Rizoto s rybou

Rizoto s rybou

Najčastejšie pripravujeme zeleninové alebo mäsové rizoto. Ako histaminička veľmi neznášam mäso, a tak som si povedala, čo keby som mäso nahradila rybou. Podarilo sa, rizoto s rybou si pripravujem aspoň 1x v mesiaci. Toto jedlo je chutné, plnohodnotné, obsahuje bielkoviny, sacharidy, zdravé tuky a aj zasýti. Hodí sa na obed alebo aj na večeru.

Potrebujeme:

200 g ryže arborio alebo iný kvalitný druh ryže určenej na rizoto

400 g tresky z Aljašky (Nowaco)

1 väčšia mrkva

1 ks petržlen

1-2 stonky stopkatý zeler

1 ks paprika kápia

1 ks cibuľa šalotka

zelené fazulky

1 PL pesto z medvedieho cesnaku ( alebo 1-2 strúčiky cesnaku)

himalájska soľ

mleté čierne korenie

¼ čl sušená šalvia na ochutenie

1 PL kopcovitá maslo ghee alebo iný zdravý tuk

Postup:

Ryžu premyjeme niekoľkokrát v čistej vode.

Zeleninu, cibuľu, papriku očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

Filé z Aljašky ponoríme do vody na niekoľko minút, mäso nesmie byť rozmrazené úplne (dôležitý moment pri HIT), len toľko, aby sa dalo s ním pracovať.

Vo väčšej panvici (mne sa najlepšie rizoto robí práve v takejto panvici) roztopíme maslo ghee. Pridáme nakrájanú cibuľku, krátko osmahneme, pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu a umytú ryžu, zalejeme dostatočným množstvom vody alebo zeleninového vývaru cca 4 dl a dusíme na miernom ohni pod pokrievkou do polomäkka. Zmes ryže a zeleniny musí byť ponorená vo vzniknutej šťave, nesmie byť suchá. Ak treba, pokojne pridajte vodu alebo vývar, každá ryža má inú schopnosť viazať vodu.

Filé z Aljašky rozoberieme, kocky mäsa nakrájame na malé kocky a pridáme k podusenej zmesi z ryže a zeleniny. Ochutíme pestom z medvedieho cesnaku alebo cesnaku, osolíme, okoreníme mletým korením a šalviou. Premiešame, ak sa nám zdá, že ryža vsiakla veľa šťavy, pridáme vodu alebo vývar podľa potreby. Treba počítať s tým, že aj ryba pustí šťavu. Prikryjeme a na miernom ohni podusíme ešte 10-15 min.

Podávame samotné rizoto alebo so zeleninovým šalátom.

file z Aljašky ryba, filéryba kockyrba pred dokončenim