O mne
Čo ma priviedlo k zdravej výžive.
V živote človeka niekedy nastanú chvíle, ktoré si vyžadujú rýchle rozhodnutia a riešenia. Jedným a zásadným rozhodnutím, ktoré ovplyvnilo a obrátilo naruby môj bežný život bolo ochorenie a následná nutná zmena zamestnania. Pred niekoľkými rokmi mi bola zistená histamínová intolerancia. Začiatky boli veľmi ťažké, symptómy postihli celý môj organizmus, ktoré ma na dlhú dobu vyradili z bežného života.
Zisťovaním a pátraním po informáciách čo to vlastne je citlivosť na histamín som prichádzala na to, že dnešná moderná medicína je zaťažená na liečbu chemickými liekmi.Táto forma liečby ma nepresvedčila, že histamín dostanem pod kontrolu. Postupne som si uvedomovala, že vysokopriemyselne spracované potraviny s obsahom chemických prídatných látok, aditív, chemických farbív, zahusťovadiel, emulgátorov a konzervantov, nie je to, čo mi pomôže, že týmto smerom cesta k uzdraveniu nevedie. Rozhodla som sa zobrať zdravie do vlastných rúk.
Uvedomila som si, že musím spomaliť, ochorenie prijať s pokorou, ubrať zo životného tempa. Určiť si priority, čo je dôležité a čo nie je dôležité, čo chcem dosiahnuť a hlavne ako to chcem dosiahnuť. Nekonečným pátraním po informáciách, výsledkoch vedeckých výskumov, prečítaní množstva odbornej literatúry som zistila, že rozumieť svojmu telu, naučiť sa počúvať čo mi chce povedať, že zmena v jedálničku a stravovacích návykoch, že priemyselne vyrábané potraviny je potrebné nahradiť prírodnými, zdravšími, čerstvými, kvalitnými bez aditív, konzervantov, emulgátorov, zahusťovadiel a inej chémie a zmena celkového životného štýlu sú kľúčom k lepšiemu zdraviu.
Práve tieto moje osobné, praktické a teoretické poznatky rozhodli, akým smerom sa chcem uberať. Dlho som „koketovala“ s možnosťou zmeny v pracovnom živote či vymeniť istotu za neistotu. Po zrelej a racionálnej úvahe padlo rázne rozhodnutie venovať sa tomu čo považujem za zmysluplné a prospešné nielen pre seba, svoju rodinu ale aj pre širokú verejnosť. Po viac ako 33 rokoch som ukončila prácu na zmluvu (TPP) a naplno sa začala venovať zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. Táto oblasť je veľmi pestrá, zaujímavá a v súčasnej dobe veľmi aktuálna a žiaduca. K tomu, aby som mohla svoje poznatky, vedomosti a vlastné skúsenosti posúvať a odovzdávať ďalej, bolo potrebné ich „zoficiálniť.“
Získala som vzdelanie v oblasti zdravej výživy, stravovania a výživových smeroch. Som členkov Zväzu ekologických poľnohospodárov PRO-BIO ligy, členkou spoločnosti Aliance výživových poradců, členkou švajčiarskej záujmovej skupiny Schweizerische Interessengemeinschaft Histamin-Intoleranz (SIGHI). Neustále vzdelávanie sa je pre mňa samozrejmosoťou.
V súčasnosti pôsobím ako Kvalifikovaný výživový poradca, kód profesie 69-042-N, odborný poradca pre homocystein, poradca pri výbere doplnkov stravy, spolupracujem s certifikovaným laboratóriom SYNLAB. Hlavným predmetom môjho záujmu je problematika histamínu, potravinových intolerancií a homocysteínu, pomoc diabetikom pri úprave jedálnička, zápalových ochoreniach čriev a tráviaceho traktu, úprava jedálnička pri ochoreniach žlčníka, pankreasu, pečene, vysokom krvnom tlaku, prevencia a osveta, prednášková a vydavateľská činnosť.
Mojim cieľom je prispievať prírodnými prostriedkami k zlepšeniu zdravia ľudí a vyzdvihovať význam zdravej výživy. Podieľať sa svojou činnosťou, prevenciou, osvetou na znižovaní civilizačných ochorení systematickou výchovou verejnosti a vedením k skutočným hodnotám. Prevencia je vždy lacnejšia ako samotná liečba. Som presvedčená, že cesta, ktorou som sa vybrala je správna a hlavne má zmysel.
Mgr. Janka Blažejová