Ačokča alebo aj Paprikouhorka, či Kaywa

Ačokča alebo aj Paprikouhorka, či Kaywa

Ako inšpiráciu na obohatenie zeleninových jedál 🥗 vám dávam do pozornosti zeleninu s názvom Ačokča alebo Paprikouhorka alebo sa môžete stretnúť aj s názvom Kaywa. Táto zaujímavá zelenina (stále nie je jasné, či ide o zeleninu alebo ovocie) pochádza z Peru, pestuje sa tiež v Mexiku, volajú ju mexická uhorka a poznajú ju aj v juhovýchodnej Ázii. Starí Inkovia ju pestovali ako zdroj potravy a na liečbu rôznych ochorení. V Európe nie je celkom známa ale postupne sa stáva hitom medzi záhradkármi. Plody sa podobajú strukom a majú chuť a vôňu ako paprika a uhorka zároveň.

 

Ako paprikouhorky pestovať v našich podmienkach?

Ačokča má rada teplo, veľa slniečka a vlhkú pôdu. Pestuje sa podobne ako uhorka alebo paprika. Semiačka sú zvláštneho tvaru, sú čierne a tvrdé. Môžeme ich vysadiť buď priamo do pôdy v mesiaci máj alebo najskôr semiačka v apríli zasadíme do nakličovacích tabliet, ktoré obsahujú výživný substrát. Takto zasadené semiačka musia byť vždy vlhké a ak sú už rastlinky vyrastené na 10-15 cm vysadíme ich v záhrade najlepšie k plotu alebo k inej opore, kde sa môžu pokojne popínať. Nesmieme zabudnúť na dostatočnú zálievku. Najviac plodov nazberáme na jeseň. Paprikouhorky nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť.

ačokča, paprikouhorka, kaywa 

ačokča, paprikouhorka, kaywa 

ačokča, paprikouhorka, kaywa 

 Aké zdravotné benefity poskytujú paprikouhorky?

Zaradením do jedálnička si pomôžete pri cukrovke, vysokom krvnom tlaku a cholesterole, respiračných ochoreniach. Obsahujú vitamíny B1 a B2, vitamín C, betakarotén, vápnik.

Kde všade môžete paprikouhorky použiť?

Sú vhodné do studenej, aj  teplej kuchyne. Môžete ich použiť do šalátov, polievok, leča, na chlebík s maslom, či syrom, na zapekanie, grilovanie, na pizzu, do zeleninového rizota. Paprikouhorky môžete zavárať ako uhorky alebo použiť aj do čalamády. Fantázii na použite sa medze nekladú.