Lykopén

Lykopén

Lykopén je karotenoid a jeden z najsilnejších antioxidantov rastlinného pôvodu, je 10 x účinnejší ako vitamín E a 2 x silnejší ako beta-karotén. Z lykopénu potom vzniká buď alfa-karotén , ktorý sa ďalej premieňa na luteín , alebo beta-karotén . Lykopén je chemicky relatívne stabilný, takže v potravinách aj ľudskom tele degraduje pomalšie ako napr. beta-karotén.

Získava sa zo špeciálnej odrody paradajok HLLS, ktoré obsahujú mnohonásobne viac lykopenu ako bežné paradajky. Vďaka lykopénu je paradajka červená. Obsah lykopenu sa zvyšuje tepelnou úpravou paradajok, čím sa dosiahne aj lepšia biologická využiteľnosť. Na vysvetlenie: lykopén je ukrytý v bunke. Pokiaľ tá bunka nepraskne, organizmus využije len okolo 30% lykopénu, zvyšok odchádza stolicou. Keď však paradajku tepelne spracujeme, napríklad pretlak, paradajková omáčka, polievka bunky popraskajú, lykopén organizmus využije na 100%. Navyše sa nerozkladá varom. Polievku môžete ohrievať (Doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD.).

Paradajkový pretlak obsahuje viac lykopenu ako čerstvá paradajka či paradajková šťava. Pri tepelnej úprave je potrebné pridať olej. Ak konzumujeme paradajky v surovom stave, mali by sme ich jesť nešúpané, pretože prevažná časť lykopenu je obsiahnutá práve v šupke. Okrem paradajok sa lykopén nachádza v červenom grepe, červenom melóne, guave, ruže šípkovej (šípky) .

Ako pôsobí lykopén na organizmus?

Štúdie preukázali, že lykopén je silný antioxidant, ktorý pomáha predchádzať vzniku rakoviny prsníkov, pokožky, žalúdka, prostaty, pľúc a zabraňuje prenosu rakovinových buniek z orgánu na orgán, teda šíreniu metastáz.

Lykopén:

1.    Ochraňuje organizmus pred nádorových ochorením

2.    Má priaznivý vplyv na srdce, upravuje krvný tlak, na pokožku a prostatu

3.    Viaže na seba voľné radikály vznikajúce pri oxidatívnom strese

4.    Obmedzuje tvorbu metastáz

5.    Ochraňuje kardiovaskulárny systém

6.    Pozitívne vplýva na reprodukčnú funkciu u mužov

7.    Znižuje škodlivé účinky pri nadmernej konzumácii alkoholu, kávy, tabaku

8.    Ochraňuje pokožku pred UV žiarením

9.    Podporuje zdravie prostaty. Je však dôležité vedieť, že vedci zistili, že u fajčiarov pozitívny vplyv konzumácie lykopénu mizne.

10.    Pomáha znižovať zápaly v organizme

11.    Má výrazné antibakteriálne a protiplesňové účinky

12.    Znižuje hladinu cholesterolu

13.    Podporuje imunitný systém

14.    Chráni pleť pred stárnutím

Lykopén je vhodný na dlhodobé užívanie, pretože potrebné množstvo lykopénu len veľmi ťažko získame konzumáciou potravín. Optimálnu dennú dávku lykopénu však získame až konzumáciou 12 kusov dobre zrelých paradajok, takže v niektorých prípadoch je možné odporučiť kombináciu paradajok a iných paradajkových produktov s lykopénom z doplnkov stravy. Lykopén pôsobí synergicky s vitamínom C , takže je veľmi vhodné pri preventívnom či terapeutickom využití lykopénu či paradajok dopĺňať aj tento vitamín.

Koľko lykopénu potrebujeme denne?

Odporúčaná denná dávka sa pohybuje podľa účelu použitia v rozmedzí 10 až 300 mg. Doplnky stravy obsahujú najčastejšie v 1 tbl alebo kps 10 až 167 miligramov lykopénu.

Zrelé paradajky v 1 kg obsahujú 30-75 mg lykopénu. Doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD. odporúča denne pohár paradajkovej šťavy.

 

 

zdroj: 

https://www.preventivne.sk/tema/pravda-vitaminoch/biochemik-paradajky-su-zdravsie-varene.html

www.wikipedia.cz

www.bezpecnostpotravin.cz