Čo je histamín
„ Za histamín sa často skrývajú iné ochorenia tráviaceho traktu a potravinové intolerancie“
Čo je histamín?
Histamín bol objavený v roku 1910 Henrym Daleom a v roku 1920 bol potvrdený ako hlavný mediátor alergických reakcií a chorôb. Dnes je používaný k označeniu telu vlastných látok, ktoré sa zúčastňujú na hormonálnych reakciách. Nedá sa zaradiť ani medzi hormóny ani medzi neurotransmitery, a pretože pôsobí blízko miesta svojho vzniku, býva niekedy označovaný ako lokálny hormón. Histamín je látka, ktorá sa prirodzene tvorí v ľudskom organizme a plní rôzne funkcie v dýchacom, tráviacom, nervovom, cievnom systéme, ovplyvňuje hladké svaly srdca, ciev, maternice, čriev, ovplyvňuje spánok a psychiku. Pôsobí tiež na nervovú sústavu, nervové zakončenia, činnosť mozgu. Jeho množstvo v organizme sa zvyšuje príjmom potravín (exogénny histamín) s vysokým obsahom histamínu a biogénnych amínov. U jedincov so zníženou tvorbou enzýmu diaminoxidázy (DAO) dochádza k nerovnováhe príjmu a odbúravaniu histamínu, histamín sa stáva toxickou látkou a vtedy hovoríme o histamínovej intolerancii (HIT). Kvalita a aktivita DAO môže byť ovplyvnená geneticky alebo niektorými ochoreniami tráviaceho traktu napr. zápal čriev.
Akú úlohu plní histamín v našom organizme?
Histamín má funkciu ochrannú a regulačnú, reguláciou mikrocirkulácie v tkanivách pôsobí na H1 a H2 receptory v stenách ciev. Plní viacero funkcií v organizme, napr. aktivuje nervový systém alebo pôsobí na hormón bdelosti.
Histamín si naše telo vytvára prirodzene, hovoríme o histamíne endogénneho pôvodu a histamín, ktorý prijímame v strave, hovoríme o histamíne exogénneho pôvodu.
V prípade, že v organizme sa nachádza veľké množstvo histamínu a telo ho nedokáže metabolizovať, odbúrať, stáva sa toxickou látkou.
Kedy dochádza k toxicite histamínom?
Na odbúravanie a rozklad nadbytočného množstva histamínu slúži enzým diamínoxidáza (DAO), ktorý sa vytvára v tenkom čreve, v malom množstve sa nachádza v pečeni, ľadvinách a v bielych krvinkách. Histamín sa stáva toxický vtedy, keď naše tenké črevo z nejakých príčin neprodukuje dostatok tohto enzýmu a/alebo jeho aktivita je znížená a histamín sa v organizme hromadí.
Kedy vzniká intolerancia na histamín
HIT je vo veľmi vzácnych prípadoch vrodená, ide skôr o získané (sekundárne) ochorenie. Fakt je, že HIT nie je stále dostatočne známa. V súčasnosti je HIT potvrdená u 2-3% bežnej populácie, vyskytuje sa viac u žien ako u mužov. Veľmi často sa stáva, že histamínovú intoleranciu si zamieňame s alergiou. HIT nie je alergia ale intolerancia. Aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou na histamín? HIT je reakcia vyvolaná nadmerným množstvom histamínu v organizme v dôsledku enzymatickej poruchy- nedostatkom/zníženou tvorbou enzýmu diaminoxidázy (DAO). HIT patrí k enzymatickým t.j. metabolickým intoleranciám. Alergia je podmienená imunologickou reakciou, ktorá je sprevádzaná tvorbou špecifických protilátok IgE. Môžeme povedať, že pri konzumácii potravín bohatých na histamín sa v organizme netvoria protilátky ako pri potravinovej alergii, imunitný systém sa priamo pri HIT nepodieľa ale na strane druhej môžu mať rovnaké prejavy. Často sa symptómy HIT zamieňajú s príznakmi primárneho ochorenia alebo s inými poruchami trávenia – laktózová intolerancia, intolerancia na lepok, sacharidy, fruktózu. Najčastejšie sa vyskytuje zo sekundárnych dôvodov a môže nás postihnúť v každom veku. V organizme sa hromadí z dôvodu nízkej produkcie enzýmu DAO, v detstve a v mladosti však prakticky všetci máme tento enzým v dostatočnom množstve a dostatočne aktívny. U niektorých jedincov aktivita enzýmu vekom klesá. O intolerancii hovoríme vtedy, keď dochádza k nerovnováhe medzi hladinou histamínu a jeho odbúravaním.
Táto nerovnováha môže byť spôsobená zvýšeným obsahom histamínu v strave, obsahom uvoľňovačov histamínu v strave, prípadne látok blokujúcich enzým DAO ktorý histamín rozkladá. Príznaky histamínovej intolerancie môžu byť spôsobené aj nadmerným vyplavením telu vlastného histamínu z granúl mastocytov cudzorodými látkami nepotravinového pôvodu - napríklad niektorými liekmi, ide o chemické uvoľňovače histamín- tzv . histamínové liberátory. Aktivitu enzýmu DAO majú ľudia rôznu , funkčnosť enzýmu je geneticky podmienená.
Hladinu histamínu zvyšujú:
prirodzene sa vyskytujúci histamín v potravinách vo zvýšenom množstve napr. baklažán, rajčiny, špenát, fermentované potraviny a mnohé ďalšie,
uvoľňovače histamínu prírodného pôvodu napr. citrusy, ananás, surový vaječný bielok, ryby, niektoré koreniny, orechy a ďalšie,
uvoľňovače histamínu umelého pôvodu konzervanty, aditíva, zahusťovadlá, stabilizátory, syntetické farbivá , zvýrazňovače chuti, rôzne príchute.
baktérie a kvasinky prispievajúce k tvorbe histamínu napr. kysnuté cesto, málo prepečené pečivo
uvoľnovače histamínu – lieky tzv. histamínové liberátory
Aktivitu enzýmu DAO znižuje napr. alkohol, niektoré chemické látky v liekoch a lieky blokujúce vitamín B6.
Funkciu a aktivitu enzýmu DAO môžu ovplyvňovať aj iné intolerancie napr. intolerancia na laktózu, kazeín, fruktózu či lepok. V mnohých prípadoch sa stáva, že zvýšená hladina histamínu je sekundárny dôsledok iného primárneho imunitného ochorenia. V prípade, že je vylúčené iné imunitné ochorenie, hovoríme o histamínovej intolerancii.
Ako sa prejavuje HIT.
Histamín pôsobí na hladké svaly, ktoré majú na svojom povrchu veľa receptorov tak , že svojim účinkom rozšíri drobné kožné kapiláry, čo spôsobuje začervenanie kože, žihľavku, opuchy. V nose spôsobuje vodnatý výtok, opuch sliznice.
V oblasti nervovej sústavy spôsobuje bolesť hlavy až migrény. V črevách spôsobuje kŕče, hnačky, v maternici môže spôsobiť potrat, predčasný pôrod, bolestivú menštruáciu. Ak histamín pôsobí na srdcový sval, prejaví sa pocitom búšenia, zrýchleným pulzom, znížením alebo zvýšením krvného tlaku. V dýchacom systéme spôsobuje stiahnutie svalov v prieduškách, čo sa prejavuje sťaženým a pískavým dýchaním, čo pripomína astmu. Pôsobením na nervové zakončenia spôsobuje svrbenie.
Takto pôsobí toxicita histamínom na jednotlivé systémy:
Cievny systém: poruchy srdcového rytmu, tachykardia, zvýšený krvný tlak, búšenie srdca
Kožné prejavy: fľaky, vyrážky, žihľavka, opuchy hlavne očných viečok, pier, svrbenie
Tráviaci systém: hnačky, zápchy, kŕče, bolesti brucha, svrbenie podnebia, opuch jazyka, pálenie záhy.
Dýchací systém: opuch nosnej sliznice, sťažené dýchanie, kýchanie, sekrécia z nosa, opuch priedušiek (pseudo astma).
Endokrinný systém: predčasné pôrody, problémy s otehotnením, poruchy menštruačného cyklu, endometrióza, potraty.
Nervový systém: bolesti hlavy, migrény, depresie, neurózy, poruchy spánku, možné poruchy správania.
Poruchy svalového aparátu: slabosť v svaloch, bolesti kĺbov, pocit vnútorného trasu
Medzi možné príčiny HIT patria:
• potraviny bohaté na histamín, čo je najčastejším spúšťačom zdravotných problémov
• histamínové liberátory (uvoľňovače), napr. kontrastné látky, lokálne anestetiká, diuretiká, niektoré analgetiká a antibiotiká, cytostatiká
• biogénne amíny vyskytujúce sa v potravinách napr. tyramin, tyrosin, serotonin, spermin, spermidin
• blokácia tvorby enzýmu DAO napr. analgetiká, lieky proti kašľu, hipnotiká, antirevmatiká, antideprsíva ale aj niektoré antihistaminiká
• vrodená enzymatická porucha
• infekcia sliznice čreva, zápal v črevách, priepustnosť črevnej steny
Prejavy zvýšenej hladiny histamínu v organizmu sa môžu vyskytovať jednotlivo, bohužiaľ viac sa vyskytujú súčasne, naraz, to zn. že sa prejaví viac symptómov súčasne.
Výskumy v oblasti pôsobenia histamínu na organizmus stále pokračujú a z doterajších najnovších vedeckých poznatkov vyplýva, že histamín môže spôsobovať niektoré alergie, atopický ekzém, dermatitídy, precitlivenosť na teplo, slnko, chlad, hnačky neznámeho pôvodu, SIBO- syndróm bakteriálneho prerastania v čreve, Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu, syndróm dráždivého čreva, bolesti svalov a šliach, únavový syndróm, úzkosti, depresie, reumatoidnú artritídu, reumatizmus, syzofréniu.
Hranice tolerancie histamínu.
Hranice tolerancie histamínu sú individuálne. Čím vyššie množstvo histamínu v organizme sa nachádza, tým sú symptómy silnejšie. Prejavy HIT sú veľmi individuálne a preto hranice tolerancie nie je možné zmerať. Hodnoty histamínu v organizme závisia nielen od množstva potraviny s obsahom histamínu ale aj od pohybovej aktivity, chladu, tepla, stresu, spánkového faktora....
Ako zistím, že mám HIT?
Ak ste absolvovali množstvo vyšetrení, ktoré nepotvrdili žiadne ochorenie, ktoré by mohlo spôsobovať vaše ťažkosti, potom sa treba zveriť do rúk alergológa, ktorý vám zistí na základe krvného obrazu, či môže ísť o histmínovú intoleranciu.
Krvný obraz je základom na zistenie či vaše problémy spôsobuje zvýšená hladina histamínu v organizme. Týmto laboratórnym vyšetrením lekár zistí váš krvný obraz, biochemické parametre ako hladinu cukru, obličkové a pečeňové testy, či nemáte v tele zápal, pretože v organizme všetko so všetkým súvisí a zároveň sa týmto vyšetrením zistí hladina enzýmu DAO a jeho aktivita, teda jeho kvantita a aktivita, čo znamená či váš organizmus tvorí dostatok enzýmu DAO na odbúranie histamínu a či je jeho aktivita postačujúca na metabolizmus histamínu.
V rámci celkovej diagnostiky by vám mal alergológ urobiť kožné alergénové testy, aby sa vylúčili alegické reakcie na rôzne alergény.
Na tvorbu enzýmu DAO má vplyv veľa faktorov ako napr. stres, rôzne ochorenia, dostatok vitamínov na jeho tvorbu. Aktivitu DAO znižujú tzv. blokátory, napr. lieky, alkohol, fajčenie.
HIT sa u každého prejavuje inak, inými symptómami a v rôznej intenzite. U niekoho spôsobí histamín väčšie problémy, u iného menšie alebo sa nemusia prejaviť vôbec. U každého inak pôsobí zvýšená hladina histamínu v organizme. Každý má iné hodnoty kvantity a aktivity enzýmu DAO. Od týchto parametrov sa odvíja aj tolerancia potravín. Čo jednému pomôže, druhému môže uškodiť, preto je liečba HIT veľmi individuálna, nedá sa plošne povedať jedzte tieto potraviny a tieto nejedzte. Iste, platia určité pravidlá pre každého histaminika. HIT je aj o množstve a kombinácii jednotlivých potravín a surovín. Napr. niekomu neuškodí kúsok rajčiny ale väčšie množstvo môže spôsobiť napr, opuch, žihľavku, poruchy srdcového rytmu. Naopak, niekomu neuškodí rajčina ale napr. baklažán. Tak isto nie je rajčina ako rajčina. Napr. rajčina od miestneho pestovateľa nemusí spôsobiť žiadne problémy, nedvihne hladinu histamínu ale rajčina zo supermarketu dovezená napr. z Talianska môže spôsobiť zvýšenie hladiny histamínu s vážnymi prejavmi.
Treba si uvedomiť, že HIT nie je alergia ale intolerancia. Nie zakaždým ak niekto niečo konkrétne neznáša, musí to byť alergia. Ak sa tvorba špecifických IgE protilátok nedokáže, príčina je niekde inde. Môžeme hovoriť buď o intolerancii, alebo o nealergickej hypersenzitivite , nie však o alergii v pravom slova zmysle. Po príčine nealergickej precitlivenosti sa pátra ťažšie ako po skutočnej alergii, neraz ostáva príčina roky (alebo aj celý život) nepoznaná. To, že lekár vylúči alergiu však pacienta neuspokojí, pretože ťažkosti mu ostávajú.
Mám HIT, čo mám robiť.
Niet pochýb o tom, že HIT ovplyvňuje život každého jednotlivca a v mnohých prípadoch celé rodiny. Napriek tomu v prvom rade, netreba robiť paniku, zdravotný problém prijať ako fakt (sú aj horšie veci) a naštartovať okamžitú zmenu jedálnička a celkového životného štýlu, vyvarovať sa všetkých spúšťačov HIT o ktorých viete. Postupom času zistíte sami, ktoré potraviny a ktoré faktory sú spúšťačom reakcií na zvýšenú hladinu histamínu.
Na začiatku je potrebné nastaviť tzv. eliminačnú diétu, ktorá spočíva v tom, že vyradíte z jedálnička všetky potraviny bohaté na histamín a všetky potraviny, ktoré vám spôsobujú problémy. Postupne k jednotlivým odskúšaným potravinám, ktoré už tolerujete pridávate nové a všímate si ako reaguje váš organizmus. Táto diéta trvá 3 až 4 týždne, niekedy viac ako mesiac. Druhým krokom je prechod na nízkohistamínovú diétu. Dôležitá je zmena celkového životného štýlu. Existuje viacero zoznamov „povolených“ a „zakázaných“ potravín, zoznam potravín, ktoré uvoľňujú histamín a zoznam potravín, ktoré blokujú DAO. Opäť tu platí, že HIT sa u každého prejavuje inak, čo jeden toleruje, iný nemusí tolerovať. Odporúča sa konzumovať len tolerované potraviny, naopak nekonzumovať vysokohistamínové potraviny. Treba spomenúť, že máme potraviny, ktoré sú diskutabilné a sporné, to znamená, že niekto ich toleruje a niekomu spôsobujú toxicitu.Takéto potraviny si musíte otestovať systémom pokus-omyl či ich tolerujete alebo netolerujete. Potraviny a suroviny delíme na vysokohistamínové, potraviny s nízkym obsahom histamínu, prakticky každá potravina obsahuje určité množstvo histamínu.
Preto je dôležité začať svojmu telu rozumieť, počúvať ho, všímať si ako reaguje, len tak zistíte, čo vám prospieva a čo vám robí problémy.
HIT môže vystupovať ako sekundárne ochorenie, to zn. že ak sa vyrieši základné ochorenie, ktoré HIT vyvolalo, stratí sa aj HIT. Avšak u niektorých pacientov je toto ochorenie doživotné, dochádza k tomu vtedy, keď u pacienta nebolo zistené žiadne iné ochorenie ktoré by mohlo spustiť HIT.
Viac o histamínovej intolerancii sa dozviete v odbornej knihe ŽIJEME s HISTAMÍNOM, rozumieme histamínu, 1. vydanie, 2019