O mne

                                   Mgr. Janka Blažejová 

janka 

Som kvalifikovanou výživovou poradkyňou. Mojou cieľovou skupinou sú ľudia, ktorí majú potravinové intolerancie, ľudia s metabolickým syndrómom. Poskytujem poradenstvo k homocysteinu, SIBO, FODMAP a i.

Ako som sa dostala k výžive?

Bude to znieť možno zvláštne, ale „vďačím“ za to zdravotným problémom, ktoré ma doslova paralyzovali a bez akéhokoľvek varovania. Doslova som bola prinútená študovať to čo jem, to čo pijem, ako spím, ako odpočívam a relaxujem, aké mám vzťahy. Keďže som chcela vedieť viac a viac, začala som sa zúčastňovať a študovať výživu na rôznych stupňoch úrovní. Výživa mi ukázala moje ďalšie smerovanie nielen v osobnom ale aj profesnom živote. Výžive sa venujem už 13 rokov. Pravidelné samovzdelávanie, účasť na vzdelávacích akciách, kurzoch, workshopoch, štúdium najnovších vedeckých poznatkov ma bavia, napĺňajú a rozširujú vedomosti v oblasti výživy a ktoré s radosťou odovzdávam ďalej svojim klientom, poslucháčom na prednáškach a všetkým záujemcom o zdravší životný štýl.

Vzdelanie:

1. Vysokoškolské štúdium v obore sociálna práca

2. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu ATAC spol. s r.o Ostrava

3. Profesijná kvalifikácia Výživový poradca- štátna skúška kód profesie 69-042-N,Osvedčenie o profe

sijnej kvalifikácie, Welko Team, s.r.o. s celoeurópskou pôsobnosťou Certificate of vocational qualifi

cation: Nutrition consultant

Odborná spôsobilosť:

Orientácia v základných pojmoch a terminológii v oblasti výživy človeka.

Orientácia v základoch biochémie a fyziológie ľudského organizmu.

Orientácia v nutričnej a telesnej diagnostike klienta.

Orientácia v technológii výroby potravín a ich označenia.

Vykonávanie komplexnej nutričnej a cielenej telesnej diagnostiky klienta.

Orientácia v základných i alternatívnych smeroch výživy a v ich využití, uplatnenia a rizikách.

Zostavovanie jedálnička pre rôzne skupiny klientov. Orientácia v sortimente doplnkov stravy.

Orientácia v označovaní a výbere potravín.

Vedenie klienta k racionalizácii výživových názorov.

Práca s klientom.

4. Kurz Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi ATAC spol. s r.o. Ostrava

5. Kurz Výživa detí spoločnosť ATAC spol. s r.o.

6. Kurz Sprievodca výživou pri diabete ATAC spol.s r.o.

7. Webinár Zdravie mozgu, Brainberry

8. Kurz Poradenstvo k homocysteinu, Vitamíny s příběhem

9. Pravidelná účasť na seminároch, workshopoch na tému výživa.

10. V súčasnosti štúdium na medzinárodnej úrovni Profesionál v nutričnom poradenstve, ČR,SR, ukončenie 6/2025

Som členkou:

Aliancie výživových poradcov ČR

Švajčiarskej záujmovej skupiny Schweizerische Interessengemeinschaft Histamin-Intoleranz (SIGHI)

Spolupracujem s certifikovaným laboratóriom SYNLAB, GENLABS CZ

Venujem sa písaniu praktických článkov, ktoré sú zverejnené tu na mojej web stránke  a fb Žijeme s histamínom, vydavateľskej činnosti. Som autorkou knihy/praktickej príručky pre histaminikov a ľudí s potravinovými intoleranciami Žijeme s histamínom rozumieme histamínu. Pravidelne prispievam článkami do časopisu Život seniora.

Čo je mojim cieľom:

Mojim cieľom je prispievať vedomosťami, nadobudnutými praktickými skúsenosťami k zlepšeniu zdravia ľudí a vyzdvihovať význam výživy človeka ako celku i na individuálnej celostnej úrovni. Podieľať sa prednáškovou činnosťou na prevencii a osvete. Som toho názoru, že prevencia je vždy lacnejšia ako samotná liečba. Som presvedčená, že cesta, ktorou som sa vybrala je správna a hlavne má zmysel.

Skúsenosti

Kvalifikovaný výživový poradca

Profesijnú kvalifikáciu som získala v povolaní Kvalifikovaný výživový poradca, kód profesie 69-042-N v zmysle Národnej sústavy kvalifikácii a zodpovedajúcej úrovne Európskeho rámca kvalifikácie (EQF): 5 . Osvedčenie o získaní profesijnej kvalifikácie ma oprávňuje vykonávať činnosť Kvalifikovaného výživového poradcu na území celej Európy.

Členstvo v Švajčiarskej záujmovej skupine pre intoleranciu histamínu (SIGHI)

Švajčiarska spoločnosť SIGHI je záujmová spoločnosť, ktorej centrom pozornosti je  problematika histamínu, intolerancia na histamín a s histamínom súvisiace ochorenia. Združuje členov, lekársku obec, vedcov a odborníkov na celom svete. Vychádza a pracuje s najnovšími vedeckými poznatkami a štúdiami. Som vďačná, že môžem byť členkov tohto spoločenstva a rozširovať si tak vedomosti v oblasti histamínu o najnovšei vedecké poznatky a praktické skúsenosti.

Výživa detí

Štúdium výživa detí mi poskytla komplexný pohľad na výživu detí vychádzajúci z vedeckých poznatkov vrátane alternatívnych stravovacích ťežimov. Zameriava sa tiež na formy vegetariánstva u detskej populácie a odlišnosti v celkovej výžive všetkých vekových kategórií, teda od kojencov až po adolescentov.

 

Výživa pri cukovke

V roku 2017 som absolvovala školenie Výživa pri cukrovke prostredníctvom vzdelávacej spoločnosti ATAC spol. s r. o. pod vedením Mgr. Martina Jelínka. Naučila som sa ako sa správne stravovať pri cukrovke 2.typu pri dodržovaní všeobecných pravidiel, ako zostaviť jedálniček tak, aby jedlo zodpovedalo daným pravidlám a zároveň chutilo. V teoretickej rovine som získala vedomosti prečo a ako vzniká cukrovka 2.typu, prečo je cukrovka nebezpečné ochorenie, možnosti vyliečenia pomocou úpravy jedálnička.

Aliance výživových poradcú

Dňa 1.11.2018 som sa stala právoplatných členom prestížnej spoločnosti Aliance výživových poradcú. Aliance výživových poradcú  združuje dietológov, poradcov výživy, poradcov vo wellness centrách, fyzioterapeutov, zdravotníckych pracovníkov, zdravotné sestry, lekárnikov, pracovníkov vo fitness, pracovníkov v gastronómii a pod.  Zmyslom Aliance a jej činnosti je, aby sa členovia vo svojej praxi riadili Kódexom výživového poradcu, zásadami správneho, kvalifikovaného a etického  poradenstva.

Poradca pre výživu a suplementáciu

V roku 2016 som absolvovala certifikovaný kurz Poradca pre výživu a suplementáciu prostredníctvom vzdelávacej spoločnosti ATAC spol. s r. o. pod vedením Mgr. Martina Jelínka, ktorého považujem za absolútnu špičku v oblasti praktického komplexného vzdelávania v oblasti zdravej výživy a životného štýlu. Počas štúdia som získala vedomosti v oblasti biochémie potravín, výživových hodnôt potravín, spracovania potravín, redukčnej výživy, detoxikácie, prevencii civilizačných chorôb, alternatívnych smeroch vo výžive, určenia metabolických typov, psychologickej výživy (anorexia, bulímia), fyziológie trávenia a vstrebávanie a stavby vnútorných orgánov. Naučila som sa stravovanie vnímať z holistického celostného pohľadu. V praktickej časti som nadobudla zručnosti ako pracovať s jednotlivými potravinami a kombinovať ich v receptoch pri zostavovaní jedálnička a zároveň vyhodnocovať ich vlastnosti a charakteristiky.

Vegetariánstvo a vegánstvo

V roku 2017 som absolvovala certifikovaný kurz Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi prostredníctvom vzdelávacej spoločnosti ATAC spol. s r. o. pod vedením Mgr. Martina Jelínka. V teoretickej rovine som získala poznatky čo je to vegetariánstvo, vegánstvo a ich odnože lakto-ovo-vegetariánsto, vitariánstvo, aké sú pozitíva a negatíva tohoto výživového smeru, aké sú pravidlá fungovania metabolizmu. V praktickej časti som získala zručnosti pri zostavovaní jedálnička pre dospelú populáciu a deti, ako nastaviť vegetariánsky jedálniček aby bol vyvážený, aké potraviny uprednostňovať, ako tento výživový smer použiť v prevencii civilizačných ochorení.

Združenie PRO-BIO Liga

V roku 2017 som sa stala členkou združenia PRO-BIO Ligy, ktorá je samostatnou pobočkou najväčšieho českého spolku ekologických hospodárov Svazu ekologických zemědelcú PRO-BIO Šumperk. Poslaním tohto združenia je spotrebiteľskú verejnosť informovať a chrániť, prispievať k zmenám v spotrebiteľských návykoch, zvyšovať ekogramotnosť a prispievať k celoživotnému vzdelávaniu.