Zinok, stopový prvok pre zdravie

Zinok, stopový prvok pre zdravie

Zinok má pre organizmus človeka veľký význam. Ide o stopový prvok, to znamená, že si ho organizmus nedokáže vyrobíť, preto ho musíme prijímať stravou, hovoríme o esenciálnej minerálnej látke. Zinok je dôležitý pre mnohé funkcie organizmu, biochemické procesy a fyzikálne reakcie. Nachádza sa v koži, vlasoch, kostiach, očiach, pečeni, mužských reprodukčných orgánoch. Zinok je nevyhnutný pre tvorbu a správnu funkciu enzýmov a proteínov, pre rast a delenie buniek, hojenie rán, správny metabolizmus, zdravý imunitný systém, pre zdravé vlasy, pokožku a sliznice, je silným antioxidantom ako ochrana pred oxidačným stresom, pre hormonálnu rovnováhu, pre správnu biologickú využiteľnosť vitamínu A, je antivirotický, používa sa pri popáleninách, kožných ochoreniach a dermatitídach, reguluje cukor v krvi, je dôležitý pre tvorbu hemoglobínu a spermií. Štúdie preukazujú, že zinok pôsobí preventívne aj proti prechladnutiu a chrípke.

Ktoré potraviny sú obzvlášť bohaté na zinok

Výborným zdrojom zinku sú živočíšne potraviny, ako mäso hovädzie, bravčové, hydina, jahňacie, ryby, morské plody, mliečne výrobky, ako syry, jogurty, kyslomliečne výrobky, vajíčka. Zinok obsahujú aj rastlinné potraviny, avšak organizmus ich nedokáže biologicky tak dobre využiť, ako živočíšne zdroje. Patria sem orechy a semená, strukoviny, ovos, quinoa, niektorá zelenina, ako hrášok, kel, repa, huby. Pri výlučne rastlinnej strave, je biologická využiteľnosť zinku až o 45 percent nižšia ako pri strave z rastlinných aj živočíšnych zdrojov. Teda obzvlášť by si mali hladinu zinku kontrolovať vegetariáni a vegáni.

Biologickú využiteľnosť môžu negatívne ovplyvňovať antinutričné látky nachádzajúce sa v rastlinných zdrojoch, napr. kyselina fytová v strukovinách, obilninách, orechoch. Ak tieto rastlinné zdroje pred konzumáciou namočíme na niekoľko hodín, aktivuje sa enzým fytáza, ktorá rozkladá kyselinu fytovú.

Ak si pečieme chlieb doma, odporúča sa použiť múku z naklíčeného zrna. Chlieb a pečivo pripravené tradičným spôsobom obsahuje potrebný zinok, pretože použitý kvások, kvas kyselinu fytovú rozkladá.

Prejavy nedostatku zinku

Nedostatok zinku sa môže prejavovať nasledovnými prejavmi:

•    padanie vlasov a lámanie nechtov

•    zhoršené hojenie rán

•    časté infekcie, oslabený imunitný systém

•    ekzémy, akné

•    tráviace ťažkosti- hnačka

•    problémy s plodnosťou – slabá tvorba spermií

•    depresie, náladovosť

•    kognitívne poruchy

•    zrakové postihnutie

Ak sa vyskytne jeden alebo viac z uvedených príznakov, mali by ste si nechať zmerať hladinu zinku.

Zinok a histamínová intolerancia

Pri histamínovej intolerancii je zinok súčasťou terapie. Zinok pomáha odbúravať prebytočný histamín, znižuje jeho uvoľňovanie zo žírnych buniek, podporuje funkciu enzýmu DAO, ktorý je dôležitý pre správny metabolizmus histamínu. Stravovací režim pri histamínovej intolerancii často nedovoľuje konzumáciu potravín s vysokým obsahom zinku, preto nie je možné poskytnúť organizmu dostatočné množstvo, aby mohol dobre fungovať a zvládať nadmieru histamínu.

Príčiny nedostatku zinku

Príčin nedostatku zinku môže byť viacero. Často je to striedanie nevhodných stravovacích režimov, užívanie niektorých liekov, napr. na zníženie tukov, lieky na zníženie krvného tlaku, hormonálna antikoncepcia, lieky s obsahom kortizolu. Medzi ďalšie príčiny patrí konzumácia alkoholu, chronické ochorenia ako diabetes, anorexia, alergie, rôzne ochorenia tráviaceho traktu, ochorenie obličiek. Dochádza k inhibovaniu a nedostatočnému vstrebávaniu.

Čo sa stane, ak máme zinku nadbytok

Nadbytok zinku je dosť nepravdepodobné. Ak by však došlo k tejto situácii, nastane len vtedy, ak užívame zinok prostredníctvom doplnku stravy a to viac ako 25 mg denne počas niekoľkých mesiacov. Nadbytok sa môže prejaviť nevoľnosťou, vracaním a hnačkou. Vdychovanie výparov oxidu zinočnatého môže spôsobiť zrýchlené dýchanie, potenie, horúčku, bolesť svalov a kovovú chuť v ústach (zlievarenská horúčka). Ak konzumujeme príliš veľké množstvo zinku počas dlhšieho časového obdobia, môže to znížiť schopnosť absorbovať meď a tiež narušiť fungovanie imunitného systému.

Kedy užívať zinok

Zinok môžeme užívať počas dňa, odporúča sa aj večer, pretože môže zlepšiť kvalitu spánku. Všeobecne je vhodné užívať zinok niekoľko hodín po jedle, pretože niektoré potraviny môžu blokovať jeho vstrebávanie.

Skupiny ohrozené nedostatkom zinku

• Vegetariáni a vegáni

• Ľudia, ktorí veľa športujú

• Ľudia vo veku nad 65 rokov

• Tehotné a dojčiace ženy

• Ľudia s chronickými ochoreniami

• Ľudia s ochoreniami tráviaceho traktu a intoleranciami

• Deti a dospievajúci

 

zdroje:

https://www.narayana-verlag.de/

https://www.netdoktor.de/laborwerte/zink/

https://histaminikus.de/blogs/blog/sei-flink-nimm-zink