Antioxidanty-prevencia vzniku ochorení

Antioxidanty-prevencia vzniku ochorení

Ľudský organizmus je neustále vystavený pôsobeniu negatívnych vplyvov, tzv. voľným radikálom, ktoré predstavujú pre organizmus záťaž. Ak sa nám toto pôsobenie vymkne spod kontroly, hovoríme o oxidačnom strese. Príklady oxidačného stresu sú obezita, konzumácie alkoholu, fajčenie, nadmerné slnenie, chronické zápaly, elektromagnetické a rádioaktívne žiarenie, konzervačné látky, aditíva, rôzne ochucovadlá v komerčných potravinách.

Aby sme zabránili negatívnemu pôsobeniu voľných radikálov je potrebné dosiahnuť rovnováhu medzi tzv. pro-a-antioxidačnými procesmi v organizme za pomoci antioxidantov.

Antioxidanty ochraňujú organizmus pred negatívnymi vplyvmi. Vďaka svojim vlastnostiam pôsobia ako lapače voľných radikálov. Čo sú voľné radikály? Voľné radikály sú látky, ktoré sa vyskytujú vo vzduchu a v potravinovom reťazci. Vznikajú tiež pri procesoch látkovej výmeny, následkom silného slnečného žiarenia, ako obranná reakcia proti negatívnemu pôsobeniu ťažkých kovov, toxínov z prostredia, alkoholu, chemikáliám, cigaretovému dymu, stresu a rôznych mikroorganizmov. Považujú sa za poškodzovateľov buniek a ciev, aktivujú látky, ktoré podporujú vznik zápalovej reakcie. Orgány poškodené voľnými radikálmi strácajú svoju funkčnosť, čo vedie k vzniku rôznych ochorení, napr. ateroskleróze, infarktu, upchávaniu ciev, civilizačným ochoreniam, nádorovým ochoreniam, zápalom v organizme, reumatizmu.

Medzi výborné antioxidanty patria fenoly, bioflavonoidy a flavonoidy, karotenoidy, vitamíny, minerálne látky, bylinky a korenie. Antioxidanty pôsobia na organizmu protizápalovo, podporujú zdravie imunitného systému, zabraňujú oxidácii tukov, v prevencii nádorových ochorení, ochorení srdca, znižujú alergické reakcie, pozitívne pôsobia proti vírusom a baktériám, spomaľujú starnutie, blokujú enzýmy podieľajúce sa na vzniku zápalov v črevách.

Antioxidanty sa nachádzajú najmä v ovocí a zelenine. Najbohatším zdrojom sú borievky, čučoriedky, maliny, jahody, ostružiny, čerešne, červené hrozno, marhule, čierne ríbezle, slivky, granátové jablko, brusnice, citrusové plody, sušené slivky, arónia, hrozienka. Zo zeleniny kapusta, listový šalát, špenát, červená, zelená, žltá paprika, petržlen, mrkva, paradajky, cesnak, tekvica, cibuľa, špargľa, sladké zemiaky, brokolica, ružičkový kel, červená repa, kukurica, baklažán. Aj celozrnné obilniny, fazuľa, orechy a semienka nám dodávajú antioxidanty. Medzi ďalšie potraviny patrí káva, kakao, červené víno, zázvor, oregano, kurkuma, klinček, bazalka posvätná – Tulsi, aloe vera, harmanček, zelený čaj, kôpor, mäta pieporná, škorica, rozmarín, olivový olej, vajcia. Z vitamínov, vitamín C, vitamíny sk. B, vitamín E, D, z minerálnych látok magnézium, vápnik, zinok, selén, jód, meď, mangán.

 

 

zdroj: 

https://www.gesundheit.gv.at/leben/ernaehrung/richtige-ernaehrung/antioxidantien

https://www.minimed.at/medizinische-themen/stoffwechsel-verdauung/was-sind-antioxidantien/