Ako ovplyvňujú život človeka vírusy a baktérie

Ako ovplyvňujú život človeka vírusy a baktérie

V dobe pandémie COVID-19 sa denne stretávame s pojmom vírus. Mnohí si zamieňame pojem vírus s baktériou. Nie je to to isté.

Vírus je označenie pre skupinu mikroorganizmov, ktoré sú schopné prechádzať filtrami, ktoré zachytávajú baktérie, a ktoré sa rozmnožujú v živých bunkách. Skladajú sa z jednej alebo viacerých molekúl a sú obklopené bielkovinovým obalom. Obsahujú genetickú informáciu DNA alebo RNA s informáciami o reprodukcii. Na rozdiel od baktérií, vírusy nemajú vlastnú bunku a metabolizmus. Vírusy, aby sme ich mohli vidieť, potrebujeme elektrónový mikroskop, pod bežným mikroskopom ich nevidíme. Vírusy sa vyskytujú v mnohých formách, napr. arbovirus je vírus prenášaný hmyzom, vyvolávajúci kliešťovú encefalitídu, eB vírus -  Epstein-Barrov vírus, vyvoláva infekčnú mononukleózu, eCHO virus sú vírusy spôsobujúce horúčkovité ochorenia tráviaceho a dýchacieho ústrojenstva, enterovírus sú vírusy spôsobujúce črevné ochorenia, myxovirus je všeobecné označenie pre vírusy chrípky, osýpok, príušníc apod., rhinovirus je najčastejší pôvodca nádchy a katarálnych zápalov horných dýchacích ciest a i.

Nie všetky vírusy nám spôsobujú ochorenia, zdravý imunitný systém reaguje rýchlo, aby zabránil vniknutiu týchto votrelcov do organizmu. Vírusy sa množia v živých organizmoch teda nielen v ľudských bunkách ale aj v živočíšnych. Vírusy sa začnú množiť hneď ako vniknú do živého organizmu, najčastejšie kvapôčkovým prenosom pri kýchnutí, kašľaní či rozprávaní,  to zn,, že sme sa nakazili. Ak však nenájdu hostiteľa prestávajú byť aktívne.

Vírusy sú flexibilné. Napríklad vírus chrípky neustále mení formu a takto zmenený vírus imunitný systém vyhodnotí ako neznámy patogén a nedokáže sa proti nemu brániť. S vírusmi nie je ľahké bojovať pomocou liekov. Vírusy nereagujú na antibiotiká, nemajú žiadny účinok na ochorenia spôsobené vírusmi. Existujú však antivirotiká, ktoré však pomáhajú len proti určitým typom vírusov. Ak však prekonáme ochorenia niektorými typmi vírusov, náš organizmus si vybuduje imunitu a druhýkrát sa tým istým vírusom nemôžeme nakaziť.

Aké ochorenia spôsobujú vírusy?

Vírusy spôsobujú bežné nachladnutie, jednoduchý opar (herpes simplex),  pásový opar (herpes zoster), mononukleózu, chrípku, papilómy, bradavice, infekcie tráviaceho traktu ale aj vážne infekcie ako HIV,zápal pečene (hepatitídu), mnohé detské ochorenia, ako napr. ovčie kiahne, osýpky, rubeolu, detskú obrnu, príušnice (mumps) a i.

U zvierat ide o vírusové ochorenia psinka, besnota, slintačka, parvoviróza.

 

Baktérie

Baktérie sú mnohokrát väčšie ako vírusy a pod mikroskopom vykazujú najrôznejšie tvary. Baktérie sú jednobunkové organizmy, majú svoj genetický materiál a vlastný metabolizmus. Baktérie nás obklopujú všade, sú prítomné vo vzduchu, vo vode, v potravinách, sú to najstarší obyvatelia Zeme. Na rozdiel od vírusov sa môžu rozmnožovať delením buniek za rôznych podmienok a v prostredí môžu prežívať dlhú dobu, celé dni, týždne, ba mesiace.

Sú baktérie vždy našim nepriateľom? Nie je to tak vždy. Mnohé baktérie sú dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu a celkové zdravie. Napríklad žijú v našom mikrobiome, na koži či v dutine ústnej. Len malé percento baktérií nám spôsobuje infekcie svojim premnožením. Obklopujú nás aj baktérie, ktoré spôsobujú intoxikácie. Do tejto skupiny patrí baktéria, ktorá spôsobuje tetanus. Veľmi nebezpečným ochorením je  botulizmus, spôsobuje ho druh baktérií Clostridium botulinum.

Bakteriálne infekcie sa prenášajú priamym stykom, vdychovaním, stravou, poranenou pokožkou (otvorené rany, pohlavné choroby, tetanus), bodnutím hmyzom. Medzi bakteriálne ochorenia patrí čierny kašeľ tetanus, zápal pľúc, tuberkulóza, salmonelóza, cholera, gangréna, lepra, syfilis, kvapavka, dyzentéria a iné bakteriálne ochorenia, ako napr. angína, úplavica, borelióza a i.

Ako sa chrániť pred vírusmi a baktériami? Celoročne si imunitný systém udržujeme v dobrej kondícii správnou hygienou, životosprávou, konzumujeme potraviny s obsahom prirodzených vitamínov a minerálnych látok, antioxidantov, fytonutrientov, probiotických a prebiotických potravín, s dostatkom vlákniny a bielkovín, primeraným množstvom sacharidov a tukov. Vyhýbame sa priemyselne spracovaným a rafinovaným potravinám. Doprajeme si oddych, relax, primeranú pohybovú aktivitu, dostatok kvalitného spánku a čo najmenej stresu.

Často je potrebné vitamíny a minerálne látky doplniť doplnkami výživy, hlavne vtedy, ak máme obmedzené stravovanie z dôvodu mnohých ochorení, alergií či intolerancií. V takomto prípade sa o užívaní doplnkov výživy poradíme so svojim lekárom.

Pri výbere doplnkov výživy sa sústredíme na to, aby boli vyrobené z čo najprírodnejších surovín bez obsahu pridaných syntetických látok.

 

zdroj: Bundeszentrale fur Gesundheitliche Aufklärung

https://www.infektionsschutz.de/infektionskrankheiten/erregerarten/viren.html 

https://webslovnik.zoznam.sk/lekarsky-slovnik/