Benefity bazy čiernej

Benefity bazy čiernej

Baza čierna je jednou z najbežnejšie používaných rastlín na svete. Pôvodní Američania ju používali na liečenie infekcií. Egypťania na liečbu popálenín. Dodnes sa kvety, listy a zrelé plody používajú v ľudovom liečiteľstve.

baza kvet 

Listy sa používajú pri zápale trojklaného nervu, pri ischiase, bolesti chrbta a pri vode v kolene. Čaj z kvetov je vynikajúci liek na všetky ochorenia z prechladnutia, liečbu chrípky, pri infekciách, bolesti hlavy a zubov. Vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky. Má aj močopudné účinky a pôsobí ako mierne preháňadlo. Plody sa zbierajú až sú celkom zrelé v auguste a septembri. Môžeme ich vysušiť, alebo zaliať prírodným červeným vínom alebo si z nich pripraviť sirup, ktorý je výborným pomocníkom pri ochoreniach krvi. Z kvetov si môžeme pripraviť šťavu a džús, zo zrelých plodov džem.

Podľa štúdií bolo zistené, že baza čierna a jej plody s obsahom flavonoidov môže mať pozitívny vplyv na niektoré ochorenia srdca a ciev. Okrem toho sa zistilo, že šťava z čerstvých plodov môže pomôcť k zníženiu hladiny tukov v krvi a znížiť tak hladinu cholesterolu v krvi (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23953879/). Predpokladá sa, že plody bazy čiernej môžu znižovať hladinu cukru v krvi, avšak v tejto oblasti sú potrebné ďalšie štúdie, ktoré by to potvrdili. Zistilo sa tiež, že inhibujú baktérie Helicobacter pylori a môžu zlepšovať príznaky bronchitídy (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28198157/). Tieto tvrdenia majú však obmedzené dôkazy a preto je potrebný ďalší výskum.

Baza čierna a jej plody majú aj svoju tienistú stránku. Tepelne neupravené plody obsahujú chemické lektíny a kyanidy, ktoré pri užití môžu spôsobiť zvracanie, nevoľnosť a hnačky. Tepelnou úpravou sa tieto látky strácajú.

Okrem spomenutých benefitov plody bazy čiernej sú chutným doplnkom výživy, zdrojom vitamínu C a vitamínu B, ovocných kyselín, vlákniny a antioxidantov. V kvetoch sa nachádzajú éterické oleje, ktoré pomáhajú uvoľňovaniu hlienov a zvyšujú potenie. Čaj z bazových kvetov sa používa nielen pri ochoreniach z prechladnutia ale aj pri žalúdočných ťažkostiach. Sušené poslúžia na prípravu výborného čaju počas dlhých zimných večerov.

 

 

Zdroj: Anna Kopáčová, Zdravie z byliniek, Fortuna libry 2018, ISBN 978-80-8142-813-5

https://www.healthline.com/nutrition/elderberry, Elise Mandl Bsc,APD 8. marca 2018

foto: pixabay