Nátierka z tmavých šampiňónov

Nátierka z tmavých šampiňónov

Táto chutná, voňavá huba obsahuje mnoho prospešných látok pre náš organizmu. Za zmienku stojí spomenúť vysoký obsah vlákniny a esenciálnych aminokyselín. Z vitamínov vitamín B1, B2, B3, kyselina listová – B9, vitamín D, z minerálov selén, železo, draslík, horčík, fluór, zinok, mangán, jód, meď. Nemajú takmer žiadny tuk, zato až 90% vody.

Šampiňóny sa stali v mojej kuchyni veľmi často používanou surovinou. Používam ich do polievok, rizota, na plnenie rôznymi mäsovými a zeleninovými plnkami, do zeleninových jedál, šalátov, k mäsu. Teraz som ich použila na prípravu chutnej, nadýchanej, ozaj voňavej nátierky.

hnede šmpion 

Potrebujeme:

160 g hnedých šampiňónov

1 menšia cibuľa šalotka

40 g zmäknuté maslo

40 g bezlaktózový čerstvý nezrejúci roztierateľný syr

soľ

mleté čierne korenie

troška masla ghee pod cibuľu

Postup:

Šampiňóny očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno.

Na panvičke speníme maslo ghee, vložíme cibuľku a restujeme až nám zosklovatie. Pridáme nadrobno pokrájané šampiňóny a dusíme pokiaľ sa voda, ktorú pustili hríby nevyparí. Pozor dávame, aby sa hríby neprichytili, priebežne premiešame.

Udusené šampiňóny preložíme do mištičky, necháme vychladnúť. Do vychladnutých šampiňónov pridáme maslo, syr a vymixujeme na hladkú kašu. Nakoniec dochutíme soľou a korením.

Nepridávam žiadne iné korenie z dôvodu, aby vynikla chuť hnedých šampiňónov.

Táto nátierka je veľmi lahodná, jemná, voňavá , doslova ako pena.

Natierame na kváskové pečivo , chlebík či domáce špaldové čipsy. Množstvo je asi na dve porcie, keďže chutí úžasne, možno len na jednu.