LOW FODMAP
POPIS SLUŽBY 1. fáza
Úvodné stretnutie – online (videohovor) alebo osobne
Cieľom je oboznámenie sa s podmienkami výživového poradenstva.
Vyplnenie Dotazníka.
Oboznámenie klienta s jednotlivými krokmi a postupmi.
Stravovací režim LOW FODMAP môže:
• zmierniť tráviace ťažkosti
• znížiť nepríjemné prejavy
• zlepšiť zdravie imunitného a tráviaceho systému
• zlepšiť kvalitu života pri potravinových intoleranciách, SIBO, IBS
Stravovací režim LOW FODMAP
Je 3 fázový stravovací režim LOW FODMAP založený na znížení alebo úplnom vylúčení ťažkostráviteľných sacharidov – frukto-oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov zo stravy v závislosti od zdravotných ťažkostí. Tento stravovací režim sa odporúča pri ochoreniach tráviaceho traktu, IBS, potravinových intoleranciách, najmä laktózovej a fruktózovej intolerancii, intolerancii na sorbitol, osvedčila sa aj pri citlivosti na histamín, celiakii, zápalových ochoreniach čriev, znížení hladiny cholesterolu.
Cieľom je znížiť zápal a dráždenie v črevách, zmiernenie prejavov, oddych a regenerácia tráviaceho traktu.
V tejto fáze sa vyraďujú všetky druhy FODMAP (fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly) vrátane fruktózových, laktózových a fruktánových zdrojov.
Zameriame sa na
vstupné informácie
osobnú anamnézu
možné príčiny vzniku ťažkostí
zhodnotenie aktuálneho stavu
analýzu stávajúceho stravovacieho režimu a stravovacích zvyklostí
vysvetlíme si čo je 3 fázový LOW FODMAP, princípy
navrhneme úpravu stravovacieho režimu v 1. fáze LOW FODMAP eliminačnú (reštrikčnú)
zameriame sa na vhodné a nevhodné potraviny
edukáciu o potravinách, procese získavania vedomostí o výbere, zložení a účinkoch potravín na zdravie s cieľom podporiť správne stravovacie návyky
výživový manuál/protokol,doplnkové odporúčania, napr. doplnky stravy v prípade potreby
Cena 88,- €
Popis služby 2. fáza LOW FODMAP (reintrodukcia) opätovné zavádzanie vylúčených potravín v 1. fáze
2. fáza LOW-FODMAP je reintrodukčná, teda opätovné pridávanie potravín vylúčených v 1. fáze. Je to fáza, ktorá nasleduje po eliminačnej fáze. Jej cieľom je postupne a systematicky testovať toleranciu a množstvo jednotlivých potravín s vysokým obsahom FODMAP, aby ste zistili, ktoré konkrétne druhy a v akom množstve vám spôsobujú problémy. Táto fáza trvá obvykle 6 až 8 týždňov, môže sa však aj predĺžiť.
Cieľom je identifikovať konkrétne potraviny a sacharidy, ktoré vám spôsobujú ťažkosti, získať informácie o vašej individuálnej tolerancii jednotlivých FODMAP, vytvoriť jedálniček, ktorý obsahuje bezpečné potraviny ktoré dobre znášate a v konečnom dôsledku sa tak môžete naučiť vyhýbať sa problémovým potravinám alebo ich obmedziť.
Vysvetlíme si, na akom princípe funguje táto 2. fáza, ako zavádzať jednotlivé potraviny späť do jedálnička.
Vyhodnotíme 1. fázu, ako prebiehala, ako sa darilo s jej dodržiavním a zároveň udržaním vyváženého stravovacieho režimu (výživa, dostatok bielkovín, sacharidov, tekutín, mikroživín, spánok, stres a pod.)
vypracovanie manuálu/protokolu ako podpora a pomôcka k aplikácii 2. fáze
Cena 60,- €
Popis služby 3. fáza LOW FODMAP personalizačná
3. fáza stravovacieho režimu LOW FODMAP je personalizačná fáza. V tejto fáze postupne a pomaly v intervaloch zaraďujete potraviny, ktoré ste vylúčili v predchádzajúcich fázach, aby ste zistili, ktoré konkrétne potraviny vám spôsobujú problémy a ktoré bez problémov váš organizmus prijme. Do jedálnička zaraďujete len tie potraviny, ktoré vám nespôsobujú ťažkosti. Potraviny, ktoré spôsobujú problémy a prejavy, teda ich netolerujete, je potrebné úplne vylúčiť.
Cieľom tejto fázy je obnoviť pestrosť stravy, znovu zaradiť do jedálnička nutrične hodnotné potraviny s cieľom zabrániť nutričným deficitom, vytvoriť individuálny jedálniček na základe vašej osobnej tolerancie jednotlivých FODMAP.
Vpracovanie manuálu/protokolu ako vaša podpora
Cena 60,- €
LOW FODMAP – kompletný 3-fázový all-inclusive program
Od diagnostiky, reštart až po dlhodobo udržateľný individuálny stravovací režim s priebežnou podporou poradcu.
Komplexný program pre ľudí s IBS/SIBO/HIT/potravinovými intoleranciami, ktorý obsahuje všetky 3 fázy LOW FODMAP – eliminačnú, riadenú reintrodukčnú a personalizačnú. Postupujeme systematicky, sledujeme ako reaguje organizmus, upravujeme jednotlié potraviny a na konci získate osobný, dlhodobo udržateľný individuálny stravovaí režim. Počas celého procesu máte kontinuálnu podporu poradcu.
Čo je súčasťou balíka all-inclusive
vstupná konzultácia, analýza zdravotného a stravovacieho profilu.
1. fáza – eliminačná upokojovacia
2. fáza – reintrodukčná
3. fáza – personalizačná /individuálny stravovaí režim
Kontinuálna odborná podpora, pravidelné kontrolné hovory + priebežné úpravy.
Doplňujúca starostlivosť podľa potreby
Vypracovanie manuálu/protokolu
Pozn.: Dĺžky fáz sa prispôsobujú priebehu a cieľom klienta.
Cena 180,- €
Dôležité
Nie ste na to sami. V každej fáze low FODMAP vás sprevádzam, odpoviem na otázky a pomôžem upravovať jedálniček podľa reakcií vášho tela. Počas všetkých troch fáz LOW FODMAP máte moju kontinuálnu – podporu výživového poradcu od eliminačného režimu, cez reintrodukciu/znovuzavádzanie až po personalizáciu /individuálny stravovací režim.
Trápia vás tráviace ťažkosti, celiakia, syndróm dráždivého čreva, dyspepsia, potom ste tu správne. Stravovacím režimom FODMAP je možné zmierniť prejavy a naštartovať správny režim trávenia a pomôcť k regenerácii črevného systému.
Neviete ako na to? Ako zostaviť jedálniček a ktorým potravinám sa vyhnúť? Všetko FODMAP sa dozviete, ak nás budete kontaktovať e-mailom na info@minevita.sk, blazejovaj@gmail.com, alebo prostedníctvom Kontaktného formulára alebo si službu objednáte v e-shope.
Syndróm dráždivého čreva (IBS) postihuje 1 zo 7 ľudí
Je pravda, že15% ľudí na celom svete trpí IBS. Našťastie štúdie The Monash University ukázali, že diéta s nízkym obsahom FODMAP môže pomôcť, že IBS nemusí byť doživotný problém. Diéta s nízkym obsahom FODMAP, ktorú vyvinula Monash University, je účinná liečba založená na vede, ktorá vám môže pomôcť zmierniť príznaky IBS a iných ochorení tráviaceho traktu .
Čo je FODMAP?
FODMAP je skupina cukrov, ktoré nie sú úplne strávené alebo absorbované v našich črevách. Keď sa FODMAP cukry dostanú do tenkého čreva, pohybujú sa pomaly a priťahujú vodu. Keď prechádzajú do hrubého čreva, FODMAP sú fermentované črevnými baktériami, čím dochádza k vytváraniu plynov. Nadbytočná plynatosť a voda spôsobujú natiahnutie a rozšírenie črevnej steny. Pretože ľudia s IBS a inými tráviacimi ťažkosťami majú veľmi citlivé črevo, rozšírenie črevnej steny spôsobuje bolesť a nepohodlie.
Zjednodušene povedané, FODMAP je súhrn uhľohydrátov s krátkym reťazcom (cukrov), ktoré nie sú správne absorbované v čreve, čo môže vyvolať rôzne príznaky, ako napr. bolesti brucha, zápchu, hnačku alebo oboje, nafukovanie, viditeľné zväčšenie obvodu brucha, nadmernú plynatosť, nutkanie na stolicu, kŕče, prelievanie črevného obsahu a pod. FODMAP sa prirodzene nachádzajú v mnohých potravinách a potravinových prísadách.
FODMAP znamená
Fermentovateľné = proces, prostredníctvom ktorého črevné baktérie fermentujú nestrávené sacharidy za vzniku plynov.
Oligosacharidy = fruktány a GOS – nachádzajú sa v potravinách ako pšenica, raž, cibuľa, cesnak a strukoviny/strukoviny.
Disacharidy = laktóza – nachádza sa v mliečnych výrobkoch, ako je mlieko, mäkké syry a jogurty.
Monosacharidy = fruktóza – nachádza sa v mede, jablkách, kukuričných sirupoch s vysokým obsahom fruktózy atď.
A
Polyoly = alkoholové cukry napr. sorbitol, manitol, nachádzajú sa v niektorých druhoch ovocia a zeleniny a používajú sa ako umelé sladidlá.
1. fáza – Eliminačná (restriction) trvá 4-6 týždňov. Odborníci odporúčajú, že ak do 6. týždňa nedôjde k zlepšeniu, pravdepodobne diéta nebude účinná.
2. fáza – Reintrodukcia (reintroduction) trvá 6 až 8 týždňov a znamená postupné pridávanie potravín z rôznych skupín FODMAP, sledovanie tolerancie a množstva.
3. fáza – Personalizácia (maintenance) trvalý spôsob stravovania. Cieľom je zostaviť stravu, ktorá minimalizuje symptómy a zároveň poskytuje čo najviac rozmanitú stravu. Táto fáza nemá presne stanovené trvanie, pretože pokračuje hneď po ukončení fázy reintrodukcie (t. j. približne po 10–14 týždňoch od začiatku stavovacieho režimu a jej dĺžka je individuálna a dlhodobá môže trvať mesiace až doživotne. V praxi sa odporúča sledovať a dolaďovať tolerancie ešte aspoň 4–8 týždňov, kým sa režim úplne ustáli.
Čo sa stane, keď budeme jesť FODMAP?
FODMAP sa nachádzajú v širokej škále potravín a väčšina ľudí denne bez problémov konzumuje potraviny s vysokým obsahom FODMAP . Keď zjeme potraviny FODMAP, pomaly sa pohybujú tenkým črevom a priťahujú vodu. Keď sa dostanú do hrubého čreva, črevné baktérie používajú FODMAP ako zdroj paliva na prežitie. Baktérie rýchlo fermentujú FODMAP a v dôsledku toho produkujú plyn, vzniká nafukovanie a plynatosť.
Tieto prejavy sa vyskytujú u všetkých ľudí , teda zdravých a tých, ktorí sú postihnutí IBS a inými tráviacimi ťažkosťami. Rozdiel je v tom, že ľudia s IBS môžu mať problémy s pohyblivosťou čriev a/alebo vysokou citlivosťou čriev. Prebytočná voda a plyny v črevách spôsobujú, že sa črevná stena natiahne a zväčší, čo vedie k bežným symptómom IBS .
Kde sa nachádzajú FODMAP?
FODMAP sa nachádzajú v širokej škále potravín, ako je ovocie, zelenina, pečivo, cereálie, orechy, strukoviny a cukrovinky. Nie je možné stanoviť množstvo FODMAP v potravine. Množstvo závisí od mnohých faktorov a nie je konštantné.
Kto by mal dodržiavať stravovací režim FODMAP?
Stravovací režim FODMAP je určený pre ľudí s medicínsky diagnostikovaným IBS. Ak lekár nediagnostikoval vaše gastrointestinálne príznaky, túto diétu by ste nemali dodržiavať. Existuje mnoho stavov s príznakmi podobnými IBS, ako je celiakia , zápalové ochorenie čriev , endometrióza a rakovina čriev. Nemali by ste si sami diagnostikovať IBS. Namiesto toho navštívte lekára, ktorý posúdi vaše príznaky, vykoná testy, potrebné na vylúčenie iných ochorení a určí diagnózu skôr, ako začnete s týmto stravovacím režimom.
Dôležité:
Poradca pre výživu zabezpečuje komplexnú službu LOW FODMAP – 3 fázy, ktorá zahŕňa eliminačnú, reintrodukčnú a personalizačnú fázu vrátane priebežnej metodickej podpory, edukácie a individualizovaných úprav. Služba obsahuje vstupnú konzultáciu, pravidelné kontrolné konzultácie a sprievodné materiály. Dĺžka jednotlivých fáz a počet konzultácií sa prispôsobujú individuálnym potrebám klienta. Poskytovateľ nezaručuje konkrétny zdravotný výsledok; cieľom je odborné vedenie procesu a podpora klienta.