Beta glukan prospešná látka pre zdravie

Beta glukan prospešná látka pre zdravie

Beta glukány sú zlúčeniny cukru, ktoré sa nachádzajú v prírodných zdrojoch v baktériách, kvasinkách,rastlinách, ako je ovos, jačmeň, pekárenské kvasnice (Saccharomyces cerevisiae), morských riasach, rôznych druhoch húb, napríklad hliva ustricová, shiitake, chaga, maitake.Beta glukány sú zdrojom rozpustnej vlákniny (rastlinné vlákna) a sú potravou pre zdravé baktérie v tráviacom trakte. Získavajú sa izolovaním a ich najvyššia účinnosť spočíva v čistote, čím je vyššie percento čistoty, tým majú lepší účinok.

Podľa odborníkov a výsledky štúdií a výskumov naznačujú, že beta glukany podporujú zdravie imunitného systému a celkovej obranyschopnosti organizmu, pomáhajú pri liečbe mnohých ochorení a zdravotných problémov. Beta glukany sú čisto prírodná látka, ktorá má protivírusové, protibakteriálne, protiplesňové, antiparazitálne vlastnosti, zvyšuje odolnosť proti chemickým, toxickým látkam a karcinogénom, urýchľuje tvorbu červených a bielych krviniek, zvyšuje odolnosť proti žiareniu rôzneho druhu. Beta glukany sa odporúčajú užívať dlhodobo, podľa odborníkov sa nimi nemôžeme predávkovať.

Beta glukany pomáhajú pri:

1.    nachladnutí a infekciách

2.    opakovaných virózach

3.    regulujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi

4.    oslabenom imunitnom systéme a nízkej celkovej obranyschopnosti organizmu

5.    únave a stresovom vypätí

6.    poruchách krvotvorby

7.    zlepšujú stav pokožky, ako napr. ekzémy, preležaniny, rany a popáleniny

8.    zabraňujú alebo spomaľujú vývoj onkologických ochorení

Kedy by sme mali siahnuť po beta glukanoch?

Ak sme vystavení častému fyzickému a psychickému stresu, dlhodobému stresu, ak športujeme, ak sme vo vyššom veku, ak máme oslabený imunitný systém a celková obranyschopnosť organizmu je nízka, ak sme vystavení žiareniu z mobilov, počítačov a inej techniky.

Tak ako aj pri iných doplnkoch stravy, aj pri beta glukanoch vo forme doplnku stravy musíme byť obozretní a s dávkovaním to nepreháňať.

Aj beta glukany môžu vyvolať nežiaduce účinky ako napr. nevoľnosť, hnačka či zvracanie.

O užívaní beta glukanu sa poraďte so svojim lekárom.

 

 zdroj: 

https://cs.qaz.wiki/wiki/Beta-glucan

https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/benefits-of-beta-glucan

https://betaglukan.info/betaglukan-pouziti-peci-ozdravi/

https://www.asbestos.com/treatment/alternative/dietary-supplements/beta-glucan/