Je kurkuma len korením? Je kurkuma liekom?

Je kurkuma len korením? Je kurkuma liekom?

Tento do zlatista sfarbený prášok sa nazýva aj „indickým šafránom“. Kurkuma je korenie, ktoré sa získava zo sušeného koreňa kurkumovníka dlhého. Jeho domovom je južná Ázia. Pestuje sa na Srí Lanke, v Číne, Peru, na Jamajke, v Indonézii a najväčším výrobcom je India.

Kurkuma patrí do čelade zázvorovitých rastlín, preto sa najviac podobá zázvoru. Hlavnou zložkou kurkumy je žlté farbivo kurkumín. ktoré je silným antioxidantom, tiež obsahuje silicu, limonen, kamfen, cinoel , škrob, éterický olej. Kurkumín má zemitú, nahorklú, pálivú a horčici podobnou chuť.

Kurkuma sa používa na terapeutické účinky už viac ako 4000 rokov. V ajurvéde hrá kurkuma dôležitú terapeutickú úlohu už niekoľko tisícročí. Kurkuma má povesť všestrannej medicíny a širokého využitia, dá sa povedať, že je liekom pri prevencii mnohých vážnych ochorení.

Kde všade sa kurkuma používa?

Svoje miesto má v kulinárstve.

Kurkuma sa hojne využíva ako korenie v indickej, perzkej, thajskej a pakistánskej kuchyni. Kurkumín je súčasťou kari korenia. Sušená vo forma prášku sa používa na ochutenie mäsa, rýb, zeleniny, cestovín, ryže strukovín, omáčok, do pikantných pokrmov, čím dodá nielen lahodne korenisto pálivú chuť ale aj krásne zlatisté sfarbenie pokrmu. Čerstvú kurkumu môžeme použiť ako konzervačnú látku do nakladanej zeleniny. Má pozitívne účinky na ľudský organizmus a jej účinky sa znásobujú použitím čierneho korenia či čilli alebo zázvoru . Z kurkumy si môžeme pripraviť čaj alebo zlaté mlieko. Z kurkumy sa vyrába škrobová múčka, ktorá sa používa na zahustenie polievok z rýb. Pre svoju sýto zlatistú farbu sa využíva ako farbivo do syrov, tukov, likérov, priemyselne vyrobených cestovín, či cukroviniek, zvyšuje trvanlivosť potravín.

V súčasnosti sa kurkuma pre svoje účinky využívaná v Ázii aj v kozmetickom priemysle.

Indické ženy si umývajú tvár vo vode s kurkumou, lebo pleť chráni pred zápalovými procesmi, vyrážkami a akné.

Vo farmaceutickom priemysle sa pridáva kurkuma do prípravkov, ktoré sa používajú pri kĺbových problémoch.

Kurkuma má využitie aj ako všestranný  prírodný liek v medicíne.

Kurkuma má mnohé pozitívne účinky na ľudské zdravie. Používa sa pri ochorení pečene, pri zápaloch žalúdka, tenkého čreva, zlepšuje trávenie. Kurkuma je prírodné antibiotikum. Má antivírusové a antibakeriálne účinky a protizápalové účinky.  Pôsobí proti parazitom. Je výborným pomocníkom pri artritíde, či reumatizme a reumatoidnej artritíde. Zlepšuje prekrvenie organizmu, čím znižuje riziko tvorby krvných zrazenín. Čistí krv, pomáha znižovať cholesterol, znižuje ochorenia srdca a ciev. Kurkumu môžeme použiť ako antioxidant, či na vonkajšie použitie vo forme obkladov na drobné poranenia, opuchy, zápaly v kĺboch kolien, lakťov a ramien. Je preukázané, že kurkumín môže potlačiť rozvoj rakovinových buniek a mohla by sa využívať ako doplnok pri liečbe nádorových ochorení.

Odvar z kurkumy podporuje tvorbu kolagénu, čím prispieva k zdravému vzhľadu. Kurkuma je vhodná aj pre diabetikov, pretože upravuje hladinu cukru v krvi. Najnovšie výskumy preukázali, že kurkuma podporuje najmä u starších ľudí mozgovo-poznávacie funkcie, je priam dopingom pre mozog.

Ale, nesmieme zabúdať, že všetkého veľa škodí, preto aj pri konzumácii kurkumy treba byť opatrný. Denne sa odporúča konzumovať 1 až 4 g kurkumy, po nejakom čase 2-3 mesiacoch konzumácie by sme si mali dopriať prestávku aspoň na 1-2 týždne.

Kurkuma sa neodporúča konzumovať ľuďom, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi.

Účinky kurkumy na naše zdravie sú úžasné, preto by sme ju mali s mierou zaradiť do nášho jedálnička.