Stravovací režim pri ochoreniach a odstránení žlčníka

 Ak trpíte na ochorenia žlčníka, alebo máte žlčník chirurgicky odstránený, potom ste tu správne

Žlčník slúži na zhromažďovanie a zahusťovanie žlče, ktorá sa tvorí a priebežne odteká cez  tzv. žlčovod  do žlčníka a po uvoľnení postupuje do duodena (tenkého čreva). Pokyn k uvoľneniu žlče zo žlčníka dáva hormón cholecystokinín, uvoľňovaný dvanástnikom po príjme potravy s obsahom tukov. Žlč napomáha predovšetkým pri trávení tukov ich emulgáciou. Žlč sa skladá zo zmesi žlčových kyselín, cholesterolu, pigmentov, bielkovín a minerálnych solí, napr. iónov sodíka alebo draslíka. Žltohnedá farba žlče má svoj pôvod v žlčovom farbive bilirubíne, vznikajúcom predovšetkým rozpadom červených krviniek. Najdôležitejšou súčasťou žlče sú žlčové kyseliny tvorené z cholesterolu v pečeni. Primárne žlčové kyseliny kyselina cholová a chenodeoxycholová sa po uvoľnení žlče zo žlčníka do čreva metabolizuje na tzv. sekundárne žlčové kyseliny, ktoré emulgujú  primárne tuky – teda po každom  jedle s obsahom tuku. Strávenie ťažkých mastných jedál  si vyžaduje niekoľko gramov týchto kyselín. Pretože ľudské telo ich má k dispozícii iba asi 2 až 4 gramy, je ich potrebné množstvo zaisťovať cirkuláciou medzi črevom a pečeňou. Prevažná časť žlčových kyselín (95%) je totižto v poslednom úseku tenkého čreva, bedrovníka, vstrebávaná naspäť do krvi a transportovaná späť do pečene, kde sa opäť stáva súčasťou novovytvorenej žlče.

Pečeňové bunky denne vytvoria 0,5 – 0,7 l žlče. Pečeňovými žlčovými vývodmi potom putuje sčasti priamo do počiatočnej časti tenkého čreva, dvanástnika (duodenum), sčasti odteká do žlčníka, kde sa ako v rezervoári hromadí a zahusťuje a je k dispozícii na plnenie svojich ďalších funkcií. Ako vidieť, nielen zdravie žlčníka je dôležité, ale aj zdravie pečene, ktorá je najväčšou chemickou fabrikou organizmu. 

Žlč je tvorená v pečeni a skladovaná v žlčníku. Žlč plní dôležitú funkciu pri trávení a vstrebávaní tukov. Má aj antimikrobiálne vlastnosti a tým podporuje zdravie črevného mikrobiomu.

Pri ochoreniach žlčníka, zápale žlčovodov, žlčníkových kameňoch a iných poruchách činnosti žlčníka dochádza v dôsledku nevhodného stravovania k tráviacim ťažkostiam, nafukovaniu, plynatosti, zvracaniu, kŕčom, hnačkám alebo naopak zápcham, ochoreniu pankreasu a i. Tieto spomenuté ochorenia vieme zmierniť vhodným nastavením sa na žlčníkový stravovací režim. Obzvlášť by sme mali byť obozretní, ak máme chirurgicky odstránený žlčník alebo iné operatívne zákroky na dráhe pečeň, žlčník. Súčasťou úpravy stravovania je samozrejmosťou aj úprava celkového životného štýlu.  

Stravovací režim po chirurgickom odstránení žlčníka, ochoreniach žlčníka

Cieľom je dosiahnuť celkové zlepšenie činnosti tvorby a vylučovania žlče a obnovu správneho trávenia

Cena: 80,- €

Zameriame sa na :

osobnú anamnézu

príčiny vzniku ťažkostí

analýzu stávajúceho stravovacieho režimu

navrhneme úpravu stravovacieho režimu

zameriame sa na formy úpravy a prípravy jedla

zameriame sa na vhodné a nevhodné potraviny

doplnkové odporúčania