Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Rebarbora je vlastne zelenina. Rebarbora sa pre obsah kyseliny šťavelovej neodporúča konzumovať surová. Rebarbora je sezónna zelenina, máme ju k dispozícii v jarnom období, má pozitívne účinky na organizmus, obsahuje veľa vitamínov najmä skupiny B, niacin, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vitamín C, je bohatým zdrojom minerálov ako železa, draslíka, mangánu, fosforu, horčíka, je močopudná, pomáha pri detoxikácii a zápche. Najčastejšie využitie v kuchyni je príprava chutných osviežujúcich koláčikov. Jeden taký som pripravila.

Potrebujeme:

Na cesto:

300 g špaldová hladká celozrnná múka

150 g masla

1 vajce

1-2 PL studenej vody

troška soli

1 PL lyžica brezový cukor (xukor)

Na plnku:

1 kg rebarbora

škorica

brezový cukor(xukor) alebo iný podľa zvyklostí

1 bio vanilkový cukor

maslo na poliatie rebarbory

Postup:

Cesto si pripravíme tak, že všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto.

Rebarboru ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.

Rúru predhrejeme na 180 o C. Plech na ktorom budeme piecť vystelieme papierom na pečenie.

Cesto rozdelíme na 2/3 a 1 /3. 2/3 cesta rozvaľkáme a prenesieme na plech a upravíme podľa potreby. Nakrájanú rebarboru rozložíme na pripravené cesto, osladíme cukrom podľa chuti, (ak máte radi sladšie koláčiky, môžete cukor zvýšiť, rebarbora je veľmi kyslá), vanilkovým cukrom, posypeme škoricou a polejeme roztopeným maslom.

Z 1/3 cesta si vytvoríme šúľanec, z ktorého odoberáme malé kúsky, rozvaľkáme a tvarujeme mriežku na rebarboru.

Pečieme približne 20-25 minút (podľa toho ako pečie rúra) v predhriatej rúre. Ak sa vám zdá koláč kyslý, pokojne posypte cukrom po upečení.

rebarbora, rebarborový koláč rebarbora, rebrborovy koláč

rebarbora 

rebarbora