Zapekaná brokolica so zemiakmi

Zapekaná brokolica so zemiakmi

Jednoduché ľahkostráviteľné jedlo vhodné na obed či večeru.

 

Potrebujeme:

500 g brokolice

4 väčšie zemiaky varný typ A

1 ks papriky bielej alebo kápie

kúsok póru

200 ml kyslej smotany

1 dcl sladkej smotany

himalájsku soľ

mleté biele korenie

majoránku

2 strúčiky cesnaku

prepustené maslo

1 PL hladkej ryžovej múky

75 ml vody alebo zeleninového vývaru

 

Postup:

Brokolicu rozoberiem na ružičky a varíme v pare 10 minút. Papriku a pór nakrájame na menšie kúsky a chvíľu dusíme na prepustenom masle.

Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Uvarenú brokolicu vyberieme na tanierik. Do parného hrnca vložíme zemiaky a varíme približne 10-12 minút.

Sklenenú misu vhodnú do rúry vymastíme  maslom. Dno vystelieme polovicou uvarených zemiakov, mierne osolíme a posypeme majoránkou. Na zemiaky uložíme udusený pór a papriku, uvarenú brokolicu, opäť jemne posolíme, pridáme pretlačený cesnak a trocha bieleho korenia. Zmes prikryjeme druhou časťou uvarených zemiakov.

Z prepusteného masla a hladkej ryžovej múky a vody alebo vývaru pripravíme bešamelovú omáčku. Pridáme do nej sladkú a kyslú smotanu. Dôkladne vymiešame (ak by sa nám zdala omáčka veľmi hustá, zriedime vývarom) a vylejeme na pripravenú zmes.

Pečieme pri 200 C 20 – 25 minút.

 

 brokolica zemiaky zapečená brokolica jedlá z brokolicebrok8brok 4