Ako sa orientovať v záplave doplnkov stravy

Ako sa orientovať v záplave doplnkov stravy

Článok obsahuje komplex informácií, vyžaduje si dlhší čas na čítanie.

Na užívanie doplnkov stravy existujú rôzne názory. Niektorí odborníci tvrdia, že vyvážená pestrá strava dokáže zabezpečiť organizmu potrebné vitamíny a minerálne látky. Iní zasa tvrdia, že v súčasnosti je nevyhnutné užívať prírodné doplnky stravy. Je faktom, že až 2/3 obyvateľstva užíva niektorý doplnok stravy. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie v potravinách nastal pokles vitamínov a minerálnych látok o 50% až 60%.

Denne nás oslovujú výrobcovia a farmaceutický priemysel s ponukou nových doplnkov stravy. Vyznať sa v nich nie je ľahké. Článok poskytuje komplexný prehľad informácií o doplnkoch stravy, na čo si dať pozor, čo všetko si treba všímať.

Výroba, dovoz, distribúcia sú riadené európskymi a národnými legislatívnymi normami, jednotlivé národné právne normy sa môžu odlišovať. Podľa platných právnych predpisov musia spĺňať kritériá týkajúce sa zloženia a označovania. Žiaľ, účinnosť, bezpečnosť, ani správnosť reklamných vyhlásení a tvrdení o doplnkoch stravy nie je zo strany úradov kontrolovaná. Podľa úradu verejného zdravotníctva SR, „Každý, kto umiestňuje výživový doplnok na trh je v plnej miere zodpovedný za jeho zdravotnú bezpečnosť a súlad s príslušnou legislatívou EU a SR“. Každý (výrobca, dovozca, distribútor), kto umiestňuje na trh v SR doplnok stravy alebo novú potravinu, si musí splniť voči Úradu verejného zdravotníctva SR tzv. oznamovaciu a registračnú povinnosť o zložení a označovaní.

Rozhodnutie kúpiť si doplnok stravy čoraz viac ovplyvňujú marketing a reklamy, ktoré dokážu spotrebiteľa presvedčiť o jeho kúpe a nevyhnutnosti pre jeho výživu. Často nás zavádzajú a uvádzajú do omylu.

 

Ako je definovaný výživový doplnok/doplnok stravy?

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR : „Výživové doplnky sú potraviny na doplnenie prirodzenej stravy. Sú koncentrovaným zdrojom živín. Ni sú liekmi, neslúžia na liečbu a preto je v ich prípade zavádzajúce a klamlivé a zároveň preto zakázané uvádzať akékoľvek informácie o prevencii, liečbe a hojení“.

Podľa legislatívnych noriem sú doplnky stravy definované ako „ živiny, potravina v koncentrovanej forme, napr. v tabletách, kapsliach, prášku, kvapkách , šumivých tabletách, želatínových tobolkách a sú určené na doplnenie bežnej stravy. Doplnok stravy nie je liekom je potravinovým doplnkom“.

Hlavným problémom dostupných doplnkov stravy je skutočnosť, že až 95% z nich je umelých, vyrobených človekom v laboratóriách rôznych farmaceutických spoločností, ktoré vyrábajú lieky na predpis a voľnopredajné lieky. Výrobcovia tvrdia, že syntetické vitamíny a minerálne látky sú totožné a rovnako účinné s tými prírodnými. Nevidia rozdiel medzi syntetickým vitamínom a prírodným. (Pravda o doplnkoch stravy, str.19) Zásadný rozdiel je v tom, že syntetické vyrobil človek v laboratóriu a prírodné pochádzajú z prírodných zdrojov. Synteticky vyrobený vitamín nemôže mať taký istý účinok ako ten vytvorený prírodou. Nie je teda vitamín ako vitamín. Prírodné vitamíny sa skladajú z mnohých prírodných zložiek, enzýmov, koenzýmov a kofaktorov. Syntetické vitamíny tieto prírodné zložky neobsahujú, sú len akousi lacnou kópiou.

Syntetické „vitamíny“ sú pre organizmus cudzorodou chemickou látkou so snahou napodobniť chemický vzorec prírodného vitamínu. Na chemické látky, ktoré sa v laboratóriách premieňajú na „vitamíny“, sa v mnohých krajinách nevzťahujú žiadne právne predpisy. Syntetické vitamíny sa často vyrábajú z látok, ktoré by sme si za normálnych okolností do organizmu nikdy nedali. Napríklad, syntetický vitamín E sa vyrába z ropy, zatiaľ čo prírodný vitamín E sa získava zo sójového alebo slnečnicového oleja. Druhým príkladom je vitamín B1, ktorý sa tiež synteticky vyrába z ropy, prírodný sa získava z pšeničných alebo ryžových klíčkov. Betakarotén. V prírode sa nikdy nevyskytuje samostatne, ale je súčasťou ďalších karotenoidov. Prírodný betakarotén sa vyskytuje spolu s alfakaroténom a gamakaroténom a nachádza sa napríklad v paradajkách či mrkve. Syntetický betakarotén sa obvykle vyrába z plynného acetylenu.

Rovnako vitamín C. Prírodný vitamín C je komplex vitamínu C, ktorý sa skladá z bioflavonoidov hesperidinu, rutinu, quercetinu a taninu, kofaktorov, enzýmov a kyseliny askorbovej. Toto je skutočný prírodný vitamín C, ktorý môžeme získať len z ovocia. Kyselina askorbová tvorí akýsi ochranný plášť, okolo ktorého sa vyskytujú zvyšné zložky prírodného komplexu vitamínu C. Kyselina askorbová tvorí teda len časť, je len zlomkom prírodného vitamínu C. Kofaktory, bioflavonoidy, enzýmy v syntetickej forme vitamínu C chýbajú. Prírodný vitamín C sa najčastejšie získava jemnou extrakciou zo šípok, indického egreša, ktorý poznáme pod názvom amalaki alebo amla, čerešne aceroly, bobúľ camu camu a i.

Rozdiel medzi syntetickými a prírodnými zdrojmi si môžeme ukázať aj na reakcii molekúl na paprskoch polarizovaného svetla. Keď paprsok svetla prechádza prírodným vitamínom, molekuly sa otáčajú doprava. Preto sa pri niektorých doplnkoch objavuje označenie „d“ – „dextro“, čo znamená pravý (prírodný). Svetlo prechádzajúce syntetickým vitamínom sa rozdeľuje, jeden paprsok sa ohýba doprava a jeden doľava, preto sa stretávame s označením „dl“ – „dextro“ a „levo“, čo v praxi znamená ľavý (syntetický).

Syntetické vitamíny môžu škodiť

Syntetické vitamíny sú v skutočnosti napodobeniny tých prírodných. Podľa odborníkov majú syntetické vitamíny skôr negatívny ako pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Napríklad nadužívanie syntetického vitamínu A môže spôsobiť zvýšený rast nádorov, problémy s kĺbami, osteoporózu, suché sliznice, vysušenie pokožky, zväčšenie sleziny a pečene, zníženie imunity.

Ak organizmu dodávame nadmerné množstvo syntetického vitamínu C – kyseliny askorbovej, dochádza k inhibovaniu – blokovaniu enzýmu tyrozináza, ktorý je potrebný pre tvorbu melanínu, zodpovedného za sfarbenie, pigmentáciu pokožky a ktorý nás ochraňuje pre slnečným spálením. Nedostatok enzýmu tyrozináza vedie k ochoreniam pokožky.

Rovnako ako na kvalitu potravín, aj na kvalitu doplnkov stravy má výrazný vplyv spôsob výroby a spracovania. Rovnako ako do potravín, aj do doplnkov stravy, liekov a kozmetických prípravkov výrobcovia pridávajú tzv. prídatné chemické látky. Tieto látky sú iste každému z nás známy pojem, avšak často sa v nich nevieme orientovať či tieto látky sú nám prínosom, alebo nám môžu aj poškodiť zdravie. Potravinoví chemici tvrdia, že tieto látky sú pre ľudský organizmus neškodné. Veľa odborníkov tvrdí, že prídatné látky sú pre ľudský organizmus cudzorodou látkou, ktorú nepozná a nedokáže ju spracovať.

Používanie prídatných látok upravuje európska legislatíva a legislatíva národná, v ktorej sa hovorí, že v malých množstvách a jednotlivo sú neškodné. Avšak nikto neskúmal ich vzájomné pôsobenie. Snáď ani neexistuje potravina, ktorá by neobsahovala niekoľko druhov prídatných látok, aditív. Skutočnosť je taká, že denne skonzumujeme v potravinách, doplnkoch stravy, liekoch nemalé množstvo týchto syntetických prídatných látok. Permanentná konzumácia takýchto potravín môže neskôr vyvolať rôzne zdravotné problémy či ochorenia.

Čo sú prídatné látky?

Prídatné látky, nazývajú sa aj pomocnými látkami, sú látky, ktoré sa úmyselne pridávajú počas výroby, spracovania, skladovania, balenia do potravín, liekov, doplnkov stravy za účelom predĺženia trvanlivosti, zlepšenia chute, vône , farby, konzistencie a zlepšenia iných technologických vlastností.

Ako sme už spomenuli, prídatné látky sa pridávajú aj do doplnkov stravy. Pridávajú sa do nich z rôznych dôvodov. Veľkým problémom doplnkov stravy je, že môžu obsahovať v niektorých prípadoch až 60% prídatných chemických pomocných látok v 1 tablete či kapsule, vo forme stabilizátorov, lepivých látok, mazadiel, plniva, protihrudkujúcich látok, emulgátorov, umelých farbív a látok označených „E“. To znamená, že jedna tableta alebo kapsula môže obsahovať len 40% účinnej látky a 60% prídatných látok. Keď sa zamyslíme, že tieto prídatné látky sa nachádzajú aj v priemyselne spracovaných potravinách a liekoch, kozmetike, musí nám byť jasné, koľko týchto látok skonzumujeme ročne. Odborníci hovoria až o niekoľkých kilogramoch.

Najčastejšie sa do doplnkov stravy pridávajú kremičitan draselno-hlinitý, horečnaté soli, talek, škodlivý hliník. Ako plnidlá sa používajú, napr. síran hlinito-amónny, dihydrogenfosforečnan vápenatý, hydroxid vápenatý a i. Medzi ďalšie látky patria veľmi nebezpečné umelé farbivá, tzv. azofarbivá, ktoré sa získavajú z ropy, umelé ochucovadlá a príchute, aditíva označené „E“ - éčka, modifikované škroby, maltrodextrín, zvlhčovadlá, umelé sladidlá ako cyklamát E 952, aspartam E 951,sorbitol E 420, maltitol E 965, sukralózu E 955, ktoré sú známe svojou škodlivosťou, najmä cyklamát a aspartam, a stále sú povolené, hliníkové soli, ako kremičitan sodný a hlinitý E 554, syntetické antioxidanty, parabény E 214 až E 219 sa často používajú ako konzervačné látky vo vitamínových tabletách a liekoch, pretože majú antimikrobiálny účinok, objemové činidlá, napr. polyvinylpyrolidón, povión K30, zvlhčovadlá, mastenec, GMO látky a iné „chuťovky“. Práve tieto prídatné látky u citlivých ľudí a ľudí trpiacich na rôzne zdravotné problémy, potravinové intolerancie, alergie, histamínovú intoleranciu, poruchy tráviaceho traktu, zápaly čriev môžu spôsobiť nemalé zdravotné či alergické prejavy. Posledné štúdie preukazujú, že alergické prejavy na prídatné látky má 1% ľudí.

Príklad:

Veľmi často sa v doplnkoch stravy používa farbivo E 171, škodlivosť stupeň 3 z päť miestnej stupnice škodlivosti a je považované za alergén. Vyrába sa rafináciou zo zásob podzemnej rudy. Okrem doplnkov stravy a liekov sa pridáva do žuvačiek, bonbónov, cukroviniek, sušienok, želé, džemov, topingov, čokolád, mäsových výrobkoch, pekárenských výrobkoch, smotanových jogurtov, krmiva pre zvieratá. Tiež sa používa ako farbivo do atramentových pier, do papiera, na keramiku, liekov v tabletkách, kozmetike a ďalších produktoch. Podľa francúzsko-švajčiarskeho tímu výskumníkov môže toto farbivo vyvolať zápalové ochorenie pľúc, ale aj nádorové ochorenia. Citlivým osobám môže spôsobiť podráždenie pokožky. Po jeho požití sa stopové množstvo nachádza v krvi, v mozgu alebo v žľazách. Najväčšie množstvo sa koncentruje v lymfatických uzlinách a pľúcach. (zdroj: Fér potravina)

Veľa už informovaných spotrebiteľov hľadá doplnky stravy s označením „prírodné“. Toto označenie však nemusí byť pravda. Podľa platnej legislatívy môže výrobca doplnok stravy označiť za prírodný, ak použil 10% látok z prírodných zdrojov a 90% syntetických. Dokonca takýto doplnok môže označiť za 100% prírodný.

Biologická využiteľnosť doplnkov stravy

Pri doplnkoch stravy je dôležitá aj ich biologická využiteľnosť.

Biologická využiteľnosť znamená, do akej miery organizmus dokáže vitamíny a minerálne látky z doplnkov stravy využiť, vstrebať.

Bežne dostupné klasické doplnky stravy sú zväčša vyrobené zo syntetických vitamínov, anorganických minerálnych látok a stopových prvkov. Človek a jeho tráviaci systém je už po milióny rokov uspôsobený na trávenie a metabolizmus prirodzenej stravy, prírodných vitamínov a minerálnych látok. Ľudský organizmus teda dokáže rozlíšiť syntetické látky od prírodných. Táto skutočnosť je aj vedecky dokázaná. Prírodné doplnky stravy nemajú takmer žiadne vedľajšie účinky (vyskytnúť sa môžu napr. len u ľudí s alergiou na bylinky a pod.), zatiaľ čo syntetické môžu vyvolať mnohé vedľajšie negatívne účinky vedúce až k ochoreniu. Prírodné vitamíny a minerálne látky vie organizmus biologicky spracovať a využiť na rozdiel od syntetických.

Prírodné vitamíny v doplnkoch stravy by mali výlučne pochádzať z prírodných zdrojov. Ak komplex vitamínov a minerálnych látok pochádza napríklad z ovocia, prirodzenej zeleniny, byliniek, ľudský organizmus ich dokáže ideálne využívať bez vedľajších účinkov. Biologická využiteľnosť a potreba vitamínov a minerálnych látok je závislá aj od iných faktorov, ako vek, pohlavie, životný štýl, stav organizmu, rýchlosť metabolizmu. Ak trpíme na rôzne zdravotné problémy tráviaceho traktu, zápaly, potravinové intolerancie a alergie, gastritídy, črevné ochorenia, nadužívame alkohol, zrnkovú kávu, fajčíme, užívame lieky, ako napr. antacidá (lieky na prekyslenie), diuretiká (lieky na odvodnenie) biologická využiteľnosť doplnkov stravy je značne obmedzená.

Už vieme aký je rozdiel medzi syntetickými a prírodnými doplnkami stravy. Kedy teda siahnuť po doplnkoch stravy? Zvýšenú spotrebu vitamínov a minerálnych látok si vyžadujú rôzne zdravotné situácie, epizódy alebo stravovacie návyky, špeciálne stravovacie režimy a moderný životný štýl.

Ktoré skupiny ľudí sú najviac ohrozené nedostatkom vitamínov a minerálnych látok?

Ľudia s nesprávnymi stravovacími návykmi, nevyváženým jedálničkom, jednostrannou stravou a moderným životným štýlom.

Fajčiari

U fajčiarov je zvýšená potreba hlavne vitamínu C a vitamínu B9 – kyseliny listovej. Deficit vzniká u fajčiarov preto, lebo organizmus spotrebuje veľkú dávku vitamínov na očistenie od škodlivých toxických látok, ktoré sa fajčením dostávajú do organizmu.

Konzumenti alkoholu a kofeínu

Pravidelné pitie alkoholu a jeho užívanie v akejkoľvek podobe blokuje vstrebávanie a využitie vitamínov. Aj nadkonzumácia zrnkovej kávy vedie k zvýšenej spotrebe vitamínov.

Ľudia vystavení stresu

Emocionálne výkyvy, fyzické alebo psychické vypätie, náhly alebo dlhodobý nepretržitý stres vedie k zvýšenej potrebe vitamínov. Každá forma stresu si vyžaduje zvýšený príjem vitamínov.

Ľudia, ktorí trpia na rôzne ochorenia

Nedostatok vitamínov sa prejavuje aj u ľudí ktorí trpia akútnymi infekciami alebo sú v pooperačnej fáze, majú rôzne tráviace ťažkosti, ochorenia čriev, potravinové intolerancie a alergie, autoimunitné ochorenia, oslabený imunitný systém, trpia civilizačnými ochoreniami.

Ženy diétárky

Mnohé ženy a mladé dievčatá praktizujú rôzne diétne smery, ktoré väčšinou nezabezpečujú vyvážený jedálniček s dostatočným prísunom nutričných látok. Pokiaľ si zdravotný stav nevyžaduje špeciálnu úpravu jedálnička, diéty v akejkoľvek podobe sa z hľadiska výživového neodporúčajú.

Mladí ľudia a dospievajúca mládež

Vývoj mladého organizmu si vyžaduje zvýšený príjem vitamínov a minerálnych látok. Platí to aj v období puberty. Mladí a dospievajúca mládež sa často stravujú v rôznych stravovacích zariadenia, fastfoodoch, reštauráciách, kantínach. Obyčajne toto jedlo obsahuje veľa nezdravých tukov a pridaných cukor, syntetických látok a nízkym obsahom potrebných vitamínov a minerálnych látok. Organizmus na spracovanie týchto nezdravých potravín spotrebuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok.

Ženy, ktoré užívajú antikoncepciu

Užívanie antikoncepcie vedie k zvýšenej potrebe vitamínov, najmä vitamínu B6, B2 a B9-kyseliny listovej.

Tehotné a dojčiace ženy

V tehotenstve a počas dojčenia sa odporúča zvýšiť príjem vitamínov a minerálnych látok až o 30%, niektorí odborníci odporúčajú až o 100% v období dojčenia. Ide najmä o vitamíny A, skupiny B a C a minerálne látky železo, zinok, jód a vápnik.

Ľudia vo vyššom veku

Starší ľudia oveľa menej konzumujú bielkoviny, zeleninu a ovocie. Preto hladina vitamínov a minerálnych látok u nich často klesne. Aj pravidelný príjem liekov má negatívny vplyv na rovnováhu vitamínov.

Vegetariáni a vegáni

Vegetariáni a vegáni často trpia nedostatkom vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B12 a železa. Chudokrvnosť sa prejavuje slabosťou, nedostatkom energie, búšením srdca, lámavými nechtami. Po úprave jedálnička a doplnení vitamínov a minerálnych látok príznaky vymiznú.

Športovci a ľudia, ktorí sa fyzicky namáhajú (fyzicky pracujú)

Pravidelným športovaním a vo všeobecnosti nadmernej fyzickej námahe je organizmus vystavený metabolickému stresu a strate tekutín, pri ktorej dochádza k výraznej strate vitamínov a minerálnych látok.

Zhrnutie: Ak stravovanie nie je vyvážené, žijeme nesprávnym životným štýlom a k tomu prežívame veľa stresu, nadmerne organizmus zaťažujeme cvičením, pravidelne navštevujeme fitnes, alebo sa dlhodobo fyzicky namáhame, môže dôjsť k deficitu vitamínov a minerálnych látok. Ak tento stav trvá dlhodobo, môžu prepuknúť rôzne ochorenia, napr. únava, podráždenosť, celkový nepokoj, zvýšená náchylnosť k infekciám, oslabený imunitný systém, prejavy na pokožke a pod.

 

Ako zachovať čo najviac vitamínov pri kuchynskej príprave?

Pri manipulácii s potravinami dodržujeme niekoľko zásad:

Ovocie, zeleninu, bylinky skladujeme na chladnom a tmavom mieste a nikdy nie príliš dlho.

Ovocie a zeleninu dlho nemáčame, vo vode stráca cenné vitamíny. Vždy pripravujeme čerstvé, vtedy si uchováva najviac vitamínov a minerálnych látok.

Čerstvo vylisované ovocné a zeleninové šťavy nikdy neskladujeme. Aj nastrúhanú zeleninu či ovocie ihneď skonzumujeme, nikdy neskladujeme.

Zeleninu, ovocie, bylinky očistíme a krájame tesne pred použitím.

Potraviny pripravujeme na pare, vtedy si uchovávajú dostatočné množstvo vitamínov.

Zeleninu a ovocie konzumujeme najlepšie v surovom stave.

Mäso pripravujeme na prírodný spôsob, dusíme, varíme, prípadne grilujeme.

Ryby, najmä rybie filé čo najrýchlejšie spracujeme.

 

Vitamíny delíme na dve skupiny:

1.Rozpustné vo vode: vitamíny skupiny B a vitamín C – vždy zapíjame dostatočným

množstvom vody, neukladajú sa v organizme, nadbytok odchádza obličkami.

2. Rozpustné v tukoch: vitamín A,D, E a K – vstrebávajú sa do organizmu len

pomocou tukov, v malých množstvách sa ukladajú v organizme.

 

Na čo si treba dávať pozor pri nákupe doplnkov stravy

Každý doplnok stravy, nech je vyrobený kdekoľvek na svete, musí obsahovať všetky údaje o doplnku v príbalovom letáku alebo na obale produktu alebo na webových stránkach predajcu, výrobcu, distribútora. Medzi základný popis patrí:

Zloženie, ak ide o prírodné látky, musí to byť uvedené a v akom množstve.

 

probiotiká (3)

Prídatné označujú sa aj ako Pomocné látky.

Ak neobsahuje alergény, musia byť na etikete vymenované, napr. : Neobsahuje: lepok, laktózu, kukuricu, sóju, kvasnice, sacharózu, konzervačné látky.... Ak obsahuje alergény, musia byť vyznačené

pridatne latky  

Popis, na čo prispieva 

učinky dopl  

Dávkovanie

Spôsob užívania

Uchovávanie

Upozornenie, napr.: nevhodné pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy, neužívajte pri precitlivelosti na niektorú zložku ....

Balenie – obsah, koľko tabliet alebo kapsúl obsahuje

Dátum výroby a minimálnu trvanlivosť

Výrobca a krajina pôvodu, prípadne Distribútora

Kontakt, web stránka (nie je povinné)

Doporučené denné dávkovanie (DDD)

Upozornenie na prípadné kontraindikácii s liekmi, antibiotikami, bylinkami ...

Odporúčaná denná dávka je denný príjem výživnej látky, ktorý je považovaný za dostatočný na to, aby pokryl potreby väčšiny zdravých jedincov (bez rozdielu pohlavia) v každej vekovej skupine.

RHP (Referenčná hodnota príjmu v %) v 1 tablete alebo kapsule a nahrádza označenie DDD

Príklad:

Zdroj: https://130.hcy-vitality.sk/eshop/vitaminy/

 ddd

Kvalitné doplnky stravy majú vyznačený aj spôsob výroby:

Doplňujúce informácie, napr. „Tento produkt je notifikovaný ako doplnok stravy“, informácia ako je doplnok stravy vyrábaný, napr. „Produkt je vyrobený modernými technologickými postupmi a v certifikovaných prevádzkach, ktoré podliehajú štandardom ISO.... „

Doplnok stravy má označenie a Certifikát GMP, GMP je anglická skratka pre Good Manufacture Practice, slovensky - správna či osvedčená výrobná prax. Na obale sa nachádza logo GMP.

Certifikácia GMP funguje pod záštitou WHO - svetovej zdravotníckej organizácie.

GMP je systém prísnych pravidiel, podľa ktorých majú výrobcovia výživových doplnkov povinnosť postupovať. Ide o postupy, kontrolné opatrenie, sledovanie kvality a ďalšie aktivity, ktoré zabezpečujú bezpečnosť výrobkov, ich správnu výrobu a kontrolu, bezchybnosť a účinnosť. Certifikát GMP môže získať len výrobca, ktorý dodržuje správnu výrobnú prax. Výrobca si vyberá kvalitných dodávateľov surovín, overuje kvalitu surovín, sleduje výrobu extraktov, na medzistupni výroby si overuje či produkty spĺňajú požadované vlastnosti a ďalšie. Certifikát GMP teda potvrdzuje, že výrobca spĺňa prísne pravidlá a kritériá uplatňované pri výrobe a kontrole.

Doplnok stravy, ktorý obsahuje logo GMP je pre spotrebiteľa zárukou, že doplnok stravy nie je kontaminovaný a bol vyrobený v prísne kontrolovaných výrobných podmienkach.

Medzi ďalšie značky kvality doplnkov výživy patria:

Certifikát s logom BIO, ECO kvality, RAW

Certifikát s logom HACCP

Štandard ISO....

Certifikát s logom USDA Organic

Certifikát s logom WHO -GMP Certified

 haccp-logo  usda-organic    who-gmp-certified    organic-1463294_1920 (2)  

Príklad:

 lady caps (3)

Doplnky stravy vo forme extraktov sú overované a kontrolované v profesionálnych certifikovaných laboratóriách, dohľad na Slovensku vykonáva ŠÚKL – Štátny ústav pre kontrolu liečiv v Bratislave, v Českej republike v Prahe.

Ak na obale doplnku stravy nenájdeme spomenuté informácie alebo ich časť, produkt nebol notifikovaný a schválený a nemusí byť bezpečný.

Každý seriózny, zodpovedný a notifikovaný výrobca alebo predajca všetky potrebné a zo zákona povinné údaje a informácie včas spotrebiteľovi poskytne dostatočne v predstihu, napr. na svojej web stránke.

Ak si chceme overiť či vybraný doplnok stravy sa na trhu nachádza v súlade s legislatívou, môžeme tak urobiť na web stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý vedie register doplnkov stravy uvádzaných na trh v SR, adresa:

https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=2805&Itemid=131

Register obsahuje údaje Kto žiada o registráciu, Názov doplnku stravy, Meno výrobcu a štát a formu doplnku stravy. Na základe týchto údajov si vieme preveriť aj serióznosť výrobcu.

Pri výbere doplnku stravy dbáme:

1.Na najvyššiu kvalitu

Doplnok stravy obsahuje vysoký podiel účinnej látky.

Jen vyrobený zo 100% prírodných surovín, dávame pozor na popis „prírodný“, pretože zloženie daného doplnku môže byť 10% podiel prírodných zložiek a 90% syntetických.

Neobsahuje žiadne aditíva ani iné chemické pomocné látky.

Prípadne podľa akej receptúry je doplnok stravy vyrobený.

Podľa možnosti preveríme aj výrobcu, akú technológiu spracovania a výroby používa, prípadne odkiaľ pochádzajú suroviny.

2. Doplnok stravy najvyššej kvality má logo Certifikátu kvality na obale, suroviny sú použité najčastejšie z kontrolovaného poľnohospodárstva.

3. Kvalitný doplnok stravy je vyrobený z prírodných zdrojov ovocia, zeleniny, bylín a sú označované latinskými názvami.

 prírodné látky

4. Nielen pri doplnkoch stravy s obsahom vitamínov, ale aj pri doplnkoch stravy s obsahom minerálnych látok sa uistíme, že obsahujú iba prírodné minerálne látky vo vyváženom pomere a v akej forme, napr. magnézium, vápnik majú rôzne formy a podľa toho sa odvíja aj % vstrebateľnosti, viď články:

https://www.minevita.sk/sk/oznamy-clanky-prednasky-akcie/clanky/vapnik-podstatna-zlozka-v-strave.html

https://www.minevita.sk/sk/oznamy-clanky-prednasky-akcie/clanky/horcik-magnezium-nevyhnutny-vo-vyzive-cloveka-ii-.html

5. Ak si vyberáme doplnok stravy bez Certifikátu kvality, mali by sme dbať na to, aby obsahoval čo najmenej chemických prísad a pomocných látok. Platí, čím menej farbív, konzervačných látok, umelých príchutí, plnív alebo iných aditív, tým lepšie. Niektoré doplnky stravy sa podľa výrobcov nezaobídu bez niektorých pomocných látok, preto by sme si vždy mali všímať o aké prísady ide či sú neškodné pre organizmus.

Treba si zapamätať, tak, ako pri potravinách, aj pri doplnkoch stravy platí, že obsah látok v tablete či kapsule je zoradený zostupne, teda, pomocná látka, ktorá je uvedená na prvom mieste, je v tablete či kapsule zastúpená v najväčšom množstve, napr. pomocné látky: makrogol 600, hydroxid draselný 85% (E 525), želatína, čistená voda, sorbitol, čiastočne dehydrovaný roztok (E 420), karmínová červeň 43% (E 120).

6. Pozorne si prečítame príbalový leták a zloženie. Všímame si možné kontraindikácie, prípadne vedľajšie účinky, hlavne ak trpíme na nejaké ochorenie. Často sa stáva, že obsahujú lepok, laktózu, fruktózu, sóju, kukuricu, kvasnice, pridané cukry, alkoholové cukry a i., nevhodné pre ľudí s potravinovými intoleranciami.

Obzvlášť treba venovať pozornosť aj doplnkom stravy vyrobených zo 100% prírodných surovín a bylinkách určených na výluh-čaj, môžu obsahovať surovinu alebo bylinku na ktorú sme alergický, napr. palina. Dávame prednosť bylinkám a surovinám z ekologického poľnohospodárstva, zaručujú, že nie sú kontaminované.

7. Nízka cena indikuje, že nejde o doplnok stravy s obsahom prírodných surovín. Totiž syntetické vitamíny sú veľmi lacnou napodobeninou tých prírodných. Môže sa stať, že cena doplnku stravy s obsahom syntetických vitamínov je vyššia, preto treba byť obozretný. Vyššia cena nemusí nutne znamenať kvalitu.

Pestovanie, spracovanie a výroba doplnkov stravy z ovocia, zeleniny a bylín pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva je oveľa náročnejšia a preto za prírodné doplnky stravy si priplatíme viac, ako za tie konvenčné.

8. Ak nám nie je niečo jasné, nevieme identifikovať nejakú látku, opýtame sa lekárnika alebo priamo výrobcu.

9. Doplnky stravy by sme nemali užívať nekontrolovane. Ak sa rozhodneme pre doplnok stravy, o jeho užívaní by sme sa mali poradiť so svojim lekárom alebo lekárnikom.

Väčšina zdravotných ťažkostí či ochorení je založená na nedostatku určitých výživných látok, preto doplnky stravy môžu mať pre zdravie obrovský prínos. Prírodné doplnky stravy sú spôsobom, ako eliminovať ich nedostatok a predchádzať tak vzniku ochorení.

Organické (prírodné) doplnky vs anorganické (syntetické) doplnky stravy

Ako odlíšime prírodné od syntetických.

Vitamíny získané z prírodných zdrojov majú bioaktívne vlastnosti, ako kofaktory a pomocné živiny, ktoré napomáhajú k ich správnemu vstrebávaniu a sú vysoko biologicky dostupné. Vitamíny vyrobené v laboratóriu nemajú tieto bioaktívme vlastnosti.

Prírodné od syntetických rozlíšime podľa formy-názvu, ktorý je výrobca povinný uviesť v príbalovom letáku alebo na etikete a v zložení.

Pozor: forma „dl“+ názov formy vitamínu znamená, že je syntetická.

 

VITAMÍN / MINERÁLNA LÁTKA

VITAMÍN A

Prírodná forma

A= živočíšne formy sa nazývajú retinoidy

organická (prírodná forma) all-trans-retinol, prášok-betakarotén z mrkvy

A=rastlinné formy karotenoidy (betakarotén,luteín, lykopén, zeaxantín, kryptoxantín)

A1 = retinol vyskytuje sa v prírodnej forme Retinal 'all trans' a Retinal '11

cis '

A2 = prírodná forma 3-dehydroretinol

Vitamín A vzniká z provitamínu A, najmä z betakarotenu, ktorý sa nachádza v rastlinách.

Syntetická forma

A = tretionín, retinyl palmitát, retinyl acetát

A1 = retinol - retinol ester, kyselina retinoová

 

VITAMÍN D

Prírodná forma

D2=ergokalciferol = menej účinná forma, pochádza z rastlinných zdrojov

D3=cholekalciferol = účinnejšia forma, pochádza zo živočíšnych produktov a organizmus si ho dokáže vyrobiť zo slnečného žiarenia

Syntetická forma

D = ožarovaný ergosteral (rastlinná steroidná zlúčenina, z ktorej ožarovaním vzniká vitamín D),

 

VITAMÍN K

Prírodná forma

K1 = fylochinon (fytomenadion) – syntetizovaný rastlinami, prispieva k správnemu zrážaniu krvi

K2= menachinón (MK), forma dôležitá pre zachovanie zdravých kostí a kardiovaskulárneho systému, produkovaný baktériami v črevnom mikrobiome

K2 (MK-4)= forma, ktorá sa v krvnom obehu udrží max. 1-2 hod

K2 (MK-7)= forma, ktorá sa v krvnom obehu udrží 2 až 3 dni, táto forma je biologicky využiteľnejšia ako forma K2 (MK4), umiestňuje viac vápnika do kostí ako K2 (MK4)

K2 (MK7) pôsobí synergicky s vitamínom D a vápnikom

Syntetická forma

K3= syntetická forma menadión (2-methyl-1,4- naftochinon)

K4= syntetická forma menadiol (natrium-menadiol-difosfát), estery vit. K4

 

VITAMÍN E

Prírodná forma

D-alfa-tokoferol acetát

d-alfa-tokoferol

RRR-alfa-tokoferol a beta, gama a delta formy

tokotrienol

D-alfa-tokoferol sukcinát tzv. suchý vitamín E

alfa-tokoferol

Syntetická forma

DL- alfa-tokoferol acetát

dl-alfa-tokoferol

dl-alfa-tokoferol sukcinát

tokoferylacetát

8 stereoizomérov alfa-tokoferolu (racemát)

Pozor: syntetická forma je vo vyšších dávkach toxická.

 

VITAMÍN C

Vitamín C sa v 95% vyrába synteticky.

Vitamín C = forma L-askorbát vápenatý,askorbát vápenatý L-forma, čistý práškový nekyslý vitamín C s vápnikom – bez konzervačných a iných prídatných látok. 1 g cca ¼ čajovej lyžičky obsahuje 897 mg vitamínu C a 103 mg vápnika

Syntetická forma = askorbát sodný, L-askorbová kyselina, kyselina askorbová

Forma Kyselina l-askorbová, obohatená o bioflavonoidy z ovocia , pre dosiahnutie lepšej vstrebateľnosti vitamínu C.

Syntetický vitamín C sa v nápojoch rozkladá, preto je dôležité konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu.

Prírodná forma

Najlepšou a najprirodzenejšou formou je vitamín C získaný z ovocia, ako šípky, indického egreša (amalaki, amla), aceroly, camu camu, rakytníka rešetliakového, čiernych ríbezlí = vždy musí byť vyznačené na obale doplnku alebo etikete z akého ovocia je doplnok vyrobený a označenie „100% prírodný“ alebo „čistý prírodný vitamín C“, „RAW produkt“, „100% vegan“ ..... a nemal by obsahovať žiadne prídatné a pomocné látky.

L-askorbová kyselina v prírodnej forme sa získava z ovocia.

dehydro-L askorbová kyselina

Príklad zloženia doplnku s prírodným vitamínom C:

Acerola extrakt (vitamín C 25%), šípka extrakt (vitamín C 6%), rakytník extrakt (vitamín C 10%), želatína, protihrudkujúca látka: stearan horečnatý. Neobsahuje lepok, laktózu ani mliečnu bielkovinu.

Lipozomálny vitamín C sa považuje za najlepšie vstrebateľnú formu vitamínu C, je šetrný k žalúdku, nie je kyslý, je v tekutej forme a bez konzervantov

 

VITAMÍNY sk. B sa zvyčajne vyrábajú synteticky.

Formy syntetických vitamínov skupiny B, ktorým sa treba vyhnúť

B1 (tiamín): tiamínmononitrát, tiamínhydrochlorid

B2 (riboflavín): riboflavín

Kyselina pantoténová B5: D-pantotenát vápenatý, pantotenol, pantotenát vápenatý

B3 (niacin) - niacín, kyselina nikotínová, nikotínamid

B6 (pyridoxín): Pyridoxín hydrochlorid, pyridoxamín

Kyselina listová B9: kyselina pteroylglutámová, kyselina listová (monoglutamát)

B12: Kyanokobalamín

PABA (kyselina para-aminobenzoová) B10: kyselina aminobenzoová

Cholín (patrí do skup. vit.B): cholínchlorid, cholín bitartrát

Prírodné formy

B1 (tiamín) - voľný alebo esterifikovaný tiamín, nefosforylovaný

B2 (riboflavín) – riboflavín viazaný na koenzými

B3 (niacin)- nikotínamidy viazané na koenzými, kyselina nikotínová

Kyselina pantoténová (B5) - kyselina pantoténová viazaná na koenzými, pantotenát

B6 (pyridoxín) - voľný alebo glykozylovaný pyridoxín

Kyselina listová (B9)- foláty (polyglutamáty)

Doplnok stravy s obsahom vitamínov skupiny B získaných z prírodných zdrojov, by mal mať v zložení vymenované prírodné zdroje a v názve nesmie chýbať označenie „organický“, alebo „prírodný“, alebo „100% prírodný“, alebo „organic“, alebo „ vegetables and superfoods“, alebo „Raw – B Komplex“.

 

MINERÁLNE LÁTKY

Anorganické minerálne látky pochádzajú z hornín.

Organické (prírodné) pochádzajú z rastlinných zdrojov. Organické minerálne látky sú naviazané na atóm uhlíka a uhlík je organický živý prvok. Jednoducho povedané, organické minerálne látky sú látky, ktoré sú pripojené k niečomu, čo obsahuje uhlík. Teda minerálna látka pripojená k zlúčenine, ktorá obsahuje uhlík sa nazýva „organická minerálna látka“.

Napríklad: síran meďnatý je anorganická minerálna látka, pretože jedna meď je spojená s jednou sírou a štyrmi atómami kyslíka, teda bez účasti uhlíka.

Anorganická minerálna látka nikdy nebola spojená s atómom uhlíka a preto nemôže byť živou látkou a nemôže priniesť bunke život. Ľudský organizmus anorganickú minerálnu látku nemôže využiť ako zdroj výživy a vyhodnotí ju ako toxín. Nespracovaná sa potom musí niekde v organizme uložiť. Tieto anorganické usadeniny môžu neskôr spôsobiť nemalé zdravotné problémy.

Anorganické formy minerálnych látok:

V doplnkoch stravy sú najčastejšie používané minerálne látky v anorganických formách, napr. :

Uhličitanov, Oxidov, Hydroxidov, Síranov, Chloridov + príslušný prvok minerálnej látky

Príklady:

Zinok: oxid zinočnatý

Železo: síran železnatý heptahydrát

Selén: seleničitan sodný, selenát, sodium selenite, sodium selenate

Magnézium (horčík): oxid horečnatý, síran horečnatý, hydroxid horčíka

 

Organické formy minerálnych látok:

Najčastejšie používané organické formy: Laktát, Stearát, Orotát, Malát, Bisglycinát – chelát, Glukonan, Mliečnan, Citronan, Fumaran, Citrát

Príklady:

Železo: fumaran železnatý, železo chelát aminokyselín, bisglycinát železitý

Magnézium -horčík: magnézium citrate, magnezium glycinate, magnézium orotate, magnézium malate, magnézium bisgylcinát – 100% chelátová forma, magnézium laktát, magnézium glukonát, aspartát horečnatý

 magnezium

Zinok: chelát zinku, zinok bisglicynát, monomethionin zinočnatý,

Selén: selén glicynát, L-selenomethionin

Meď: chelátový komplex medi

Vápnik: citrát vápenatý ( aj pod názvami: vápnik citrát, citrát vápenatý,citronan vápenatý, citrát trivápenatý), bisglycinát vápenatý, glukonát vápenatý, laktát vápenatý

Prídatné látky môžu spôsobiť zdravotné komplikácie, alergie a podstatne znížiť využiteľnosť doplnku stravy.

 

Ktorým toxickým látkam by sme sa mali v doplnkoch stravy vyhnúť.

Pri výbere doplnku stravy vždy starostlivo čítame etikety, príbalové letáky, zloženie, aby sme sa uistili, že neobsahujú lacné, syntetické pomocné látky napr.:

Stearan horečnatý (alebo kyselina stearová)

Glutaman sodný (MSG) skrýva sa za „prírodné arómy“

Karnaubský vosk, používa sa do automobilového vosku a leštidla na topánky

Oxid titaničitý je karcinogén, Butylated Hydroxytoluene (BHT), Metyl alebo propylparabény, Benzoany, Sacharóza, Dextrín, Maltodextrín, Šelak (glazúra), Karboxymetylcelulóza, polyetylénglykol, Sodná soľ kroskarmelózy, Povidón, Polyvinylpyrolidón, Polakrilín, Mastenec, Rozpúšťadlá, Rôzne nosiče, Hydrogenované oleje, Mono a diglycerid, Zmäkčovadlá

 

Užívať alebo neužívať doplnky stravy?

Mnohí si kladieme otázku „načo užívať doplnky stravy, keď mám vyváženú stravu“. Otázkou je, čo rozumieme pod slovným spojením vyvážená strava. Je rozdiel, ak konzumujeme konvenčné priemyselne spracované potraviny alebo potraviny prírodné a čerstvé bez obsahu prídatných látok. Vyvážená prirodzená strava je založená na určitom množstve prirodzeného ovocia a zeleniny, zdravých tukoch a olejoch, orechoch a semenách, strukovinách, mäse a mlieku pochádzajúceho so zvierat z ekologického poľnohospodárstva, obilninách bez chémie a mala by vo všeobecnosti postačovať na to, aby dodala organizmu dostatok potrebných nutričných látok, vitamínov a minerálnych látok.

K čomu teda potrebujeme doplnky stravy s obsahom vitamínov a minerálnych látok? Doplnky stravy majú aj výhody. Dopĺňajú nám potrebné živiny, ktoré strácame v rôznych situáciách, ak sme vystavení psychickému a fyzickému dlhodobému stresu, ak trpíme na ochorenia tráviaceho traktu, civilizačné ochorenia, ak zo zdravotných dôvodov sme nastavení na špeciálny stravovací režim a pod. Avšak aj s doplnkami stravy to nesmieme preháňať. Žiadny doplnok stravy nemôže nahradiť zdravé stravovanie a dodržiavanie zdravého životného štýlu, môžu ho len podporovať a upevňovať.

O užívaní doplnkov stravy sa poraďte so svojim lekárom.

Ak ste sa dočítali až na koniec, želám Vám veľa šťastia na ceste k zdraviu.

 

 

zdroj:  Brian R.Clement, PHD, Odhalení Pravda o doplňcích stravy, Pravda o vlivu vitamínu na zdraví, kterou se vám snaží utajit, 2016, Mladá fronta, ISBN 978-80-204-3844-7

Ivo Mach, Dopňky stravy, 2012, Grada Publishing, ISBN 978-80-247-4353-0

Vít Syrový, Tajemství výrobcu potravin, 2014, ISBN 978-80-903137-9-8

Uwe Grober, Mikro-nutrienty:Nastavenie metabolizmu-Prevencia-Liečba, 2009, Balneotherma s.r.o., ISBN 978-80-970156-4-0

https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/nahrungsergaenzungsmittel-was-das-gesetz-erlaubt-4988

https://www.nahrungsergaenzungsmittel.org/allgemeines/bioverfuegbarkeit-vitamine-und-mineralstoffe-aus-nahrungsergaenzungsmittel/

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/nahrungsergaenzung/weitere-nahrungsergaenzungsmittel/vitamine-kuenstliche-gefaehrlich-ia

https://www.tk.de/techniker/magazin/ernaehrung/essen-und-wissen/vitamine-wichtig-fuer-stoffwechsel-2004728

http://www.szstn.sk/2014_15.pdf

https://profuel.de/VITAMIN-C-Natuerliches-vs-synthetisches-Welches-ist-wirklich-besser

https://www.naturgreen.cz/Jak-vybrat-ten-spravny-doplnek-stravySK29.html, Leoš Nováček za Gloria Import CZ, s.r.o.

http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065064.html

https://www.arkopharma.com/sk-SK/vitaminy-prirodne-alebo-synteticke

http://www.gabaldo.com/en/differences-between-retinol-or-natural-vitamin-a-and-synthetic-vitamin-a-in-animal-nutrition/

https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/natural-vitamin-c-versus-synthetic-vitamin-c

https://www.quora.com/What-is-the-list-of-natural-and-synthetic-vitamin-brands

https://nelsonwater.com/blog/organic-vs-inorganic-minerals-differences/

https://feedxl.com/what-is-an-organic-mineral/

https://www.kelatox.com/organic-vs-inorganic/

http://www.ustavprovyzivu.cz/?p=82