Je sója zdravá?

Je sója zdravá?

Domovom sóje je Čína, odkiaľ sa dostala do Ameriky a Európy. Na rozdiel od divo rastúcej sóje je súčasná moderná  zväčša geneticky modifikovaná.

Sója sa využíva na kŕmenie dobytka, na výrobu oleja, sójového proteínu a lecitínu. Okrem potravinárstva má široké využitie v  kozmetickom priemysle, olej sa využíva vo farmaceutickom priemysle, vyrába sa z nej tiež bionafta, mydlá a plasty.

Najväčšími producentmi sóje sú USA, Argentína, Brazília, nasleduje Čína, India, Kanada, Paraguaj, Uruguaj, Bolívia, Ukrajina.

Sója je mnohými špecialistami, výživovými poradcami považovaná za superpotravinu. V 90. rokoch sa sója dostala na výslnie a mnohí odborníci ale aj marketing vyzdvihovali sóju ako veľmi zdravú a prospešnú strukovinu pre naše zdravie.

Podľa zdravotných tvrdení má znižovať hladinu cholesterolu, znižovať riziko vzniku rakoviny prsníka a prostaty, vzniku návalov tepla. Obľúbili si ju aj vegetariáni pre vysoký obsah bielkovín. Je to naozaj tak?

Mnohé vedecké štúdie vyvracajú toto tvrdenie. Sója predstavuje aj riziko geneticky modifikovanej potraviny (GMO) a vedľajšie účinky izolátu sójového proteínu. Sójový izolát je zložený až z 95 % bielkovín, takmer teda bez sacharidov a tukov.

Sójový izolát sa nachádza v proteinových tyčinkých, práškových náhradách jedla, v cereáliách, či v doplnkoch stravy. Sóju výrobcovia v potravinách schovávajú za rôzne názvy aditív, napr.“textúrovaný rastlinný proteín“, Yuba, Soja, TSF (textúrovaná sójová múka), TSP (textúrovaný sójový proteín), TVP (textúrovaný rastlinný proteín), lecitín, MSG (glutamát sodný).

Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje geneticky modifikovaná sója (GMO). V súčasnosti sa pestuje až 95 % geneticky modifikovanej sóje. Takáto sója je ošetrovaná roundupom, herbicídom, ktorého vysoké dávky zničia všetkých škodcov ale sója zostáva nedotknutá. Učinná látka v herbicíde sa nazýva glyfosát, ktorý spôsobuje narušenie hormonálnej rovnováhy .Podľa britských výskumov glyfosát pôsobí toxicky na placentu, dôsledkom čoho môže dôjsť k potratom alebo k vrodeným chybám narodených detí. Podľa Jeffreyho Smitha ženy, ktoré konzumujú výrobky z geneticky modifikovanej sóje sú vystavené vzniku endometriózy, ktorá môže byť dôsledkom neplodnosti. Konzumácia geneticky modifikovanej sóje spôsobuje u mužov zníženie libida, poruchu erektilnej disfunkcie, zväčšenie pŕs (gynekomastia), výkyvy nálady. Vo všeobecnosti ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy, spôsobuje nespavosť, úzkosť, negatívne ovplyvňuje trávenie.

Zdravšou formu sóje, je sója fermentovaná. Aký je rozdiel medzi tofu a tempeh, miso, natto? Tofu je nekvasený produkt vyrobený z nefermentovanej sóje a tempeh, miso, natto z fermentovanej. Fermentáciou dochádza k zničeniu škodlivých látok, fermentované sójové produkty sú bohaté na vitamín K2, ktorý pôsobí synergicky s vitamínom D. Vitamín K2 reguluje zrážanlivosť krvi, pomáha predchádzať vzniku nádorových ochorení, osteoporóze, srdcovým ochoreniam a vitamín D je nevyhnutný pre správne fungovanie všetkých systémov v organizme. Nefermentovaná sója obsahuje okrem antinutričných látok aj veľké množstvo kyseliny fytovej, ktorá blokuje vstrebávanie dôležitých esenciálnych minerálov ako vápnik, horčík, meď, zinok a železo. Aké sú teda pozitívne prínosy z fermentovanej sóje? Fermentovaná sója zabraňuje vzniku osteoporóze, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorení, demencie, má ochranné účinky pred rakovinou prostaty, pŕs.

Mnohí ľudia, ktorí trpia na intoleranciu laktózy, ako náhradu za kravské mlieko používajú sójové mlieko alebo sójové nápoje. Práve z uvedených dôvodov, výbornou náhradou je napríklad mandľové, konopné, či ryžové mlieko, ktoré si vieme pripraviť aj v domácich podmienkach.

zdroj: dr.mercola