Ako vitamíny a minerálne látky ovplyvňujú hladinu histamínu

Ako vitamíny a minerálne látky ovplyvňujú hladinu histamínu

Ľudia citliví na histamín často trpia nedostatkom vitamínov a minerálnych látok práve z dôvodu úpravy jedálnička, ktorého cieľom je eliminácia histamínu. Na strane druhej, nedostatok vitamínov a minerálnych látok môže byť príčinou citlivosti na histamín (HIT). Preto je vhodné nechať si skontrolovať stav vitamínov a minerálnych látok u svojho praktického lekára alebo lekára špecialistu.

Rôzne štúdie preukázali, že nasledujúce vitamíny a minerálne látky majú pozitívny vplyv na citlivosť na histamín (HIT).

Vitamín C

V súčasnosti existuje veľmi veľa štúdií, ktoré preukazujú, že vitamín C má znižujúci efekt na hladinu histamínu. Štúdia so 437 vzorkami krvi respondentov preukázala, že ak hladina vitamínu C v krvi klesne pod hodnotu 10 mg/l krvi, hladina histamínu v krvi stúpa. Teda, je dôležité si pamätať, že čím vyššiu hladinu vitamínu C máme v krvi, tým ja hladina histamínu nižšia. Vitamín C má ešte jednu dôležitú úlohu. Potvrdilo sa, že aj pri mastocytóze vitamín C inhibuje uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek a súčasne aktivuje jeho odbúravanie. Vitamín C je preto nevyhnutný, ak sme citliví na histamín (HIT).

Vitamín B6

Vitamín B6 je ďalším významným vitamínom a to nielen pri odbúravaní prebytočného histamínu. Bez vitamínu B6 by v organizme človeka nemohlo prebiehať veľa dôležitých funkcií. Napríklad, vitamín B6 je dôležitý pri očiste pečene vrátane histamínu, tiež reguluje zápaly. Podľa zistenia Dr. Carla Pfeiffera niektorí ľudia zle metylujú vitamín B6 a vtedy dochádza k zvýšenej hladine histamínu. Medzi príznaky zlej alebo nedostatočného metabolizmu patria obsedantno-kompulzívne správanie, úzkosť a záchvaty paniky, depresie, alergické reakcie, bolesti hlavy a svrbenie. DR. Carl Pfeiffer zistil, že títo ľudia často trpia nedostatkom vitamínu B6, vápnika a horčíka a majú vysoké hladiny kyseliny listovej. Významnú úlohu má vitamín B6 pri tvorbe enzýmu diaminooxidázy (DAO), bez ktorého nedokážeme správne odbúrať nadbytok histamínu.

Vitamín B6 je tiež dôležitý pri metabolických procesoch súvisiacich s tvorbou energie a regenerácii organizmu. Nedostatok vitamínu B6 môže narušiť anabolický metabolizmus hormónov a neurotransmiterov, čoho dôsledkom sú depresívne nálady. Štúdiami bolo preukázané, že ľudia citliví na histamín často trpia na nedostatok vitamínu B6. Nedostatok spôsobuje aj užívanie niektorých antibiotík.

Zinok

Zinok je ďalšou dôležitou látkou pri toxicite histamínom. Zinok pomáha odbúravať histamín, inhibuje jeho uvoľňovanie a podporuje aktivitu enzýmu DAO. DAO môže správne fungovať len vtedy, ak máme dostatok horčíka, medi a zinku. Zinok posilňuje a udržuje zdravý imunitný systém, pôsobí antialergicky. Nedostatok zinku sa spája aj so zvýšeným rizikom vzniku astmy. Zvýšený príjem zinku má negatívny vplyv na rovnováhu medi a železa, preto je vhodné kombinovať zinok s meďou. Ešte predtým, než pristúpime na suplementáciu je potrebné nechať si zmerať hladiny zinku, medi, železa, horčíka.

Vápnik

Vápnik zabraňuje uvoľňovaniu histamínu zo žírnych buniek. Utesňuje steny ciev a tým pádom nedochádza k veľkému prieniku histamínu do tkaniva. To môže výrazne znížiť kožné vyrážky, začervenanie a tvorbu vyrážok.

Horčík

Horčík (magnézium) je dôležitý pre správnu aktivitu enzýmu DAO. Jeho nedostatok spôsobuje zvýšené uvoľňovanie histamínu. Nedostatok horčíka môže zvýšiť vznik alergických prejavov a môže byť dokonca príčinou citlivosti na histamín.

Ďalšie doplnky výživy

Meď je doležitá minerálna látka pri syntéze eznýmu DAO.

Kvercetín sa považuje za prírodné antihistaminikum, stabilizuje žírne bunky. Vďaka tomu kvercetín zabraňuje uvoľňovaniu veľkého množstva histamínu.

Olej z čiernych semien chráni pred zápalmi, znižuje počet žírnych buniek a tým aj hladinu histamínu v tkanive.

Zeolit je sopečná hornina, ktorá viaže toxíny v črevách a vylučuje ich stolicou. Čistí črevá a tým znižuje hladinu histamínu. Používa sa na očistu organizmu, úpravu pH.

Liečivá zem funguje podobne ako Zeolit, neviaže len histamín, ale aj ďalšie biogénne amíny. Príliš veľa biogénnych amínov v čreve vyčerpáva enzým DAO. Totiž DAO najskôr metabolizuje biogénne amíny a následne až histamín. Ak sa vyčerpá, potom odbúravanie histamínu je nedostatočné.

Okrem očistného nízkohistamínového stravovacie režimu treba venovať náležitú pozornosť dostatočnému prísunu vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovaniu organizmu. Prv, než začneme suplementovať, je potrebné v spolupráci s praktickým lekárom alebo lekárom špecialistom zistiť hodnoty hladín vitamínov a minerálnych látok. Ak zistíme, že máme nedostatok niektorých látok, napriek tomu, že v strave máme dostatok čerstvého ovocia a prirodzenej zeleniny, je potrebné začať užívať doplnky stravy. Doplnením chýbajúcich vitamínov a minerálnych látok podporíme terapiu citlivosti na histamín. O užívaní sa vždy poradíme so svojim lekárom.

 

zdroj: www.histaminikus.de