamínov nám poskytuje vitamíny A, skupiny B – B1, B2, B3, B6, B7, C, D, E, K. Včelí chlieb je prírodný biostimulačný doplnok stravy bohatý na fytohormóny, flavonoidy, esenciálne aminokyseliny, kyselinu mliečnu, viac ako 50 enzýmov, 10 sacharidových zlúčenín, heteroauxín a mnohé ďalšie biologicky aktívne zložky. Kyselina mliečna chráni včelí chlieb pred mikroorganizmami, pred vznikom plesní a hnilobných baktérii, vďaka tomu môžeme včelí chlieb skladovať až 2 roky a to pri zachovaní jeho nutričných vlastností. A nielen to, vďaka kyslosti je pre náš organizmus veľmi ľahko stráviteľný a biologicky využiteľný.

Včelí chlieb nie je liek. Včelí chlieb je prírodný doplnok stravy, živina produkovaná včelami v tej najčistejšej podobe. Má preventívne a liečivé vlastnosti, ktoré môžu zmierniť mnohé zdravotné problémy a ťažkosti. Včelí chlieb sa využíva v potravinárstve, farmaceutickom priemysle, veterinárnej medicíne.

Mletý včelí chlieb sa často používa v kozmetickom priemysle. Môže sa použiť ako doplnková súčasť pleťových masiek, zmiešaný s medom alebo krémom. Používa sa na liečbu ekzémov, zápalov, akné, olupovania a svrbenia pokožky. Zmeny súvisiace s vekom sú jednou z indikácií pre použitie kozmetiky na báze „včelieho chleba“, pretože pokožku hlboko vyživuje, zvlhčuje a vyhladzuje vrásky.

Včelí chlieb je dôležitým zdrojom bielkovín pre včely a výborným prírodným doplnkom výživy pre ľudí.

Aké zdravotné benefity nám prináša?

Včelí chlieb zmierňuje fyzickú aj psychickú únavu, zlepšuje náladu, poskytuje množstvo vitamínov a minerálnych látok, stopových prvkov nevyhnutných pre zdravie človeka, je vhodný pri rekonvalescencii po rôznych ochoreniach, posilňuje zdravie imunitného systému, pomáha pri ateroskleróze, upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach a podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému, zlepšuje chuť do jedla, podporuje činnosť čriev, pomáha pri ochoreniach pečene a žlčníka, stimuluje tvorbu hemoglobínu a erytrocytov, pomáha pri neurózach, depresiách a podporuje celkové duševné zdravie, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, podporuje detoxikáciu organizmu, chudokrvnosti.

Medzi ďalšie pozitívne vlastnosti patria:

1.    Je prírodným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.

2.    Zvyšuje terapeutický účinok liekov a zároveň znižuje ich vedľajšie účinky a toxicitu.

3.    Zlepšuje kvalitu života, omladzuje organizmus, udržuje ho aktívny, celkovo posilňuje zdravie.

4.    Zvyšuje odolnosť voči stresu, podporuje imunitný systém.

5.    Tonizuje organizmus, dodáva energiu.

6.    Podporuje rast nových buniek a regeneráciu poškodených tkanív a orgánov.

7.    Podporuje činnosť neurologického systému – bolesti hlavy, migrény.

8.    Má anti-aging účinok.

9.    Znižuje riziko vzniku onkologických ochorení a tiež pomáha pri chemoterapii.

10.    Má antibakteriálne, protizápalové, antimikrobiálne, antimykotické účinky.

11.    Stres, depresívne stavy sú indikáciou pre použitie včelieho chleba.

12.    Zlepšuje pružnosť pokožky a zvlhčuje ju. Vitamíny A a E pôsobia na hlboké vrstvy pokožky a zlepšujú produkciu kolagénu. 

Kedy môže pomôcť včelí chlieb (perga)?

Pri ochoreniach pečene a tráviaceho systému

Včelí chlieb je veľmi užitočný ako podporný prostriedok pri liečbe hepatitídy, cirhózy pečene a tráviacich ochorení, pomáha pri obnove črevnej mikroflóre, zabraňuje vzniku nebezpečných (patogénnych) mikroorganizmov.

Pri Imunologických ochoreniach

Včelí chlieb pôsobí antibakteriálne a tým pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému. Prospešné baktérie vo včeľom chlebe zlepšujú imunitnú odpoveď organizmu a polyfenoly a vitamín C pôsobia ako štít pred negatívnym pôsobením voľných radikálov.

Pri poruchách rastu u detí

Včelí chlieb je prírodná potravina plná živín, ktorá obsahuje všetky potrebné látky pre správny rast a vývoj detí. Podporuje výživu pomocou bielkovín a širokej palete vitamínov a minerálnych látok. Včelí chlieb navyše napomáha lepšej biologickej využiteľnosti železa a zvyšuje svalovú silu.

Pri poruchách nervového systému

Včelí chlieb podporuje a stimuluje mozgovú činnosť, zlepšuje koncentráciu a pamäťovú kapacitu. Včelí chlieb je bohatým zdrojom betakaroténu, ktorý pomáha predchádzať degeneratívnym ochoreniam, ako je napríklad Alzheimerova choroba. Zmierňuje závraty neurologického pôvodu a neurózy.

Pri kardiovaskulárnych problémoch

Včelí chlieb obsahuje minerálne látky a stopové prvky, ktoré napomáhajú tvorbe červených krviniek a vitamínu K. Živiny obsiahnuté vo včeľom chlebe znižujú riziko vzniku srdcových infarktov a pomáhajú predchádzať ateroskleróze. Vitamín E má antioxidačné účinky a tiež posilňuje srdce. Konzumácia včelieho chleba obnovuje pružnosť ciev a prospieva celému kardiovaskulárnemu systému.

Sexuológia

Včelí chlieb je prírodný biostimulátor a obsahuje pomerne veľké množstvo fytohormónov, ktoré stimulujú plodnosť a libido. Znižuje účinky stresu a má energizujúce a afrodiziakálne účinky, ktoré zlepšujú sexuálne funkcie.

Podporuje reprodukčný systém. Vitamín E je indikovaný na zlepšenie zdravia žien, takže včelí chlieb by sa mal konzumovať pred počatíe a prípravy na tehotenstvo. Má priamy vplyv na mužský reprodukčný systém - zlepšuje celkové zdravie a prekrvenie orgánov a je prevenciou prostatitídy.

V onkológii

Nukleové kyseliny, antioxidanty a enzýmy v zmesi včelieho chleba spomaľujú rast nádorov a starnutie buniek a stimulujú metabolizmus. Včelí chlieb pomáha pri liečbe rakoviny žalúdka, hrubého čreva a prostaty, pomáha znižovať vedľajšie účinky rádio a chemoterapie.

Včelí chlieb sa môže užívať aj spolu s inými liekmi a prírodnými terapiami.

Ako užívať včelí chlieb

Všeobecné odporúčania

Včelí chlieb sa užíva v čistej forme, rozpúšťa sa pod jazykom ráno a večer asi pol hodinu pred jedlom. Včelí chlieb sa neodporúča užiť po 18. – 19. hodine, pretože tonické zlúčeniny môžu viesť k nadmernej aktivite nervového systému a nespavosti.

Priemerná preventívna dávka pre dospelých je 5 až 10 gramov včelieho chleba - pergy denne. Preventívna kúra sa vykonáva v intervaloch 25 - 30 dní s prestávkou 1 - 2 mesiacov. Na zlepšenie imunity a prevenciu hypovitaminózy stačí 3-mesačná liečba raz ročne.

Na podporu liečby, najmä v štádiu prepuknutia ochorenia, sa dávka včelieho chleba, pergy zvyšuje 2- až 3-násobne. Presné dávkovanie a čas užívania môže predpísať skúsený bylinkár alebo lekár.

Na liečbu tuberkulózy, vírusovej hepatitídy a iných vírusových infekcií je predpísaných 30 g fermentovaného kvetového peľu denne.

Dávkovanie pre deti: deti vo veku 1 roka - 0,5 g denne (jednorazovo), deti staršie ako 6 rokov - 1,5 g dvakrát denne. Pred nasadením včelieho chleba je nutné poradiť sa s pediatrom, lekárom špecialistom, skúseným výživovým poradcom, diétológom.

Včelí chlieb v ľudovom liečiteľstve

Ľudia, ktorí sa liečia na hypertenziu, by mali užívať včelí chlieb /pergu zmiešanú s prírodným medom v rovnakom pomere a užívať čajovú lyžičku dvakrát denne pred jedlom najmenej 3 týždne. Vhodné poradiť sa so svojim lekárom.

Pri nízkom krvnom tlaku je dávkovanie podobné ako v predchádzajúcom prípade, s tým rozdielom, že včelí chlieb sa má užiť štvrť hodiny po jedle.

Pri hnačkách, zápche a iných poruchách tráviaceho traktu sa užíva ½ lyžičky trikrát denne. Liečba trvá 30 - 42 dní.

V prípade úpalu sa včelí chlieb, perga zriedi pitnou vodou a užíva sa 50 - 60 minút pred jedlom.

Komu sa neodporúča užívať včelí chlieb

Napriek tomu, že včelí chlieb je zo všetkých včelárskych výrobkov najmenej náchylný na spôsobenie alergie, môžu sa vyskytnúť prípady individuálnej neznášanlivosti, preto pred užívaním včelieho chleba sa poraďte so svojim lekárom. Neužívajte včelí chlieb, ak ste alergický na včelí jed alebo na niektorý včelí produkt.

V prípade autoimunitného ochorenia (abnormálne fungovanie imunitného systému) sa neodporúča užívanie včelieho chleba, aby sa nezhoršil priebeh ochorenia.

Odporúčané denné dávky neprekračujte.

 

 

zdroj:

https://wildmeadowhoney.com/de/bienenbrot-perga/

https://www.perga.sk/o-vcelom-chlebe/poznate-vceli-chlieb

https://gardenlux.decorexpro.com/sk/hozyajstvo/pchelovodstvo/kak-hranit-pergu.html