Interakcie liekov a potravín
Spotreba liekov čoraz viac stúpa. Podľa štatistík, najvyššiu spotrebu liekov majú Gréci, ani Slovensko nie je výnimkou, zaberá poprednú svetovú priečku po Francúzoch. Veľké množstvo liekov užívajú najmä starší ľudia, ktorí trpia na viacero ochorení. Medzi konzumentov chemických liekov, najmä tých voľnopredajných, patria aj ľudia, ktoré veľmi často užívajú lieky od bolesti, na znižovanie tvorby žalúdočnej kyseliny, tzv. antacidá. Pravidelne užívajú lieky ľudia, ktorí majú rôzne alergie, potravinové intolerancie, zápaly tráviaceho traktu, autoimunitné ochorenia, veľmi často ide o lieky na znižovanie krvného tlaku, hladiny krvného cukru a cholesterolu, medzi ďalšie patria antidepresíva, kortikoidy, umelé hormóny, hormonálna antikoncepcia, diuretiká a tiež často užívané antibiotiká a pod. Účinok liekov môžu negatívne ovplyvniť aj rôzne diétne smery, ktoré sa stali módnym hitom.
Mgr. Janka Blažejová
| 13. 3. 2022