Aminokyseliny a histamínová intolerancia
Aminokyseliny sú dôležitými stavebnými kameňmi života a hrajú kľúčovú úlohu v nespočetných procesoch vo vašom tele. Pri histamínovej intolerancii je dobré vedieť, ako fungujú a súvisia s histamínom.
Čo sú aminokyseliny?
Aminokyseliny sú základným stavebným kameňom bielkovín , bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre životne dôležité funkcie v našom organizme. Iba vtedy, keď sa spolu spojí viac ako 100 aminokyselín vzniká proteín. V prírode existuje viac ako 400 rôznych aminokyselín , ktoré sa delia na proteinogénne (esenciálne) a neproteinogénne (neesenciálne) aminokyseliny. Proteínogénne aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín. Slovo „ proteinogénny “ znamená „ tvoriaci proteín “. Ľudia, zvieratá a rastliny potrebujú na tvorbu bielkovín iba 21 týchto aminokyselín. Neproteinogénne aminokyseliny preberajú ďalšie dôležité úlohy vo fungovaní organizmu. Do tejto skupiny patrí napríklad hormón štítnej žľazy tyroxín alebo neurotransmiter GABA ( kyselina gama-aminomaslová) . GABA je dostupná aj ako doplnok stravy a často sa používa ak pociťujeme vnútorný nepokoj. Keď hovoríme o aminokyselinách vo všeobecnosti, zvyčajne máme na mysli proteinogénne aminokyseliny . Z 21 proteinogénnych aminokyselín je deväť nevyhnutných pre človeka. To znamená, že náš organizmus si ich nevie vyrobiť, preto ich musíme prijímať potravou .
Medzi esenciálne aminokyseliny patria:
1. Izoleucín
2. Leucín
3. Lyzín
4. Metionín
5. Fenylalanín
6. Treonín
7. Tryptofán
8. Valín
9. Arginín (nevyhnutný len pre dojčatá a deti, nie pre dospelých)
10. Histidín
Vyšší príjem aminokyselín, potrebujú tehotné ženy, dojčiace ženy, starší ľudia, ale aj bábätká, deti a tínedžeri.
Aminokyseliny nie sú dôležité len pre stavbu svalov, pokožky a vlasov, ale aj pre tvorbu neurotransmiterov, enzýmov, hormónov a protilátok. Špeciálnou skupinou aminokyselín, ktorá nespadá do kategórie proteinogénnych esenciálnych aminokyselín, sú biogénne amíny. Histamín je jedným z takýchto biogénnych amínov a hrá dôležitú úlohu pri zápaloch, imunitných reakciách a alergiách. A práve tu začína problém, ak trpíte histamínovou intoleranciou.
Zloženie aminokyselín
Každý, kto si niekedy kúpil proteínový prášok, vie, že sa skladá z aminokyselín. Zloženie proteínového prášku vypovedá o množstve a pomere jednotlivých aminokyselín. Tento pomer udáva kvalitu proteínového prášku alebo jedla. Ľudské telo dokáže optimálne využiť bielkovinu len vtedy, ak pozostáva z vyváženej zmesi všetkých esenciálnych aminokyselín. Samozrejme, nie každá potravina má vyvážený aminokyselinový profil. Práve preto by mala byť celodenná strava vyvážená.
Z hľadiska obsahu všetkých esenciálnych aminokyselín je do jedálnička vhodné zaradiť živočíšne produkty, ktoré obsahujú vyvážený profil aminokyselín. Označujú sa ako potravina s vysokou biologickou hodnotou. Z rastlinnej ríše možno spomenúť strukoviny, ovos, raž, jačmeň, preudoobilniny, tu je však treba zdôrazniť, aby organizmus využil aminokyseliny, je dôležitá kombinácia potravín. Rastlinné aminokyseliny sa preto nazývajú aj neplnohodnotné.
Ako súvisia aminokyseliny s histamínovou intoleranciou
Pri histamínovej intolerancii organizmus nedokáže správne odbúravať histamín, ktorý pochádza z jedla alebo z vlastných procesov tela. V zdravom organizme je histamín odbúravaný enzýmom diaminooxidáza (DAO). Ak je však aktivita DAO narušená, histamín sa môže v organizme zvýšiť a spôsobiť príznaky, ako sú bolesti hlavy, gastrointestinálne ťažkosti, kožné reakcie alebo zrýchlený tep. Z tohto dôvodu je organizmus ochudobnený o mnohé potraviny s obsahom aminokyselín, pretože ich netoleruje a preto sa môže vyvinúť nedostatok týchto aminokyselín. Už vieme, že aminokyseliny sú bielkoviny, čo znamená, že sa musíte uistiť, že počas dňa prijímame dostatok potravín bohatých na bielkoviny. Niektoré aminokyseliny tiež zohrávajú úlohu pri tvorbe, uvoľňovaní a rozklade histamínu.
Aminokyseliny, ktoré môžu pomôcť pri histamínovej intolerancii
1. L-Glutamín
L-Glutamín je aminokyselina, ktorá je najznámejšia pre svoj pozitívny vplyv na črevá. Keďže u mnohých ľudí s histamínovou intoleranciou sú postihnuté aj črevá, L-glutamín by mohol byť užitočným doplnkom. Podporuje regeneráciu črevnej sliznice a pomáha posilňovať funkciu črevnej bariéry. To môže pomôcť zabezpečiť, že sa do krvi dostane menej histamínu z potravy a tým sa zmiernia príznaky. L-Glutamín sa nachádza v potravinách, ale aj ako doplnok stravy. Potraviny ako ryby, mäso, vajcia, mliečne výrobky a niektoré druhy zeleniny obsahujú L-glutamín. Stres, vegánska alebo inak obmedzený jedálniček, infekcie a iné špeciálne životné podmienky však často spotrebujú viac tejto aminokyseliny, ako je možné doplniť.
2. Metionín
Metionín je aminokyselina obsahujúca síru, ktorá hrá úlohu pri detoxikácii a odbúravaní histamínu. Táto aminokyselina sa metabolicky premieňa na S-adenosylmetionín (SAMe), ktorý sa podieľa na metylačných procesoch – dôležitom mechanizme, ktorý podporuje rozklad histamínu. Aj tu môže mať zmysel prijímať metionín prostredníctvom potravín alebo doplnkov stravy. Dobrými zdrojmi metionínu sú mäso, ryby, vajcia, ale aj orechy a semená. Táto aminokyselina sa osvedčila najmä pri opakovaných infekciách močového mechúra.
3. Kreatín
Kreatín je jedným z najviac skúmaných doplnkov stravy a vykazuje pozitívne účinky na rôzne metabolické procesy. Môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov, zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi, zvýšiť hustotu kostí a dokonca podporiť kognitívne funkcie. Kreatín sa nachádza najmä v lososovi a hovädzom mäse. Ľudia s histamínovou intoleranciou, ktorí často pociťujú príznaky ako únava, mozgová hmla a svalová slabosť, môže byť kreatín prospešný. Môže pomôcť vybudovať silu a svalovú hmotu a znížiť riziko komplikácií pri osteoporóze alebo podváhe. Kreatín sa považuje za veľmi bezpečný a je dobre tolerovaný a to aj počas dlhého časového obdobia.
Aminokyseliny, ktoré môžu byť problematické pre ľudí s histamínovou intoleranciou
Zatiaľ čo niektoré aminokyseliny môžu byť užitočné pri histamínovej intolerancii, existujú aj iné, ktoré majú opačný účinok. Tie môžu buď podporovať uvoľňovanie histamínu, alebo brániť rozkladu histamínu. Ide o aminokyseliny:
1. Histidín
Histidín je esenciálna aminokyselina a priamy prekurzor histamínu. Prostredníctvom enzymatických procesov sa histidín v tele premieňa na histamín. To znamená, že ak konzumujete príliš veľa potravín s obsahom histidínu, môže to viesť k zvýšeniu hladiny histamínu, čo práve nie je vhodné pri histamínovej intolerancii. Medzi potraviny bohaté na histidín patrí mäso, ryby, mliečne výrobky a niektoré strukoviny. Jeho množstvo závisí od mnohých faktorov.
2. Tyrozín
Tyrozín je neesenciálna aminokyselina, ktorá sa v tele premieňa na dopamín a norepinefrín, dôležité neurotransmitery . Tyrozín je dôležitý pre správnu funkciu mozgu. Existujú však dôkazy, že tyrozín môže podporovať uvoľňovanie histamínu. Aminokyselina sama o sebe nie je nevhodná, avšak pri metabolických procesoch vzniká biogénny amín tyramín, ktorý je práve nevhodný pri histamínovej intolerancii.
3. N-acetylcysteín (NAC)
N-acetyl-cysteín (NAC) je silný antioxidant, ktorý po spracovaní v pečeni uvoľňuje aminokyselinu cysteín. Cysteín je dôležitý, pretože je potrebný na tvorbu glutatiónu, ďalšieho kľúčového antioxidantu. NAC môžete poznať ako liek proti kašľu z lekárne pod názvom ACC®. Hoci sa NAC primárne používa ako expektorans pri bronchitíde, v štúdiách na zvieratách sa tiež preukázalo, že znižuje poškodenie buniek spôsobené voľnými radikálmi – proces, ktorý hrá úlohu pri ateroskleróze. Existuje však dôkaz, že NAC môže podporovať uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek. V štúdiách na ľuďoch sa u niektorých subjektov zistilo zvýšenie hladín histamínu po intravenóznom podaní NAC – ale len u tých, ktorí sa sťažovali na vedľajšie účinky. Kvôli týmto protichodným účinkom je dôležité starostlivo zvážiť či by sa NAC mal používať pri ochoreniach sprostredkovaných žírnymi bunkami alebo histamínom.
Doplnky stravy
Doplnky stravy s aminokyselinami môžu byť dobrým spôsobom, ako špecificky podporiť zdravie – najmä ak ide o histamínovú intoleranciu. Je však dôležité mať na pamäti niekoľko faktov:
• Čistota a prísady: doplnky stravy by mali byť čisté bez plnív, umelých aróm, farbív alebo konzervačných látok. Niektoré z týchto prísad môžu samy o sebe spúšťať uvoľňovanie histamínu alebo inhibovať rozklad histamínu.
• Dávkovanie: doplnky stravy s obsahom aminokyselín treba užívať vždy v odporúčanom dávkovaní. Príliš vysoké dávky môžu viesť k nežiaducim účinkom, dokonca aj pri „bezpečných“ aminokyselinách, ako je L-glutamín alebo metionín. Vždy je vhodné poradiť sa s lekárom alebo terapeutom o dávkovaní.
• Synergia : niektoré aminokyseliny fungujú lepšie v kombinácii s inými živinami. Napríklad metionín vyžaduje dostatok vitamínu B6 v biologicky využiteľnej forme, aby správne zasiahol do metylačného cyklu, čo následne podporuje rozklad histamínu.
Nedostatok aminokyselín
Aminokyseliny sú nevyhnutné pre všetky telesné funkcie, a preto ich nedostatok môže mať negatívny dopad na celý organizmus. Ak už v potravinách chýba jedna aminokyselina, ostatné aminokyseliny sa už nedajú efektívne využiť na tvorbu bielkovín. Namiesto toho sa rozpadajú a dochádza k nedostatku bielkovín. Pri nedostatku bielkovín sa organizmus spolieha na svalovú hmotu, aby uvoľnila aminokyseliny, čo môže mať negatívny vplyv na celkové zdravie. Existuje niekoľko príznakov, ktoré môžu súvisieť s nedostatkom bielkovín:
• Strata chuti do jedla
• Zvracanie a nevoľnosť
• Problémy so vstrebávaním, skladovaním a transportom živín
• Znížená produkcia neurotransmiterov
• Výkyvy nálad, depresia a úzkosť
• Podráždenosť a zmena nálad
• Nespavosť
• Hormonálna nerovnováha (nízke hladiny inzulínu a hormónov štítnej žľazy)
• Oneskorenie rastu a vývoja u detí a dospievajúcich
• Zvýšené biele tukové tkanivo
• Fyzická únava a slabosť
• Strata libida a znížená plodnosť
• Zvýšený oxidačný stres
Je preto dôležité prijímať prirodzenou stravou všetky esenciálne aj neesenciálne aminokyseliny, pretože len správna interakcia všetkých aminokyselín prispieva k celkovému zdraviu.
Zdroj:
https://histaminikus.de/blogs/blog/aminosauren-und-histaminintoleranz